Субота, 04.05.2024, 14:45
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2014 » Травень » 19 » Десятирічний ювілей музею
11:51
Десятирічний ювілей музею
12
   В рамках відзначення Міжнародного дня музеїв, з нагоди 10-ї річниці від дня заснування міського краєзнавчого музею м.Знам’янка, відбулись урочисті заходи, в яких взяли участь керівництво міста, працівники культури, представники громадськості, ЗМІ, меценати та волонтери музею.
    Директор музею Т.Кулик згадала історичний шлях розвитку музейної справи в місті, яка почалася ще з 1961 року, коли з нагоди 100 річчя з Дня смерті Т.Г.Шевченка, у Знам’янці, внучатою племінницею поета К.М.Красицькою, було засновано громадський музей «Кобзарева світлиця». За тривалий час він став знаним не тільки у місті і області, а і далеко за їх межами, адже має у свої фондах унікальні матеріали історичного і літературознавчого характеру, а також ґрунтовні матеріали генеалогій Красицьких, упорядковані нащадком шевченкового роду В.Шкодою. В’ячеслав Євгенович почав опікуватись музеєм «Кобзарева світлиця» ще з 1991 року, прийнявши «спадкову естафету» від правнучки Т.Г.Шевченка Красицької А.В. та зберігши надбання цілого покоління. Дотепер шевченківський музей є єдиним в Кіровоградській області. Знам’янський міський краєзнавчий музей, як юридична особа, почав формуватися у січні 2004 року, на підставі рішення ХХІІ сесії Знам’янської міської ради ХХІV скликання № 448 від 14.11.2003 року. Музей «Кобзарева світлиця» став структурною одиницею краєзнавчого музею та отримав статус філії.
   В ході урочистостей було вручено подяки людям, які зробили значний особистий внесок у розвиток музейної справи, поповнення фондових зібрань та формування постійних експозицій, працюючи певний час в музеї: Айвазовській Р.О., Голому В.А., Молісу О.В. та доньці «інтелектуального і духовного серця» музею В.Є.Шкоди - Я.В. Шкоді, яка продовжує справу батька і плідну співпрацю з нами. Відзначено також тих, хто в свій час допомагав і підтримував розвиток музейної справи: Стеблевську Т.М. та Джулая В.О. Слова вдячності та музейні подяки вручені керівникам і членам громадських організацій, з якими музей тісно співпрацює в плані започаткування та реалізації різноманітних культурно-просвітницьких заходів, благодійних та культурологічних акцій, спільних науково-дослідних експедицій. Це міський осередок організації "Просвіта” (голова Голіков А.М.), канцелярія окремого Чорноліського полку ім. козака Мамая Українського козацтва (полковник – В.І. Мазуренко), міська громадська організація Туристично-краєнавчий клуб «Чорнолісся» (президент В.Корчагін, почесний президент В.Щуров), Асоціація народних майстрів Знам’янщини (голова Р.Айвазовська), дитячо-молодіжна громадська організація «Оберіг» (керівник Філіпова С.М.), міська організація ветеранів України (голова Бабійчук Г.О.), 
   З глибокою пошаною відзначено волонтерів та меценатів музею, які допомагають комплектувати та поповнювати фонди музею, створювати та наповнювати нові розділи і теми наукових досліджень, доповнювати експонатами діючі експозиції – Гауя Я.Л., Ніколаєва П.А., Гришина М.Р. Егорова Б.К., Мазуренка В.І., Соколова В.М, Татарова А.М.
З побажаннями творчих успіхів та натхнення працівників музею привітали: міський голова І.Крижановський, керуюча справами міськвиконкому Л.Меренкова, працівники галузі культура: головний спеціаліст відділу культури і туризму Н.Безребра, директор МПК Л.Кравцова, директор ЦБС М.Колєсніченко.
   З нагоди свята, представники творчої еліти нашого міста подарували музею свої художні доробки. Айвазовська Р.О. – обереговий рушник, а Пунтус М.Ф. - різьблений по дереву портрет Т.Г.Шевченка. Відтепер ці роботи прикрашають постійні експозиції музею.
   Ще одним подарунком з нагоди свята стало відкриття персональної виставки художника-земляка з с.Казарня, Явтушенка Миколи Федоровича. Глядачам представлені роботи майстра виконані в різних жанрах і техніках: пейзажний живопис, графіка та скульптура. В його пейзажах знаходять відображення не лише зовнішні ознаки мотивів природи рідного краю, але й особисті душевні переживання митця.        Дуже цікава серія графічних робіт. Це своєрідні інтерпретації на тему досліджень з питань симетрії видатного німецького математика і філософа ХХ ст..Германа Вейля. Надзвичайно вражаюча за своїм змістом і колоритом серія скульптурних робіт «Персонажі слов’янської міфології” , які розкривають духовний світ дохристиянських вірувань наших пращурів. Вчитель математики за фахом і художник за покликом душі Микола Явтушенко в своїх мистецьких творах намагається зрозуміти сутність природи, розкриваючи перед нами, глядачами, істину життя.
    Знам’янчани матимуть можливість познайомитись з творчістю Миколи Федоровича протягом трьох місяців.
   Працівники музею ще раз дякують всім небайдужим громадянам за співпрацю заради збереження історії та надбань наших краян.


Директор музею
Т.Кулик
Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 1069 | Додав: Zagor | Рейтинг: 0.0/0

Кировоград: новости и сайты