Четвер, 25.04.2024, 05:57
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2014 » Лютий » 15 » Болить відлуння чужої війни
15:02
Болить відлуння чужої війни
 12
   Сьогодні Україна вшановує учасників бойових дій на території інших держав. Це - і Угорщина, Куба, Чехословаччина. Югославія, Ліван, Ірак… . Але особливим рядком в історію локальних конфліктів вписана війна в Афганістані.  
   Афганістан… саме в цьому, обпаленому, кременистому краю, окропили своєю кров'ю непрохідні гірські стежки вчорашні школярі, які прославили себе і свою Батьківщину.
    25 років пройшло з того часу, як вивели війська з Афганістану, але це зовсім не означає, що афганську сторінку в історії країни можна перевернути остаточно. Вона ще довго нагадуватиме про себе, поки живі матері героїв, поки болять рани воїнів. Війна триває у ваших душах, тих, хто брав у ній участь.  
    З метою вшанування громадян, які виконували військовий обов'язок на території інших держав, Указом Президента України 2014 рік визначено Роком учасників бойових дій на території інших держав.
12    З нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 25-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан у місті відбулося ряд заходів.
   В церкві Преподобного Сергія Радонезького Олександрійської єпархії благочинний Знам’янського округу о. Василь (Мазурок) відслужив поминальну панахиду по загиблих учасниках бойових дій на території інших держав за участю міського голови І.Крижановського, секретаря міської ради А.Тесленка, керуючої справами міськвиконкому Н.Тесленко, голови Знам’янської райдержадміністрації В.Дзядуха, воїнів-інтернаціоналістів, сімей загиблих в Афганістані.  
   У залі засідань міської ради відбулися урочистості, в яких взяли участь близько 100 воїнів-інтернаціоналістів.  
12
12Звертаючись до учасників бойових дій на території інших держав, міський голова Крижановський Ігор Борисович сказав: « Біль утрат нічим не втамуєш…
12   Ви ж, ветерани-афганці, належите до особливої категорії наших співвітчизників, які гідно пронесли крізь життя мужність у діях, відданість справі, самостійність, братерство, а ще - віру у найвищу цінність людини – життя. За це заслуговуєте на особливо шанобливе ставлення суспільства. Принципова позиція Президента України – посилення турботи про учасників війни, у тому числі учасників бойових дій на території інших держав, та членів їх сімей, забезпечення їх висококваліфікованою медичною допомогою, покращення їх житлових та побутових умов». Міський голова подякував воїнам-інтернаціоналістам за мужність та відданість воїнському обов’язку.  
12   За сумлінне ставлення до виконання громадських обов’язків, вагомий внесок у патріотичне виховання молоді, активну громадянську позицію, та з нагоди Року учасників бойових дій на території інших держав та 25-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан Почесною грамотою Знам’янської міської ради та ювілейною медаллю «25 років виведення військ з Афганістану» нагороджені воїни-інтернаціоналісти 
Балаш Андрій Михайлович
Углов Володимир Вікторович
Махиня Діна Борисівна
Грамотою Знам’янської міської ради та ювілейною медаллю нагороджені воїни-інтернаціоналісти
Стриженко Олександр Миколайович
Гута Віктор Іванович
Білоус Григорій Вікторович
Москаленко Анатолій Олександрович
Подякою Знам’янської міської ради та ювілейною медаллю нагороджені воїни-інтернаціоналісти
Єфремов Сергій Євгенійович
Поляков Станіслав Вікторович.
     За мужність, самовідданість, вірність військовому обов’язку воїнів-інтернаціоналістів міський голова І.Крижановський вручив 112 учасникам бойових дій в Афганістані ювілейні медалі «25 років з дня виведення військ з Афганістану».

   Покоління воїнів-афганців знає ціну життя, ціну дружби, єдності, зберегло військову відданість і військове братство. Війна навчила їх цінувати порядність і саме життя, як найбільшу радість.
«Потрапляли до Афганістану 18 – річними юнаками, наївними та мрійливими. А за два роки поверталися посивілими загартованими у війні мужами, навченими виживати у будь – яких умовах, яким довелося вбивати та дивитися в очі смерті самим. А найстрашніше – втрачати бойових товаришів, бачити, як на твоїх руках вмирає друг, побратим, командир… Ще й досі йдете в тривожних снах у бій, затуляючи від куль один одного», - з такими словами звертається до побратимів голова міської Спілки ветеранів війни в Афганістані Микола Фесюн.
Якою ж несказанною радістю для кожної матері було повернення додому синочка з тієї війни. Защебетала, заплакала, заговорила мамина пісня у серці подорослішого не по роках
12сина… До присутніх у залі звертається мама учасника бойових дій в Афганістані Тамара Миколаївна Стеблевська.
До уваги присутніх запропоновано для перегляду відеоматеріали-спогади воїнів-інтернаціоналістів – мешканців міста, пісні на військову тематику. А запалена свічка стала пам’яттю недоспіваній пісні молодості наших земляків.
   З метою збереження пам’яті про події війни в Афганістані 1979-1989 років у нашому місті, за ініціативи відділу інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, та архівним відділом Знам’янської міської ради вже декілька років проводиться збір матеріалів, спогадів учасників бойових дій нашого міста, які вкладені поки що в проекті майбутньої збірки «Афганістан». Усі присутні могли переглянути 
ці матеріали.
12   Кожне слово ранить так боляче, що важко дихати, в очах стоять сльози, готові ось-ось пролитися, але полегшення немає… Про це несила слухати і в це не хочеться вірити – в цю безглузду війну і такі ж смерті, тоді ще дітей… Чому? Як все виправити? А відповіді немає. Такі відчуття вирували, мабуть, у кожного в душі, хто перебував у залі засідань міської ради.
   Після урочистої частини відбулася хода керівництва та працівників міськвиконкому, Знам’янської райдержадміністрації, учасників бойових дій в Афганістані, представників міських організацій політичних партій та громадських організацій, працівників трудових колективів підприємств, установ, організацій міста 
12від приміщення міськвиконкому до меморіального комплексу „Пам’яті воїнів Афганістану”.
   Всіх українців, що загинули в Афганістані, загиблих знам’янчан - Валерія Козіна, Сергія Гладуна, Олександра Галкіна, Петра Гаврецького, Сергія Довженка, Миколу Чемериса, Ігоря Скічка, Олексія Звєрєва, Віктора Лунгула, учасники урочистої ходи вшанували хвилиною мовчання та поклали квіти до меморіального комплексу „Пам’яті воїнів Афганістану”. 
   Після заходів була організована польова кухня для воїнів-інтернаціоналістів.











Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 973 | Додав: Zagor | Рейтинг: 3.0/4

Кировоград: новости и сайты