Субота, 04.05.2024, 17:10
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2014 » Жовтень » 7 » Як розпоряджатися земельною ділянкою, що перебуває у спільній власності?
08:19
Як розпоряджатися земельною ділянкою, що перебуває у спільній власності?
 
12
Досить поширеними є ситуації, коли земельні ділянки або нерухоме майно, що на них розташоване, належать декільком співвласникам. Безконфліктне та безперешкодне користування земельними ділянками спільної власності, як правило, має ґрунтуватися на добрій волі співвласників та угоді про утримання нерухомого майна.

Земельна ділянка може знаходитись у спільній власності з визначенням частки кожного з учасників спільної власності (спільна часткова власність) або без визначення часток учасників спільної власності (спільна сумісна власність). Суб'єктами права спільної власності на земельну ділянку можуть бути громадяни та юридичні особи, а також держава, територіальні громади.

Пам’ятайте! Спільне користування земельними ділянками та нерухомим майном досить часто стає джерелом конфліктів та непорозумінь, а тому вирішуючи питання про порядок використання майна співвласникам варто бути готовими йти на розумні поступки один одному і не керуватися емоціями та вдаватися до силового тиску – такими діями можна значно ускладнити ситуацію, створити підстави для втручання правоохоронних органів та переведення спору у судову площину.

Важливо знати!
Право спільної часткової власності на земельну ділянку виникає:
•    при добровільному об'єднанні власниками належних їм земельних ділянок;
•    при придбанні у власність земельної ділянки двома чи більше особами за цивільно-правовими угодами;
•    при прийнятті спадщини на земельну ділянку двома або більше особами;
•    за рішенням суду.

Зверніть увагу!
Володіння, користування та розпорядження земельною ділянкою, що перебуває у спільній частковій власності, здійснюються за згодою всіх співвласників згідно з договором, а у разі недосягнення згоди - у судовому порядку.

КРОК 1

Слід ініціювати зустріч співвласників земельної ділянки, що перебуває у спільній частковій власності. Представляти співвласника також може уповноважена ним особа, якій видано відповідне дорученням. Визначивши час та місце зустрічі, співвласникам варто домовитись про порядок володіння і користування земельною ділянкою, а також підготувати проект відповідного договору.
Учасники спільної часткової власності на земельну ділянку повинні чітко усвідомлювати свої права та обов’язки, зокрема:
•    учасник спільної часткової власності відповідно до розміру своєї частки має право на доходи від використання спільної земельної ділянки, відповідає перед третіми особами за зобов'язаннями, пов'язаними із спільною земельною ділянкою, і повинен брати участь у сплаті податків, зборів і платежів, а також у витратах по утриманню і зберіганню спільної земельної ділянки;
•    учасник спільної часткової власності має право вимагати виділення належної йому частки із складу земельної ділянки як окремо, так і разом з іншими учасниками, які вимагають виділення, а у разі неможливості виділення частки - вимагати відповідної компенсації;
•    учасник спільної часткової власності на земельну ділянку має право на отримання в його володіння, користування частини спільної земельної ділянки, що відповідає розміру належної йому частки;
•    плоди, продукція та доходи від використання майна, що є у спільній частковій власності, надходять до складу спільного майна і розподіляються між співвласниками відповідно до їхніх часток у праві спільної часткової власності, якщо інше не встановлено домовленістю між ними;
•    співвласник має право на відповідне збільшення своєї частки у праві спільної часткової власності, якщо поліпшення спільного майна, які не можна відокремити, зроблені ним своїм коштом за згодою всіх співвласників, з додержанням встановленого порядку використання спільного майна;
•    співвласник житлового будинку, іншої будівлі, споруди може зробити у встановленому законом порядку за свій рахунок добудову (прибудову) без згоди інших співвласників, якщо це не порушує їхніх прав. Така добудова (прибудова) є власністю співвласника, який її зробив, і не змінює розміру часток співвласників у праві спільної часткової власності;
•    поліпшення спільного майна, які можна відокремити, є власністю того з співвласників, який їх зробив, якщо інше не встановлено домовленістю співвласників.

КРОК 2

Встановивши істотні умови порядку користування земельною ділянкою, що перебуває у спільній власності, співвласникам слід укласти договір про спільну часткову власність на земельну ділянку.

Важливо знати!
Договір про спільну часткову власність на земельну ділянку укладається в письмовій формі і посвідчується нотаріально, що потребуватиме відповідних затрат, які, як правило, розподіляються пропорційно часткам у праві власності.

КРОК 3

Співвласники мають приступити до використання земельної ділянки відповідно до умов договору між ними.

Важливо знати!
Якщо договір між співвласниками про порядок володіння та користування спільним майном відповідно до їхніх часток у праві спільної часткової власності посвідчений нотаріально, він є обов'язковим і для особи, яка придбає згодом частку в праві спільної часткової власності на це майно.

Відділ земельних питань

Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 821 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0

Кировоград: новости и сайты