Понеділок, 22.07.2024, 16:15
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2012 » Вересень » 18 » Навіть їстівні гриби приховують небезпеку
10:58
Навіть їстівні гриби приховують небезпеку
 
12         Не зважаючи на численні застереження лікарів та працівників МНС, у меню наших громадян все-таки з’являються страви з грибів, зокрема дикорослих.
Хоча їх вживання — справа ризикована, нерідко з летальними наслідками. Люди гинуть як від отрути свіжозібраних грибів, так і після вживання сушених та консервованих.

На Кіровоградщині не так багато лісів, трохи менше 10% території, проте жителі області з неймовірною винахідливістю знаходять гриби у лісосмугах, які нині більше нагадують звалища, у власних садках і городах, у міських парках, понад залізничним полотном чи біля автошляхів, у полях, які обробляються отрутохімікатами тощо.

Але сьогодні навіть школярі знають, гриб — це екологічна губка, що вбирає всю отруту, якою щедро напоєна наша земля.

Пік отруєнь грибами припадає, як правило, на липень-жовтень, тобто на період інтенсивної вегетації грибів у степовій зоні. Тому, якщо ви — затятий грибник, краще змінити хобі. В іншому випадку хоча б дотримуйтесь заходів безпеки.

Пам’ятайте, самовпевненість може коштувати життя вам і вашим близьким, вашим дітям.

Зверніть увагу:
• якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще не кладіть його у кошик;
• вдома, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву;
• не вживайте сирих грибів;
• під час приготування гриби потрібно кип’ятити у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин, відвар злити. Бажано зробити це кілька разів;
• готові страви зберігайте не більше 24-х годин і в емальованому посуді;
• гриби не можна їсти дітям, вагітним жінкам та літнім людям;
• ніколи не застосовуйте "домашні" методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини, часнику або срібних ложок чи монет.

Отруєння грибами протікають набагато важче, аніж інші харчові отруєння й нерідко ускладнюються вживанням алкогольних напоїв. Основною причиною смертельних випадків є здебільшого пізнє звернення за медичною допомогою.

І насамкінець, нагадаємо вам симптоми отруєння: нудота, блювання, біль у животі, посилення потовиділення, знижується артеріальний тиск, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності. Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасно наданої йому допомоги.

Не заперечуємо, що "тихе полювання", як ще називають збирання грибів, — гарний спосіб відпочинку. Проте не слід забувати і про власне благополуччя, адже жодна найсмачніша їжа не варта здоров’я і життя.

Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 764 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1

Кировоград: новости и сайты