Понеділок, 06.05.2024, 06:14
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2014 » Липень » 3 » НОВИНИ УКРДЕРЖРЕЄСТРУ
15:51
НОВИНИ УКРДЕРЖРЕЄСТРУ
12

     02 липня 2014 року відбулося пленарне засідання Верховної Ради України, на якому було розглянуто проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень нотаріусів та особливостей реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення (реєстр. № 3237) доповів народний депутат Олег Кулініч. Він зазначив, що проектом передбачається розв'язати дві проблеми: спростити процедуру реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення та надати нотаріусам право доступу до відомостей на електронних носіях Державного земельного кадастру. 
За словами доповідача, законопроект також містить інноваційну норму: пропонується надати можливість власнику чи орендарю земельної ділянки подавати заяву про реєстрацію в електронному вигляді. Цю норму пропонується запровадити для сільськогосподарських земель одразу, а для інших категорій земель - з 2018 року.
1. Обґрунтування необхідності прийняття законопроекту
З 1 січня 2013 року з набранням чинності змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» почала діяти нова система реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.
   Чинне законодавство не передбачає автоматичного перенесення даних з раніше створених реєстрів в Державний реєстр прав. Натомість, реєстр формується поступово, за «заявниковим» принципом, що породжує ряд проблем. 
   Особливо відчутними є негативні наслідки діючої системи реєстрації похідних прав для сільського господарства. По-перше, законодавство визначає нотаріуса як спеціального суб’єкта реєстрації прав, надаючи йому повноваження державного реєстратора. Більш того, нормативними актами Кабінету Міністрів, нотаріусу передбачено доступ до усіх реєстрів. Однак сьогодні, нотаріус не має доступу до Державного земельного кадастру, що унеможливлює здійснення ним відповідних нотаріальних дій та державної реєстрації прав. Враховуючи значну кількість правочинів з землею, що здійснюються за участі нотаріуса, необхідно в законодавчому порядку забезпечити нотаріусам доступ до земельного кадастру.
    По-друге, за діючою системою для реєстрації (перереєстрації) похідних прав на земельні ділянки право набувач, змушений клопотати про реєстрацію прав власності на земельні ділянки від імені власників цих ділянок, що іноді є неможливим з технічних причин. Недосконалість діючої системи реєстрації речових прав фактично гальмують ринок оренди землі і несуть значні ризики як для орендарів, так і для землевласників. Враховуючи викладене, існує об’єктивна необхідність спростити процедуру реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення на законодавчому рівні, а саме передбачити можливість одночасної державної реєстрації похідного права та права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення за заявою або власника, або набувача похідних прав - на таку ділянку. При цьому, для оптимізації процесу реєстрації прав доцільно передбачити можливість подачі зазначеної заяви також і в електронній формі. Даним законопроектом передбачається поступове впровадження такого механізму – на період до 1 січня 2018 року така заява зможе подаватися в електронній формі власником чи набувачем права оренди, або уповноважена ними особою у випадку державної реєстрації права оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення, а згодом – набувачами інших похідних прав. 
2. Цілі і завдання прийняття законопроекту
Даний законопроект розроблений з метою удосконалення процедури реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення та забезпечення доступу нотаріусів до відомостей на електронних (цифрових) носіях Державного земельного кадастру.
3. Загальна характеристика й основні положення законопроекту
Законопроектом передбачається, що під час вчинення нотаріальних дій щодо земельної ділянки нотаріус має доступ та користується Державним земельним кадастром у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України з метою пошуку у Державному земельному кадастрі відомостей про зареєстровану земельну ділянку та формування витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.
Законопроектом також встановлюється, що реєстрація похідного речового права на земельну ділянку сільськогосподарського призначення, право власності на яку виникло та було оформлено до 1 січня 2013 року, здійснюється одночасно з державною реєстрацією права власності на цю земельну ділянку. При цьому на період до 1 січня 2018 року передбачена можливість державної реєстрації права оренди земельної ділянки на підставі заяви, поданої власником або набувачем похідних прав на таку ділянку, або уповноваженою ними особою, в електронній формі. Також, запроваджується адміністративна відповідальність за порушення законодавства про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.
4. Правові аспекти
У цій сфері діють такі нормативно-правові акти: Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»; Закон України «Про Державний земельний кадастр»; Закон України «Про нотаріат» тощо.
5. Фінансово-економічне обґрунтування законопроекту
Прийняття законопроекту не потребує виділення додаткових коштів із Державного бюджету України.
6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття законопроекту
       Прийняття законопроекту дозволить значно пришвидшити та спростити порядок державної реєстрації прав оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, а також сприятиме більш ефективному наповненню Державного реєстру прав даними про права власності на земельні ділянки, які виникли до 1 січня 2013 року. Запропоновані зміни до законодавства сприятимуть більш ефективному використанню земель сільськогосподарського призначення суб’єктами господарювання, і як наслідок додатковим надходженням до Державного бюджету та місцевих бюджетів.



                     Начальник реєстраційної служби                        Джулай С.В.

 

Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 921 | Додав: Zagor | Рейтинг: 0.0/0

Кировоград: новости и сайты