Неділя, 19.05.2024, 02:51
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2014 » Грудень » 8 » 71 – річниця від Дня визволення Знам’янщини від німецько – фашиських загарбників
08:36
71 – річниця від Дня визволення Знам’янщини від німецько – фашиських загарбників
12
Багато написано книг, спогадів, мемуарів про ті грізні роки, і проте ми знову і знову повертаємося до теми  Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років.

З перших днів війни і до моменту окупації міста Знам’янський військовий комісаріат призвав і направив в армію 12257 чоловік. Мужньо і відважно билися знам’янчани, багато хто з них повернувся інвалідами, з важкими пораненнями, а скільки полягло в боях, точної цифри до цих пір ніхто не назве.

Наше місто було окуповане фашистами з 5 серпня 1941 по 9 грудня 1943 роки. Багато бід і позбавлень виніс народ за цей час. Облави, розстріли,  молодь викрадалася та вивозилася на роботи до Німеччини, повне винищування євреїв нашого міста.

На території України йшли дуже важкі бої, а місто Знам’янка – важливий опорний залізничний вузол Правобережної України, був на особистому рахунку у загарбників. Перед фашистами було завдання, любою ціною відстояти  та не віддати Знам’янку. Протягом 7,8 та 9 грудня війська під керівництвом генерал-лейтенанта Жадова, генерал - майора Родимцева, генерал - полковника танкових військ Ротмистрова, генерал - лейтенаннта авіації Горюнова вели запеклі бої за звільнення міста. У боях на підступах до міста було підбито і знищено 23 танки і 11 літаків противника.  

10 грудня 1943 року був виданий Наказ верховного головнокомандуючого «Війська 2-го Українського фронту, продовжуючи розвивати наступ 9 грудня в результаті трьохденних напружених боїв оволоділи містом Знам’янка, міцним опорним пунктом оборони німців на Кіровоградському напрямку».

В ознаменування одержаної перемоги 3 дивізії, 6 полків, 2 танкових корпуси,  5 бригад і батальйон, що відзначилися в боях за звільнення міста Знам’янка, присвоїти найменування «Знам’янських».

Майже в кожному місті, є пам'ятник, обеліск або пам'ятний знак на згадку про героїв Великої вітчизняної війни. У Знам’янці це військове кладовище, де поховані воїни, загиблі під час звільнення міста, поранені і померлі в Знам’янському госпіталі та  обеліск в центрі міста.

За звільнення міста Знам’янка  Віктору Івановичу Галочкіну та Юрію Куприяновичу Глібко  було присвоєно звання Героя Радянського Союзу (посмертно). Вулиці міста названі іменами визволителів, що загинули під час звільнення міста та покояться на міському військовому кладовищі: Галочкіна, Глібка, Осадчого, Павлова, Філоненка. У селищі Знам’янка вулиця носить ім'я  воїна Панаріна.

Також є ще один пам'ятний знак, це танк  Т-34, який стоїть на околиці міста на перехресті доріг. Сьогодні 33 роки з дня  встановлення Т-34 на постамент. 9 грудня 1981 року на відкриття  цього пам'ятного знаку приїжджали учасники звільнення, танкісти 110 танкової бригади.

Роки йдуть, все менше залишається в живих  учасників  війни, очевидців тих подій. Так вклонімося ж їх світлій пам'яті, нашим визволителям! Виявимо увагу і заслужену пошану тим фронтовикам і учасникам трудового тилу, хто ще і сьогодні знаходиться серед нас. Тільки в такому разі можна сказати, що нинішнє покоління шанує минуле і дбає про  майбутнє.

Кожен громадянин України має берегти пам'ять про всіх, хто відстояв нашу державу в страшні часи Великої Вітчизняної війни, та про тих, хто і зараз відстоює нашу незалежну державу.

Архівний відділ Знам’янської міської ради
Оксана Гребенюк, Оксана Зажурило



Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 1007 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0

Кировоград: новости и сайты