Понеділок, 22.07.2024, 15:11
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 94
Гостей: 94
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2011 » Жовтень » 5 » Легалізація робочих місць-важливе питання сьогодення
19:39
Легалізація робочих місць-важливе питання сьогодення
 
12 Усе частіше й частіше в засобах масової інформації, публікаціях і виступах спеціалістів і політиків можна почути думку про відсутність необхідної кількості робочих місць, низьку заробітну плату, яка є нині надзвичайно гострою соціальною проблемою в нашій державі. Це гальмо на шляху економічного зростання. 
В залі засідань виконавчого комітету Знам'янської міської ради 5 жовтня 2011 року відбулося засідання обласного координаційного комітету сприяння зайнятості населення "Про спільні дії органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, об'єднань роботодавців та профспілок міста Знам'янки і Знам'янського району щодо легалізації заробітної плати та "тіньової" зайнятості населення".   
12 В засіданні взяли участь виконуюча обов’язки заступника голови обласної державної адміністрації Г.Пастух, генеральний директор ЗАТ "Гідросила ГРУП", голова обласного координаційного комітету сприяння зайнятості населення Ю.Тітов,міський голова І.Крижановський, начальник головного управління економіки облдержадміністрації Н.Рахуба, заступник начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації І.Бойко, заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Г.Соломко, перший заступник директора обласного центру зайнятості Ю.Слопевський та інші.На засідання було винесено розгляд результатів роботи по даному питанню всіх служб міста та району та шляхи вирішення даної проблеми.
 
