Субота, 04.05.2024, 16:38
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2013 » Липень » 9 » Місія матері-зберегти дитину та сім’ю
09:09
Місія матері-зберегти дитину та сім’ю
         
12    На виконання нових соціальних ініціатив Президента України В. Януковича проведений круглий стіл «Місія матері-зберегти дитину та сім’ю» за участю представників структурних підрозділів виконкому, закладів охорони здоров’я та громадських організацій міста. Мета заходу – попередження раннього соціального сирітства та збереження репродуктивного здоров’я населення. Керуюча справами міськвиконкому Н. Тесленко, відкриваючи засідання круглого столу, відмітила, що впровадження нової соціальної політики - це дієвий крок щодо покращення захисту та розвитку сім'ї і дитини. Соціальні ініціативи передбачають програми, які поетапно будуть втілюватися по всій країні. Вдосконалення таких програм буде сприяти активізації розвитку соціальної політики в місті та стане стимулом подальших реформ. Зокрема, вона зупинилася на питаннях розширення в Українї мережі центрів матері і дитини, створенні умов для сімейного виховання дітей-інвалідів. Динаміка кількості новонароджених, від яких відмовилися батьки ( за даними МОЗ), за останні роки свідчить про позитивні тенденції, а саме: 2004р .- 1549; 2005р..- 1246; 2006р.- 998, 2007р. -1027, 2008р.-909, 2009р. -865, 2010р.-716. По місту протягом 2011-2012рр. відмов від новонароджених не зафіксовано. В Україні діють 16 соціальних центрів матері та дитини, в яких протягом 2012р. допомогу отримали 566 осіб.
Що стосується запровадження надання соціальних послуг з денного догляду за дітьми-інвалідами, то через низький матеріальний стан батьки таких дітей не можуть звільнятися з роботи та доглядати за ними, тому вимушені здавати дитину до інтернатного закладу. Нині 16 тис. дітей в Україні перебувають в інтернатних закладах, більше половини з них мають різні форми інвалідності. Обговорювалось питання можливісті введення до переліку послуг територіального центру по обслуговуванню одиноких громадян надання такого роду послуг сім’ям, де виховуються діти-інваліди, поскільки у зв’язку з відсутністю коштів у міському бюджеті створити центр для денного догляду дітей-інвалідів немає можливості.

