Четвер, 02.05.2024, 08:40
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2013 » Січень » 28 » До уваги керівників установ та відповідальних за правову освіту
10:17
До уваги керівників установ та відповідальних за правову освіту
 
12         За повідомленням Міністерства юстиції України з 01 січня 2013 року в силу вступають 2 положення кодексу, 52 законів, 39 актів Кабінету міністрів України та 1 Указ Президента України. 
В перший день нового року набули чинності 10 базових законів: «Про Державний бюджет України на 2013», «Про Державний земельний кадастр», «Про громадські об’єднання», «Про затвердження Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року», «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень», «Про Загальнодержавну цільову програму захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2013-2017 роки», «Про зайнятість населення», «Про екстрену медичну допомогу», «Про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць», «Про проведення економічного експерименту щодо державної підтримки суднобудівної промисловості».
Крім того, набувають чинності окремі статті або частини 2 кодексів – Бюджетного кодексу України та Податкового кодексу України, а також 6 базових законів - «Про культуру», «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про безоплатну правову допомогу», «Про вибори народних депутатів України», «Про адміністративні послуги», «Про державні лотереї в Україні». Рештою законів, що набирають чинності з 1 січня 2013 року, вносяться зміни до чинного законодавства.
Проаналізуємо деякі законодавчі зміни.
У сфері бізнесу. Спрощується реєстрація бізнесу за принципом «єдиного вікна», а саме суб’єктам господарюванняне потрібно подавати паперові виписки та\або витяги із Єдиного державного реєстру юридичних осіб ат фізичних осіб-підприємців. Від тепер нотаріус, банк, бюро кредитних історій, державні органи та органи місцевого самоврядування самостійно будуть отримувати через мережу Інтернет із офіційного сайту ЄДР необхідну інформацію про суб’єкта господарювання. Крім того спрощено процедуру отримання ліцензій та дозволів.
У сфері трудових відносин.Закон «Про зайнятість населення» здійснив суттєві зміни до діючого законодавства яке дісталось нам від УРСР. Сам закон направлений на захист одиноких батьків, інвалідів та безробітних. Вносить регулювання ринку посередництва у працевлаштуванні, а саме у відношенні рекрутингу та кадрових агенцій.
Починаючи з першого січня 2013 року кадрові агенції, які сприяли працівникам у пошуку роботи та отримували винагороду із працівників, будуть заборонені, а рекрутингові агенції підлягають реєстрації у Міністерстві праці та соціального захисту населення України. Крім того даний закон заборонив «дискримінаційні» вимоги до кандидатів на вакансію, врегулював сприяння створенню нових робочих місць, сприяння молодим спеціалістам та студентам, одиноким батькам, інвалідам.
У сфері ринку нерухомості.На ринку нерухомості впроваджено нові правила регулювання реєстрації права власності. Дані зміни були внесені законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення та спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно».
Вказаним законом реєстрація права власності поділена на первинну та вторинну.
Первинна реєстрація права власності відбувається на об’єкти новостворені і здійснюється тільки державним реєстратором.Вторинна реєстрація права власності відбувається на об’єкти, що вже були у цивільному обороті і здійснюється на вибір власника або нотаріусом, або державним реєстратором. Встановлено строк реєстрації, який складає 14 робочих днів. Крім того введено в дію єдиний Державний реєстр майнових прав на нерухоме майно. На ряду з цим внесено зміни до закону «Про Державний земельний кадастр», відповідно до яких відміняється мораторій на відчуження і зміну цільового призначення земель сільськогосподарського призначення приватної власності для ведення товарного сільського господарства.
У сфері виконавчого провадження. Від тепер держава гарантує виконання рішення суду про стягнення коштів та зобов`язання вчинити певні дії щодо майна, боржником за якимє:
державнийорган;
державні підприємство, установа, організація (далі - державне підприємство);
юридична особа, примусова реалізація майна якої забороняється відповідно до законодавства.
Законом такожврегульовані наступні питання особливості виконання рішень суду про стягнення коштів із державного органу та особливості виконання рішень суду про стягнення коштів із державного підприємства або юридичної особи. Передбачено забезпечення компенсації у випадку не виконання рішення протягом 3 місяців та
відповідальність і відшкодування збитків державному бюджету. Обумовлені особливості виконання рішень суду стосовно вчинення певних дій щодо майна.
У сфері податків. В Податковий кодекс України вносять зміни близько 10 законів.
Цими змінами зменшено розмір податку на прибуток до 19%, замість 23% до цього часу.
Передбачені ще дві групи єдиного податку – 5 до якої віднесено ФОП в яких оборот до 20 мільйонів гривень та до 20 найманих працівниківта 6 група до якої належать юридичні особи у яких оборот до 20 мільйонів гривень та до 50 найманих працівників. Ставка податку становить 7 відсотків з ПДВ або 10 відсотків без ПДВ. Крім того вводяться авансові платежі податку на прибуток.З початку року вступає в дію ст. 39 Податкового кодексу про звичайні ціни, а саме визначено методику встановлення звичайної ціни та випадки коли її застосування є обов’язковим. Повернуто в дію фінансові векселя які будуть застосовуватись для оплати податку та відшкодування ПДВ.Збільшено акциз на спирт, сигарети та автомобілі.
Одним з нововведень є податок на нерухомість передбачений ст. 265 Податкового кодексу. Платниками вказаного податку будуть фізичні та юридичні особи котрі володіють житловою нерухомістю. На квартири площею до 120 квадратів та будинки до 250 квадратів податок не буде нараховуватись. Право на нарахування податку і надсилання податкового повідомлення покладено на податкові органи. Оплата повинна бути здійснена на протязі 60 днів.
У сфері банкротства.19 січня 2013 року вступає в дію нова редакція закону про банкрутство. Даний закон містить новий розділ про арбітражних керуючих, по новому врегульовано вимоги забезпечених кредиторів, скорочено строки банкрутства, на даний час скасовано ряд підзаконних актів у даній сфері, а нових ще не прийнято, а тому на початку будуть труднощі у виконанні даного закону.
У сфері надання адміністративних послуг. Законодавець врегульовує співпрацю між фізичною особою або юридичною особою та владою (місцевою або державною).
Визначено, що адміністративна послуга - результат здійснення владних повноважень суб’єктом надання адміністративних послуг за заявою фізичної або юридичної особи, спрямований на набуття, зміну чи припинення прав та/або обов’язків такої особи відповідно до закону.Адміністративні послуги надаються суб’єктами надання адміністративних послуг безпосередньо, через центри надання адміністративних послуг та/або через Єдиний державний портал адміністративних послуг.
Фізична особа, у тому числі фізична особа - підприємець, має право на отримання адміністративної послуги незалежно від реєстрації її місця проживання чи місця перебування, крім випадків, установлених законом. Юридична особа має право на отримання адміністративної послуги за місцезнаходженням такої особи або у випадках, передбачених законом, - за місцем провадження діяльності або місцезнаходженням відповідного об’єкта.
Порядок отримання адміністративної послуги наступний: письмова або усна заява подається до суб’єкта надання адміністративної послуги особисто, надіслана поштою або у випадках, передбачених законом, за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку. Перелік та вимоги до документів, необхідних для отримання адміністративної послуги, визначаються законом. Забороняється вимагати від суб’єкта звернення документи або інформацію для надання адміністративної послуги, не передбачені законом
Встановлено граничний строк надання адміністративної послуги. Плата визначається законом у окремих випадках послуги надаються безкоштовно.


Знам’янське міськрайонне
управління юстиції


Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 580 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0

Кировоград: новости и сайты