Субота, 20.04.2024, 04:50
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2011 » Вересень » 26 » До 70-річчя партизанського руху в Україні
13:48
До 70-річчя партизанського руху в Україні
 
12         Урочистій даті, 70-річчю партизанського руху в Україні та Дня партизанської слави, був присвячений "круглий стіл" "Партизанська слава: долі людей, пам'ять, уроки на майбутнє", який відбувся 23 вересня 2011 року у міському краєзнавчому музеї. У його засіданні взяли участь: депутат Кіровоградської обласної ради, начальник відділу культури і туризму Знам'янського міськвиконкому О.І.Заточна; депутат Знам'янської міської ради, перший секретар Знам'янського міського комітету КПУ О.С.Смик; депутат Знам'янської районної ради, перший секретар районного комітету КПУ О.Л.Байдак; краєзнавець, житель с. Богданівка О.О.Дородних; директор громадського музею локомотивного депо Знам'янка А.С.Білоус; учні гуртка «Історичне краєзнавство» НВК «ЗШ №2-ліцей», керівник С.Г.Ніколенко. 
12         На засіданні круглого столу відбулося обговорення наукових позицій, з яких висвітлюється Велика Вітчизняна війна та партизанський рух, як частина великої військової теми. Учасники обговорення констатували, що незважаючи на труднощі формування суспільної свідомості, багатопартійність і свободу слова в Україні, існують історичні константи, які визнані всією світовою спільнотою. Фашизм був взірцем всіх сил зла, насильства, руйнування, які існують і боротьба за його повне знищення носила справедливий характер. У цій боротьбі брав участь і народ України, який поклав мільйонні жертви на алтар перемоги над нацизмом. Фашизм, як ідеологія і практика був засуджений нюрнберзьким міжнародним трибуналом, Декларацією про створення ООН, Гельсінським заключним актом про безпеку і співробітництво у Європі, новітніми всесвітніми і європейськими хартіями. Червона Армія, Радянський Союз внесли вирішальний внесок у розгром сил агресії. Державотворення і формування суспільної свідомості в Україні не є лінійними процесами. Ми кожного дня відчуваємо запеклу ідейну боротьбу навкруг історичних проблем фашизму, Другої світової війни, націоналізму і патріотизму. Громадянам, особливо молодому поколінню, необхідна правда про події 70-річної давнини, розуміння, що окупація, насильство є абсолютним злом, а опір загарбникам є справедливістю, мужністю, громадянським вибором, достойним вшанування.
Учасники обговорення перегорнули у пам'яті сторінки партизанської боротьби у Чорноліссі, згадали славні справи наших партизанських командирів М.М.Скирди, І.І.Нечаєва, І.Д.Діброви, М.П.Кришталя, І.Т.Присяжнюка, юних партизанських зв'язківців Ф.Шепеля, Я.Матвієнка, І Юрченка, які потрапили у катівню гестапо, але не зреклися гідності і патріотичного почуття. Учасники обговорення віддали шану бійцям підпільної групи П.І.Бацанова у сел. Знам'янка-Друга, організаторської групи О.П.Муханова, для яких перший бій на знам'янській землі виявився останнім. Були названі і переверті, зрадники, прислужники окупантів з наших земляків, які зреклися рідної землі і власної гідності і стали справжніми виродками світу людей.
Особливо цікаво сприйняли присутні документи, фото, архівні матеріали, які продемонстрував краєзнавець О.О.Дородних. Він є членом родини засновника молодіжної партизанської групи ім. Б.Хмельницького на ст. Чорноліська В.А.Руденка. Багато свідчень партизанської слави, документів, щоденників, фото, які він представив, ще чекають на публікацію і використання в історичних працях. Для професійних істориків і пересічних громадян, навіть учнівського віку, будуть цікавими спогади першого секретаря Знам'янського райкому КП(б)У Н.Є.Сосновського, які зберігаються у музеї.
Круглий стіл став корисною подією у визначенні наукових акцентів у вивченні Великої Вітчизняної війни, актуалізацією цих історичних подій для учнів НВК «ЗШ №2-ліцей», свідомість і переконання яких формуються зараз. Учасники обговорення відділи шану переможцям фашизму - партизанам і фронтовикам, без яких не було б ні України, ані її народу.

Категорія: Новини культури | Переглядів: 915 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0

Кировоград: новости и сайты