Директор ЦСССДМ Н. Шевченко у своєму виступі зупинилася на тому, що перед центрами поставлено важливе завдання - попередження негативних ситуацій в родині, особливо у сім’ях з дітьми, запобігання ранньому соціальному сирітству та надання своєчасної допомоги найуразливішим верствам населення. З цією метою в 2012 році створено інститут соціальних працівників:до структури Центру введено посади фахівців із соціальної роботи. Фахівець із соціальної роботи – це працівник центру соціальних служб для сім»ї, дітей та молоді, що має необхідну фахову підготовку та кваліфікацію і спеціалізується на здійсненні соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю в закріпленій територіальній громаді. Це вже дало перші результати. В 1 півріччі 2013 р. на обліку перебуває 107 сімей у складних життєвих обставинах, аналогічний період 2012р. - 44 сім»ї. Під соціальним супроводом знаходилось 33 сім»ї та 3 осіб, які опинились у складних життєвих обставинах, у 2012р .- 7 сімей.
Співпраця соціальних центрів із медиками та службою у справах дітей — ще один важливий крок для виявлення неблагополучних сімей, потенційних мам-відмовниць . Спільне завдання всіх служб — підтримати сім’ю і не допустити, щоб вона розпалася, а дитина потрапила в інтернат. Це і робота консультпункту на базі жіночої консультації, де соціальні працівники працюють з вагітними жінками, пропагують сімейні цінності, переваги зростання дитини в сімейному оточенні, і консультпункт на базі пологового відділення, де в разі наміру породіллі відмовлятися від дитини соціальний працівник проводить з нею роз’яснювальну роботу. Це також робота Школи самостійного життя на базі спеціальної школи-інтернату для дітей з наслідками поліомієліту та ДЦП за напрямком підготовки до самостійного життя., тому що, як свідчить статистика, великий відсоток відмовниць - це вихованки інтернатних закладів, у яких відсутній позитивний досвід проживання в сім»ї.
І ще одне завдання програми — змінити стереотип суспільства щодо виховання дітей в інтернатах. Як пояснила Н. Шевченко, чимало наших громадян засуджують малозабезпечені або багатодітні сім’ї, тому звертаються до відповідних служб, просять забрати дітей від батьків і відправити до дитбудинків. Життя в інтернатах погано впливає на дітей. Потрапляння туди руйнує дитячу психіку і залишає травму на все життя, особливо якщо йдеться про дітей віком до 3 років. У трирічному віці дитина має сформований на 75% мозок, а отже, більшість зв’язків із зовнішнім світом закладаються у дитячій свідомості саме у перші роки життя, які дитя повинно провести разом із мамою. За даними МОЗу, на кінець 2007 року в будинках дитини перебувало понад 4 тисячі вихованців, серед них 51% — діти віком від 1 до 3 років. Саме у них виявлено низку хвороб: анемії (18%), відставання у фізичному розвитку (32%), психічні розлади (63%) та рахіт ІІ—ІІІ ступенів (3,84%). Не можна стверджувати, що основна причина цих захворювань — розлука з матір’ю, але відсутність уваги від рідної людини так чи інакше призводить до важких соматичних розладів у дітей. Якщо дитину все-таки повернути в сім’ю, є шанс на нормальний розвиток її фізичних та психологічних якостей. Тому відпрацьовувати інноваційні моделі роботи з сім’ями щодо попередження відмов від новонароджених потрібно. Але не менш важливе формування громадської думки. Наше суспільство має змінити своє ставлення до дитячих будинків і не вирішувати, де дитині краще жити — у сім’ї чи інтернаті. І в цьому ми сподіваємося на допомогу жіночих громадських організацій. Найголовніше завдання в даному напрямку роботи - переконати всіх жінок, що дитина не є проблемою, а дає шанс по-новому пізнавати життя і рости — разом з дитиною.
Головний спеціаліст служби у справах дітей міськвиконкому О. Григор’єва повідомила, що робота служби у плані забезпечення виховання дитини у сімейному середовищі проводиться в декількох напрямках: виявлення неблагополучної сім’ї, організація роботи з нею з метою поліпшення ситуації; відібрання дітей з сім’ї, коли ситуація погіршується.
У разі необхідності, діти, які проживають у цих сім’ях, ставляться на облік служби як таких, що опинились у складних життєвих обставинах. Складається індивідуальний план соціального захисту дитини, яка опинилась у складних життєвих обставинах. Спеціалісти постійно (не менше 2-3 разів на рік) здійснюють рейди до функціонально-неспроможних сімей з метою профілактики, контролю за станом утримання дітей тощо. На даний час на обліку служби перебуває 19 дітей, які опинились у складних життєвих обставинах з 14 сімей . З початку 2013 року до комунального закладу "Центру соціально-психологічної реабілітації дітей з притулковими групами” Кіровоградської обласної ради влаштовано 5 дітей,
За 1 півріччя 2013 року проведено 6 нічних рейдів до місць масового зібрання молоді, під час яких перевірялась робота кафе, дискотек, ігрових та комп’ютерних залів, виявлення фактів безпритульності, жебракування, бродяжництва.
«Сподіваємось, що робота яка проводиться, дасть свої позитивні результати. В місті знизиться дитяча злочинність, зменшується кількість фактів бродяжництва, соціального сирітства», - зауважила О. Григор’єва .

Як повідомила в.о. начальника управління соціального захисту населення Л.Костюкевич, відповідно до ініціатив Президента кожна малозабезпечена сім'я отримає в середньому додаткове зростання доходів до кінця 2013 року на 619 грн. Відповідно сьогодні державна допомога таким сім'ям становить 2508 грн., а вже з липня 2013року – 2752 грн, з жовтня 2013оку -3127 грн, а 2014року – 3484 грн. Також заплановано збільшення надбавки на догляд за дитиною - інвалідом (з найтяжчим ступенем функціональних обмежень) на 25 відсотків, для дітей віком до 6 років допомога зросте з 486грн. до 729 грн, а дітей віком від 6 до 18 років зросте з 605 грн. до 907 грн.

Завідуюча відділом молоді та спорту Р. Ладожинська сказала, що відкриття у місті 2 дитячих майданчиків буде сприяти залученню дітей до змістовного проведення дозвілля, , запобіганню негативним звичкам та популяризації здорового способу життя. Також планомірна робота з багатодітними сім’ями стимулює дітей з таких сімей наслідувати сімейні цінності, будувати міцні вже свої родини.

Голова міської організації Червоного Хреста Т. Котинська повідомила, що в плані збереження репродуктивного здоров’я та виваженого планування сімейного життя проводяться на підприємствах та навчальних закладах міста лекції та бесіди, які супроводжуються відеорядом.

Голова інформаційно-освітнього жіночого клубу М. Колесніченко розповіла про проект «Турбота про жінку - впевненість у майбутньому», який реалізується клубом завдяки Агенству (США), що має на меті збереження репродуктивного здоров’я українських жінок шляхом покращення використання методів сучасної контрацепції як альтернативі незапланованої вагітності.

Підсумовуючи засідання, керуюча справами міськвиконкому Н. Тесленко ще раз підкреслила, що соціальні ініціативи Президента - це фактично орієнтир для подальшого руху країни, а втіливши їх у життя, ми допомагаємо нашому майбутньому поколінню.
 
Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 901 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0

Кировоград: новости и сайты