Середа, 01.05.2024, 23:54
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2013 » Грудень » 3 » Методичний семінар для керівників органів самоорганізації населення
17:38
Методичний семінар для керівників органів самоорганізації населення
12
Відбувся методичний семінар для керівників органів самоорганізації населення на тему: «Концепція реформування місцевого самоврядування – шлях до підвищення ролі територіальних громад у вирішенні актуальних проблем економічного, соціального і культурного розвитку»

Розпочавши спілкування з головами та секретарями будинкових і квартальних комітетів міський голова І.Крижановський відзначив, що на сьогоднішній день дуже активно обговорюється питання реформування місцевого самоврядування. Президент наголошує – головною складовою реформаторського процесу в галузі місцевого самоврядування має стати захист інтересів громадян в усіх сферах життя. Головний принцип самоврядного реформування – децентралізація влади, тобто наближення її до громадянина – така позиція Президента України В.Ф. Януковича. Реформування в Україні потрібне, адже будь-які реформи – це прогрес. У сфері місцевого самоврядування адміністративна реформа передбачає створення нового більш вдосконаленого адміністративно-територіального устрою, через недоліки старої системи, яка будується на засадах радянського поділу, що будувався для побудови бюрократичної системи.

Кількість населення України зменшується. В Кіровоградській області в 1997 році налічувалося 1190.0 тис.чоловік, в 2013 – 996.1 тис.чоловік. Завдання – не дати вимерти українським селам. Кожна територіальна громада має забезпечити певну якість життя (надання адміністративних, соціальних послгуг та ін.). Наприклад, відсутність аптек, інтернету, перукарні, банкомату та ін. в сільських населених пунктах є на сьогоднішній день великою проблемою. Зараз у сільських радах не має комунального господарства. Ремонт доріг проводиться тільки в межах сільського населеного пункту, за межами – ремонт не проводиться. В державі відсутні кошти, а у нас немає повноцінних територіальних громад.

«Реформа органів місцевого самоврядування реально назріла, але вона повинна проводитись виважено. Проект Концепції реформування, яку ми сьогодні обговорюємо, відповідає світовим стандартам місцевого самоврядування. Вона має на меті забезпечити якісне, ефективне життя та надання послуг, належного рівня» - підкреслив міський голова І.Крижановський.

Важливим самостійним елементом системи місцевого самоврядування виступають органи самоорганізації населення – в нашому місті, це квартальні і будинкові комітети, які є нашими помічниками у вирішенні питань, що виникають кожного дня. На території нашого міста створено 16 будинкових та 34 квартальних комітети, які надають неоціненну допомогу виконавчому комітету Знам”янської міської ради, депутатам міської ради.

Органи самоорганізації населення одночасно виступають як організації членів територіальної громади для задоволення їхніх спільних потреб місцевого значення і як організація публічна - у відносинах з окремими членами територіальної громади, органами державної влади та місцевого самоврядування. Вони, з одного боку, є формою участі населення у вирішенні питань місцевого значення через реалізацію переданих їм відповідними радами повноважень. Це, у свою чергу, дозволяє характеризувати їх як владні структури, які мають певні спільні риси з органами місцевого самоврядування.

З іншого боку, вони працюють на громадських засадах, а тому їх можна розглядати як специфічну форму самоорганізації громадян за місцем проживання у визначених законом межах. 
12Начальник юридичного відділу міськвиконкому Ю.Данільченко, роз”яснюючи законодавчий рівень регламентації питань організації і діяльності органів самоорганізації населення, зупинився на основних положеннях законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про органи самоорганізації населення» та повноваженнях будинкових та квартальних комітетів, визначених Положенням про органи самоорганізації населення – будинкові та квартальні комітети в м.Знам”янка, що затверджене рішенням Знам”янської міської ради від 22.03.2011 р. №188.

Начальник відділу по обслуговуванню ради Н.Брунцвік надала присутнім необхідну інформацію щодо порядку ведення ними діловодства та документообігу.

На питаннні залучення членів територіальної громади до безпосередньої участі у вирішенні питань житлово-комунального господарства міста та стані претензійно-позовної роботи з боржниками за житлово-комунальні послуги детально зупиналася начальник управління містобудвання, архітектури та житлово-комунального господарства Л.Лаптєва.

Підсумовуючи роботу семінару, міський голова І.Крижановський, зазначив, що сьогодні, щоб відродити економічне та соціальне здоров”я України, нам потріно згуртуватися, створити організоване українське суспільство. Така самоорганізація нації повинна починатися з найменшої територіальної громади. Як відомо, основою місцевого самоврядування в Україні є самоорганізація територіальних громад. Самоорганізація – це той самий суспільний феномен, що передає бажання мешканців, які думають про майбутнє, керувати розвитком території, брати на себе відповідальність. Центральне місце в процесі самоорганізації посідає лідер, що веде за собою людей. Таким лідером є кожен з присутніх, і міська влада, з свого боку, буде підтримувати кожного з них у вирішенні спільних проблем.
Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 908 | Додав: Zagor | Рейтинг: 2.3/3

Кировоград: новости и сайты