Неділя, 05.05.2024, 03:07
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2014 » Травень » 22 » До 153-ї річниці з дня перепоховання праху Т. Г. Шевченка
14:48
До 153-ї річниці з дня перепоховання праху Т. Г. Шевченка
  
12
Свою Україну любіть,
Любіть її... во время люте,
В останню тяжкую минуту
За неї Господа моліть.
153 роки тому 22 травня сповнився заповіт Великого Кобзаря: "Щоб лани широкополі, І Дніпро, і кручі. Було видно ..."

Все патріотичне українство відзначає 153-ю річницю з дня перепоховання праху Тараса Григоровича Шевченка, українського поета, письменника, художника, громадського діяча, філософа, політика, фольклориста, з точки зору багатьох українців – духовного батька сучасного українського народу, людини, яка присвятила своє життя збереженню та поширенню самобутньої народної мудрості, тісно пов’язаної зі стародавньою православною козацькою культурою та звичаями України.
   
12
22 травня біля пам’ятника українському Кобзареві відбулися урочистості з нагоди перепоховання поета на Батьківщині, в яких взяли участь представники міської та районної влади, працівники міських організацій, школярі, аби віддати данину пам’яті та шани Кобзареві. Захід розпочався із виконання Шевченкового «Заповіту».

За словами міського голови Ігоря Крижановського, 153 роки тому таки здійснилась найзаповітніша мрія поета – він повернувся на рідну землю.

– У кожного народу є імена, які він береже у своїй пам’яті та передає з покоління в покоління. Для нас українців таким генетичним кодом, за яким нас впізнає весь світ є Шевченко, – зауважив Ігор Борисович.   
12

– Шевченко та Україна – це єдине ціле, бо син рятував матір, навчаючи народ любові та повертаючи йому віру у його можливості , – додав міський голова.

 До присутніх звернулася заступник голови Знам’янської районної ради Л.Бойчук. Член Національної спілки письменників України, лауреат обласної журналістської премії імені Ю. Яновського Загравенко А.Р. прочитав власні вірші.

Доповненням до палких промов, було декламування Шевченкових безсмертних віршів на виконання пісень на його слова. Пісню «Доле моя», виконали солісти міського Палацу культури М.Петренко та А.Скалкович.
Під завершення урочистостей, до пам’ятника Тараса Шевченка присутні поклали квіти та вінки.
Яким був його шлях на Україну?
   
12
Помер Т.Г.Шевченко 10 березня 1861 року. На кошти друзів 13 березня його було поховано на Смоленському православному кладовищі в Петербурзі. Згодом за клопотанням Михайла Лазаревського домовину з прахом поета, згідно з заповітом, перевезено на Україну. (Ще за життя Тарас Григорович мріяв про «тихе пристанище і спокій коло Канева»).

20 травня 1861 року на пароплаві «Кременчук» з Києва прах Т.Г.Шевченка потрапив до Канева. Дві доби домовина знаходилася в Успенському соборі, а 22 травня була відслужена в церкві панахида, і прах віднесли на Чернечу гору: «...винесли гроб, поклали на козацький віз, накрили червоною китайкою. Замість волів упрігся люд хрещений, і повезли діти свого батька, що повернувся з далекого краю до свого дому...».
Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 1006 | Додав: Admin | Рейтинг: 2.3/3

Кировоград: новости и сайты