Неділя, 19.05.2024, 07:49
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2012 » Листопад » 8 » Чи можливе набуття громадянами права власності на землю за давністю користування?
10:26
Чи можливе набуття громадянами права власності на землю за давністю користування?
 
12         Згідно зі статтею 119 Земельного кодексу України (ЗКУ) громадяни, які добросовісно, відкрито і безперервно користуються земельною ділянкою протягом 15 років, але не мають документів, які б свідчили про наявність у них прав на цю земельну ділянку, можуть звернутися до органу державної влади або органу місцевого самоврядування з клопотанням про передачу її у власність або надання в користування.
Тобто, законодавець встановив, що громадянин, у користуванні якого перебуває земельна ділянка 15 і більше років, має право усно або письмово звернутися із заявою/клопотанням до місцевої сільської, селищної або міської ради з проханням надати у власність та/або в користування цю земельну ділянку. Рада повинна розглянути звернення людини і дати обґрунтовану відповідь по суті питання: або надати землю у власність чи користування за набувальною давністю, або відмовити в наданні.
Проте варто враховувати, що на практиці ця норма закону (ст. 119 ЗКУ) на сьогодні не застосовується. Оскільки роз'ясненням Верховного Суду України вказано, що норма статті 119 Земельного кодексу щодо набуття права власності на земельну ділянку за набувальною давністю може застосовуватися з 1 січня 2017 року (відповідно до пункту 1 розділу ІХ «Прикінцеві положення» ЗКУ). Це означає, що, оскільки Земельний кодекс України набув чинності з 1 січня 2002 року, то і 15-річний строк набувальної давності має відраховуватися саме з цієї дати.
Але, не чекаючи спливу строку, необхідного для застосування набувальної давності, громадяни мають можливість і в загальному порядку згідно зі статтею 118 ЗКУ безоплатно приватизувати земельну ділянку в межах норм безоплатної передачі. Зокрема:
- для ведення особистого селянського господарства - не більше 2 гектарів;
- для садівництва - не більше 0,12 гектара;
- для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;
- для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;
- для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.
Отже, громадяни, які тривалий час мають у користуванні неоформлені документально земельні ділянки вправі письмово звернутися із заявою до місцевої ради про надання у власність чи в користування земельні ділянки в межах норм безоплатної приватизації.

Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 730 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0

Кировоград: новости и сайты