П`ятниця, 26.04.2024, 04:46
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2011 » Грудень » 19 » Храмове свято на честь Богородиці Знамення
09:42
Храмове свято на честь Богородиці Знамення
 
12         В роки татарських набігів, поблизу Чорного лісу, проходив Чорний шлях, яким снували татари, а в самому лісі вони формували свої загони. Згодом почали утворюватись хутори, для захисту земель від татарської орди. І одного разу з’явились поблизу лісу росіяни-старообрядці. Помолились до Пресвятої Богородиці і вона вказала їм місце зупинки. Це відбулось в день вшанування ікони Божої Матері Знамення. Тому і містечко назвали Знам’янка, а згодом таке ж ім’я дали і побудованому храму. Тож, 10 грудня в смт.Знам’янці Друга, святкують храмове свято. 
Божественну літургію очолив його Преосвященний Владика Олександрійський та Світловодський Анатолій, благочинний округу протоієрей Євгеній, священик Віктор та запрошені священики.
Напередодні свята у храмі було відслужено святкове вечірнє богослужіння. По його закінченню Храм святково прибрали, адже сам Владика пообіцяв прибути на свято. В день свята служба розпочалась дещо пізніше, ніж завжди.  
12           Очікували Преосвященного очільника єпархії. Ось нарешті і він. Статний і красивий Владика Олександрійський та Світловодський Анатолій прибув о 9 годині. Миряни благоговійно очікували благословіння. Звісно, молитися Богу можна всюди: чи вдома, чи в дорозі, чи у храмі. Але саме в храмі перебуває особлива благодать. Саме тут душа людська сповнюється світлом розуму і теплом любові. «Чи не знаєте ви, що ви Божий храм, і Дух Божий у вас перебуває? Як хто нівечить Божого храма, того знівечить Бог, бо храм Божий святий, а храм той то ви!» (1 Кор. 3, 16-17), сказано в Писанії. Такої служби в селищі не бачили. Близько десяти священників прибули цього дня до маленького храму Знамення. Служба була піднесеною, адже посилались вона з багатьох вуст і линула на честь образу Божої Матері Знамення. Віруючі з надiєю i любов'ю благали Небесну Покровительку, Молитвеницю i Заступницю в усіх наших бiдах.
Прославляння стародавньої чудотворної ікони Божої Матері, після якого вона отримала найменування Знамення, відбулося в 1170 році під час чудового заступництва Богоматері міста Новгорода і його жителів.
У цей рік сполучені сили російських удільних князів, очолювані сином Суздальського князя Андрія Боголюського, підійшли під стіни Великого Новгорода. Новгородцям залишалося сподіватися лише на Божу допомогу. Дні і ночі молилися вони, благаючи Господа не залишати їх. На третю ніч почув архієпископ Новгородський Ілія голос, що повеліває йому узяти з Церкви Спаса Преображення на Ільіній вулиці образ Пресвятої Богородиці і винести його на міську стіну. Коли ікону переносили, — вороги пустили в хресний хід хмару стріл, і одна з них встромилася в іконописне лице Богородиці. З очей Її потекли сльози, і ікона обернулася лицем до міста. Після такого Божественного знамення на ворогів раптово напав нез'ясовний жах, вони стали побивати один одного, а підбадьорені Господом новгородці безстрашно спрямувалися в бій і перемогли.
У спогад чудового заступництва Цариці Небесної, архієпископ Ілія тоді ж встановив свято на честь Знамення Божої Матері, яке і донині святкує всією Руською Церквою.  
12           Афонський ієромонах Пахомій Логофет, присутній на святкуванні іконі в Росії, написав на це свято два канони. На деяких Новгородських іконах Знамення, окрім Богоматері з Передвічним Немовлям, зображаються і чудові події 1170 року. Чудотворна ікона 186 років після явища знамення знаходилася в тій же церкві Спаса Преображення на Ільіній вулиці. У 1356 році для неї був збудований в Новгороді храм Знамення Пресвятої Богородиці, що став собором Знаменського монастиря.
Численні списки з ікони Знамення відомі по всій Росії. Багато які з них просяяли чудесами в місцевих храмах і найменовувались по місцю явища чудес. До таких списків ікони Знамення відносяться ікони Діонісиєво-Глушицька, Абалацькая, Курська, Серафімо-Понетаєвська та інші.
На свято до Храму також прибули і представники влади: Знам’янський міський голова І.Б.Крижановський та селищний голова С.І.Філіпенко, які молились разом з парафіянами про заступництво Божої Матері. По закінчення служби Владика звернувся до населення і відзначив велику значимість того, що представники влади сьогодні разом з людьми в храмі. Це, насамперед говорить про те, що влада не відокремлює себе від людей, а навпаки підтримує їх. Знам’янський міський голова зазначив, що перед знам’янчанами стоїть чимало проблем і лише з Божою допомогою ми зможемо їх вирішити. Відзначив і селищний голова С.І.Філіпенко, що храмове свято – це і своєрідне день народження села, адже саме на це свято було закладено початок Знам’янки.
Звичайно, як і завжди на свято були привітання, були і подарунки. Але найбільший подарунок явила християнам сама Заступниця Божа, Пресвята Богородиця подарувавши мир і спокій та таке довгоочікуване свято.
Напередодні святкової неділі усі миряни мали можливість взяти участь у благодійній акції «З долоньки в долоньку» та здійснити милосердя до ближнього. А це одна з найвагоміших Божих заповідей.
Звичайно до храмового свята готувались усі віруючі селища Знам’янка 2 та зносили до храму невеликі продуктові підношення аби пригостити гостей, які традиційно з'їхались з сусідніх сіл до храму. Усі вірні мали можливість у цей день сповідатися і причаститися, а після Богослуження відбувся спільний обід. Цього року понад сто чоловік узяли участь в храмовому святі церкви Знамення, що в смт. Знам’янка Друга.
Людмила Ніколаєвська

Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 794 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0

Кировоград: новости и сайты