Понеділок, 06.05.2024, 10:57
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2014 » Червень » 26 » 28 червня – День Конституції України
13:07
28 червня – День Конституції України
12

        Термін "конституція” походить від лат. Constitutio – установлення, устрій. Конституція є таким законом, що встановлює форму держави, систему державних органів, визначає порядок їх формування та діяльності, основні права та обов’язки громадян. Іншими словами, конституція встановлює та закріплює устрій держави, саме за це її називають Основним Законом.

        Конститу́ція Украї́ни — Основний Закон держави України. Ухвалений 28 червня 1996 року на 5-й сесії Верховної Ради України. Конституція України набула чинності з дня її прийняття. На пам'ять про прийняття Конституції в Україні щорічно святкується державне свято — День Конституції України

        Конституція України являє собою сукупність фундаментальних, юридично незаперечних норм, які поширюється на всі без винятку сфери суспільства. Будь-яка конституція встановлює соціально-політичне обличчя держави, фіксує вихідні принципи їх функціонування й розвитку

       В юридичній науці й практиці конституція постає як основний, головний закон держави, який регламентує найважливіші з погляду держави суспільні відносини. До них належать засади суспільного ладу й політики, правового становища особи, державного устрою, організації та діяльності органів держави.

      Чинна Конституція України складається з 15 розділів. 161 стаття зібрана у 14 розділів, а XV розділ містить 16 перехідних положень.

      У статтях 8, 9 і 19 Конституції України закріплено такі основні принципи побудови та функціонування національної правової системи: верховенство права, що передбачає неухильне дотримання правових принципів незалежно від міркувань стосовно їхньої політичної діяльності; найвища юридична сила Конституції.  Згідно з цим принципом, закони та інші нормативно-правові акти мають прийматися на основі Конституції та відповідати їй. В іншому разі прийняті акти мають визнаватися недійсними й не підлягають виконанню.

      Важливо пам’ятати! Конституція України - акт всеохоплюючої дії.

      До діючою Конституції  України декілька раз вносилися зміни. На сьогоднішній день чинними на  території України  є положення Конституції України, прийнятої 28 червня 1996 року, із змінами і доповненнями, внесеними законами України від 8 грудня 2004 року № 2222-IV, від 1 лютого 2011 року № 2952-VI, від 19 вересня 2013 року № 586-VII, від  21 лютого 2014 року  № 742-VII.

       Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2014 р. № 451-р  організовано проведення обговорення змін до Конституції України щодо децентралізації державної влади та запропоновано проект цих змін, що підготовлений  Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

       Необхідність таких змін обумовлена тим, що саме Конституція визначає основи системи влади, і без відповідних змін провести реформу неможливо.  Основні зміни передбачають:

-  запровадження трьохрівневої системи адміністративно-територіального устрою України – область, район, громада з повсюдністю місцевого самоврядування;

-  передачу функцій виконавчої влади від місцевих адміністрацій виконавчим органам рад відповідного рівня;

-  розподіл повноважень між органами місцевого самоврядування за принципом субсидіарності і наділення саме громад максимально широким колом повноважень;

-  чітке забезпечення повноважень  органів місцевого самоврядування необхідними фінансовими ресурсами, в тому числі через їх участь в загальнодержавних податках;

-  ліквідація державних адміністрацій і створення натомість державних представництв з тільки контрольно-наглядовими і координаційними, а не виконавчими функціями.

        З проектом  змін до Конституції України (щодо децентралізації влади) та Концепцією  реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні та   Роз`ясненням щодо змін до Конституції України  на реалізацію Реформи місцевого самоврядування та курсу Уряду на децентралізацію влади в Україні можна ознайомитися на офіційних  сайтах  міської ради, органів виконавчої влади України тощо.

        Саме органи місцевого самоврядування та місцеві органи виконавчої влади узагальнюють пропозиції, що надходять під час обговорення змін до Конституції України щодо децентралізації державної влади до прийняття акта щодо внесення таких змін Верховною Радою України.

        Прийняття відповідних змін до Конституції забезпечить правову основу для схвалення низки законодавчих актів, необхідних для реалізації  реформи місцевого самоврядування. Серед законопроектів, які вже готуються – нова редакція закону про місцеве самоврядування, закон про місцеві державні представництва, зміни до бюджетного кодексу, зміни до низки законодавчих актів, які визначають розподіл повноважень між виконавчими органами влади і органами місцевого самоврядування, а також їх розподіл між органами місцевого самоврядування різного рівня. 

         Отже, від кожного з нас залежить конституційна реформа в Україні, не будьмо байдужими!

Начальник Знам’янського міськрайонного

 управління юстиції О.С.Ніколаєва

 

 

Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 898 | Додав: Zagor | Рейтинг: 1.0/2

Кировоград: новости и сайты