Вівторок, 16.04.2024, 19:25
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2011 » Листопад » 28 » «Діти війни» - спогади тих, чиє дитинство припало на 40-і роки ХХ століття
15:48
«Діти війни» - спогади тих, чиє дитинство припало на 40-і роки ХХ століття
 
12         Нещодавно до міської центральної універсальної бібліотеки завітав Рябовол Микола Єфремович. 54 роки своєї праці він віддав залізничному транспорту України, працював начальником санітарно-контрольного пункту ст.Знам’янка. Але за покликом душі взявся за перо, працював громадським кореспондентом газети «Серп і молот», «Кіровоградська правда», «Знам’янські вісті». Його кореспонденції, замальовки, репортажі друкувалися і в інших газетах, зокрема у залізничних: «Чорноморський гудок», «Южна магістраль», «Магістраль» та ін. І хоч родом Микола Єфремович із Черкащини, Знам’янка стала для нього рідним містом. А ще він почесний знам’янчанин.
   
12           Дитинство Миколки припало на воєнні роки. Саме тому він написав книгу «Діти війни» - спогади тих, чиє дитинство припало на 40-і роки ХХ століття. Ось як пише: «Дитинство нашого покоління опалила війна. Воно проходило під свистіння куль, виття сирен, вибухи авіабомб та мін, гарматні постріли. Ми пережили голод, холод, страждання і страх, смерті рідних та близьких. Ми вели щоденну боротьбу зі злиднями.
Нам ніхто не розповідав казок. На той час у селі просто не знали про дитячі садочки, не чули про безтурботні розваги. Чим же ми займались у вільний час? Чи взагалі мали годину для нехитрого відпочинку? І як це вплинуло на наше подальше життя?»
Про все це розповідає автор у черговій частині свого життєпису.
Гортаючи сторінки книги, перед нами проходять жахливі картини окупації, долі остарбайтерів, спроби виживання під фашистським ярмом, радість визволення та відбудова, яка супроводжувалася надзвичайними труднощами. А за всім цим – спогади, людські долі.
І насамкінець, як звернення, як заклик: «Війна забрала наше дитинство, навчання, здоров'я. З кожним роком нас залишається все менше й менше. Тепер держава відібрала й наші збереження, нашу старість. Словом, нічого доброго наше покоління не бачило ні в дитинстві, ні тепер, на старості років. Майже всі копійки, що ми отримуємо щомісячно, залишаються в аптеках за ліки, та ощадних касах за комунальні послуги. Образила нас, пенсіонерів, рідна Україна.
Чи не тому я вважаю слушною пропозицію відомого російського публіциста Генріха Боровика щодо спорудження поруч із могилами «Невідомого солдата» пам’ятники загиблим дітям в роки війни…»
Свою книгу, як частину свого життя Микола Єфремович люб’язно подарував міській центральні бібліотеці (вул..Маяковського,40). Тож звертайтесь.
бібліотекар читальної зали міської
центральної бібліотеки Н.Мирошниченко

Категорія: Новини культури | Переглядів: 1024 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0

Кировоград: новости и сайты