Середа, 24.04.2024, 18:41
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2016 » Листопад » 25 » Децентралізація – шлях до нового рівня самоврядування
09:10
Децентралізація – шлях до нового рівня самоврядування
12
Кожна реформа потребує своїх виконавців та їх глибокого розуміння суті реформування. Без цього будь-яка реформа, навіть найліпше підготовлена, приречена на провал.

25 березня 2014 року Асоціацією міст України та 1 квітня 2014 року Урядом України була схвалена Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні (розпорядження КМУ №333-р – далі Концепція) та затверджено План заходів з її реалізації (розпорядження КМУ №591-р від 18.06.2014 року). 

Фактично Україна цими рішеннями заявила, що приступає до імплементації Європейської Хартії місцевого самоврядування в українське законодавство.

Відповідно до цього плану було внесено зміни до Бюджетного та Податкового кодексів, якими здійснено перший етап бюджетної децентралізації. 

Так, зміни до Бюджетного кодексу фактично є основою для стимулювання громад до об’єднання та підвищення їхньої спроможності через механізм переходу бюджетів об’єднаних громад та прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом. У разі об’єднання такі громади наділяються повноваженнями та ресурсами, як у міст обласного значення. 

Натомість територіальні громади, які не візьмуть участь у об’єднанні, залишаються осторонь цього процесу та позбавляються права на виконання делегованих державою повноважень органом місцевого самоврядування в селах, селищах, містах районного значення, що не об’єдналися. 

Отже об’єднання територіальних громад є запорукою переходу місцевого самоврядування на якісно новий рівень, суть якого – замінити пострадянську (адміністративно-командну) систему управління на демократичну, коли участь в управлінні державою бере не лише верхівка державної влади, а й громада та її влада.

В той же час Парламентом ухвалено Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад (№157-УІІІ від 05.02.2015 року – далі Закон №157), а Урядом для забезпечення його реалізації затверджено Методику формування спроможних територіальних громад (постанова КМУ №214 від 08.04.2015 року – далі Методика). Саме ці акти визначають, яким чином має відбуватись об’єднання громад для того щоб вони стали спроможними.
 
(за матеріалами Асоціації міст України, 
практичний посібник  (видання друге) 
Формування спроможних територіальних громад)
Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 773 | Додав: Admin | Рейтинг: 2.3/3

Кировоград: новости и сайты