12 В процесі розмови Галина Василівна Пастух зазначила, що питання легалізації робочих місць є одним з найважливіших і найгостріше стоїть на контролі губернатора області, тому працювати потрібно дієво і результативно. Члени обласного координаційного комітету виділили для себе ряд проблемних питань, з якими потрібно працювати. Одне з них – це пасивна позиція сільських голів щодо сприяння легалізації суб’єктів підприємницької діяльності. Також до однієї з проблем в роботі легалізації «тіньової» зайнятості є використання робочої сили в фермерському господарстві, адже не може одна особа ( сільгоспвиробник) обробляти сам 70-50га землі. На ряду з іншими є питання перереєстрації суб’єктів підприємницької діяльності, а саме ті особи, які займаються підприємництвом в районі повинні і реєструватися відповідно. 
Перший заступник міського голови В.Джулай ознайомив присутніх з роботою Знам'янського міськвиконкому з даного питання.
Він відмітив,що за даними об'єднаної державної податкової інспекції у місті 415 юридичних осіб сплачують єдиний соціальний внесок - 115 осіб (за даними управління Пенсійного фонду в м. Знам'янці). Фізичних осіб-підприємців - 1994, з них 785 сплачують єдиний соціальний внесок. Страхові внески за 554-х найманих працівників сплачують 205 фізичних осіб-підприємців.
Володимир Олександрович зазначив, що протягом січня-вересня поточного року відбулося 6 засідань міської робочої групи з організації та координації роботи з питань легалізації заробітної плати та "тіньової" зайнятості населення, у ході яких йшлося про підсумки діяльності за 2010 рік та затверджено план дій на 2011 рік, обговорювалася інформація про результати проведеної роботи та розглядалися питання стосовно дій фізичних осіб-підприємців щодо легального оформлення найманих працівників тощо. Проводиться робота по створенню моніторингу торгівельних точок міста та розрахунку необхідної кількості найманих працівників в них, в залежності від режиму роботи та кількості робочих місць.
Останнім часом членами робочої групи застосовується практика запрошення фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю, для вивчення стану справ по дотриманню мінімальних державних гарантій в оплаті праці. За результатами вивчення надаються рекомендації щодо:
• оформлення трудових договорів з найманими працівниками;
• ведення документації первинного обліку по нарахуванню та виплаті заробітної плати.
Протягом січня-вересня 2011 року робочою групою з питань легалізації заробітної плати та "тіньової" зайнятості населення обстежено всього 141 суб'єкт господарської діяльності (за січень-серпень -121) в т.ч.:
44 - за участю помічника прокурора;
20 - державного інспектора праці;
32(за січень-серпень 21) - головного державного податкового ревізора-інспектора, всі обстеження проводились за участю представників Пенсійного фонду та центру зайнятості.
В результаті зазначеної роботи порушення спостерігалися на 39 (січень-серпень 37) суб'єктах господарювання. Загалом виявлено та легалізовано 51 (за січень-серпень 49) "тіньове" робоче місце.
За даними управління Пенсійного фонду України в місті 146 підприємств, установ, організацій, фізичних осіб-підприємців, які нараховують працівникам заробітну плату нижче мінімального її рівня. Розмір середньомісячної заробітної плати найманих працівників. працюючих у фізичних осіб-підприємців, склав 661грн.
Для порівняння:
Розмір середньомісячної заробітної плати штатних працівників:
за січень-червень 2011 року - 2622грн. (по області 1980грн.);
за розрахунковими даними середньомісячний розмір заробітної плати за січень-вересень
2011 року - 2762грн.
Станом на 1 жовтня за оперативною інформацією заборгованість склала 465.7тис.грн. (на 1 січня 2011 року -437,8 тис.грн., на 1 вересня - 550,5тис.грн), ріст 6,4%.
За січень-вересень поточного року комісією з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків та погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій та ін. соціальних виплат проведено 9 засідань (за січень-серпень - 8), у ході яких заслухано 34 керівника підприємства, з яких:
• 24-з питань погашення заборгованості по заробітній платі;
• 10 - по факту наявності середньої заробітної плати меншої мінімального розміру.
Крім цього, здійснено 45 (за січень-серпень 36) обстежень підприємств на предмет дотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці.
Слід зазначити, що колективні договори укладено на 80 підприємствах, де працюють 11,6тис. найманих працівників (88% від загальної чисельності штатних працівників у галузях економіки міста). При цьому колективні договори малих підприємств складають 15% від їх загальної кількості, а охоплено ними - 66% працюючих на цих підприємствах.
Щодо створення нових робочих місць.
Упродовж січня-вересня поточного року в місті створено 434 нових робочих місця, що
складає 62% до річного завдання), в т.ч.
• 28 - працівників юридичних осіб;
• 299 - у фізичних осіб-підприємців;
• 107 - за рахунок залучення до підприємницької діяльності.
Протягом січня-серпня створено 395 робочих місць (56,4% до річного завдання)
• 18 - працівників юридичних осіб;
• 279 - у фізичних осіб-підприємців;
• 98 - за рахунок залучення до підприємницької діяльності.   
12 Також у обговоренні питання легалізації робочих місць взяли участь:начальник головного управління економіки облдержадміністрації Н.Рахуба , яка доповіла про фінансовий стан в області та закликала більш ретельно та уважно ставитися до проблеми зайнятості населення та підвищення середньої заробітної плати в області, голова Спілки підприємців міста Знам'янка С.Кліпацький, який наголосив на потребі у кваліфікованих кадрах для роботи на його підприємстві. Також Сергій Вікторович повідомив ,що саме його ТОВ з обмеженою відповідальністю "ГЕОІД" плідно працює з обласною владою у рамках програми "Купуй Кіровоградське", заступник голови Знам'янської райдержадміністрації В.Ніколаєнко, голови сільських рад с.Іванківці ( В.Поворозник), с.Богданівки (Л.Назаренко), с.Пантазіївки (В.Кутенець), смт.Знам'янка Друга (С.Філіпенко), голова правління районного споживчого товариства (А.Арутюнян).   
12           Аналізуючи вищевказані факти, були підведені підсумки, про необхідність спільними зусиллями продовжувати роботу по виявленню робочих місць без реєстрації їх згідно чинного законодавства не тільки в місті, але й в районі. Була надана пропозиція включати працівників управління праці та соціального захисту населення до спільних перевірок виявлення робочих місць без належної реєстрації. Складання трудової угоди з роботодавцем передбачати в письмовій формі, в якій визначати умови оплати праці найманого працівника, розмір заробітної плати та інше.



Категорія: Експрес інформація | Переглядів: 1361 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0

Кировоград: новости и сайты