Середа, 08.05.2024, 01:20
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2013 » Лютий » 1 » Як поповнити пенсійний гаманець
11:59
Як поповнити пенсійний гаманець
 
12         Залежність між активністю на ринку праці та наповненням пенсійної скарбниці, як відомо, - безпосередня. Чого вартий такій факт - майже третина працездатного населення нині отримує доходи у секторі незареєстрованої зайнятості.
Основним джерелом наповнення бюджету Пенсійного фонду України (понад 95%) – це відрахування з фонду оплати праці. Тому тінізація доходів і зменшення зайнятості населення справді негативно впливають на стан надходження коштів до бюджету Фонду. Починаючи з 2009 року, коли держава перебувала у стані фінансової кризи, і донині середньооблікова чисельність найманих працівників постійно зменшується. Зменшується і кількість фізичних осіб – підприємців, які сплачують єдиний соціальний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Все це негативно впливає на стан надходжень до бюджету Фонду.
За даними персоніфікованого обліку станом на 1 січня на обліку в управлінні Пенсійного фонду України знаходяться 120 страхувальників, які нараховують заробітну плату найманим працівникам менше мінімального розміру, встановленого законодавством. Відповідно, 240 працівників отримують заробітну плату менше мінімальної.
За видами економічної діяльності найменшу оплату праці нараховують платники, діяльність яких пов’язана із готівковим обігом, готелі, роздрібна торгівля, ресторани. Також чимало керівників приватних підприємств у звітах фіксують наднизьку оплату власної праці. Таким чином зменшується страховий стаж, внаслідок чого людина втрачає право на соціальні та трудові гарантії, передбачені чинним законодавством.
З 1 жовтня 2011 року набув чинності Закон України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», яким вирішені питання вдосконалення порядку призначення пенсій. Тепер для обчислення пенсій враховується лише заробітна плата за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року. У такому разі індивідуальні відомості про застраховану особу надаються відділом персоніфікованого обліку і не треба надавати довідки про заробітну плату з підприємств, де особа працювала. Щодо заробітної плати за період роботи до 1 липня 2000 року, то вона може враховуватися при обчисленні пенсії за бажанням пенсіонера, але за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами. Таке право пенсіонери матимуть лише у період до 1 січня 2016 року.
Сприятливіше середовище для наповнення бюджету Пенсійного фонду України має створити Закон України «Про зайнятість населення», якій набув чинності з 1 січня 2013 року. Це документ, зокрема, стимулюватиме роботодавця до створення нових робочих місць та легалізації зайнятості населення. Тим часом Міністерство соціальної політики розробило законопроект щодо легалізації заробітної плати та зайнятості населення.
Велике значення надається нині створенню умов для запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Накопичувальна система запроваджується, як відомо, із частковою заміною солідарної системи. Вона базується на можливості створити резерв для майбутніх доходів. Така мета досягається завдяки тому, що надходження коштів до накопичувального «кошика» спрямовуються не на забезпечення поточних пенсійних виплат, а на інвестування різноманітних прибуткових проектів.
Словом, з огляду на це все, бізнес має посприяти подальшому розгортанню пенсійної реформи та наповненню бюджету Фонду.



                                                              Перший заступник начальника управління Н. Лапіна

Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 720 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0

Кировоград: новости и сайты