Середа, 03.07.2024, 10:27
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 36
Гостей: 36
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2012 » Березень » 15 » Переваги та недоліки довгострокової оренди
12:54
Переваги та недоліки довгострокової оренди
 
12         Переваги довгострокової оренди для місцевих громад:
1.1 .Сприяння реалізації крупних інвестиційних проектів (а це додаткові податкові надходження, нові робочі місця, розвиток інфраструктури міста);
1.2 . Збереження контролю над муніципальними земельними ресурсами (який втрачається або значно слабшає при відчуженні) та розвитком території;
1.3. Розширення кола землекористувачів, забезпечення потреб довгострокової діяльності, суб’єкти якої не можуть придбати ділянки у власність (релігійні організації, громадські організації, міжнародні організації);
1.4 . Розстрочення платежів за землю на тривалий термін з метою сприяння інвестиційній діяльності;
1.5 . Надання доступу до землекористування користувачам з обмеженими ресурсами (це особливо актуально для великих міст зі стрімким ростом цін на землю);
1.6 . дозволяє місту отримати повну первісну вартість ділянки навіть без застосування максимальних ставок орендної плати.
Поєднання продажу права довгострокової оренди з конкурентними механізмами такого продажу дозволить залучити додаткові кошти, адже претенденти на оренду будуть змагатися за право користування шляхом підвищення платежу за право оренди або ставки орендної плати.
Основним недоліком довгострокової оренди є обмежена можливість власника реагувати на зміну економічних умов та здійснювати перепланування території міста. В Україні максимальний строк оренди ділянки — не більше 50 років, тому довгострокова оренда не повинна відлякувати міста непередбачуваністю наслідків. Крім того, процес планування території міста та здійснення забудови є досить тривалим — як на стадії оформлення документації, так і на стадії реалізації, — тому строк оренди у 25 років (і навіть більше) не зашкодить планам місцевого самоврядування з формування повноцінного життєвого середовища.
Надання земельних ділянок у оренду на строк 1–2 роки може застосовуватися з метою змусити орендаря придбати ділянку у власність або взагалі звільнити ділянку, адже реалізація середньо- та довгострокових проектів є неможливою. Звичайно, для місцевої ради відсутність мінімального строку оренди є способом впливу на орендарів. Тому можна передбачити, що з розвитком підприємництва відсутність мінімального строку оренди може бути використана для прихованого порушення законодавства про економічну конкуренцію, адже влада зможе надавати перевагу одним підприємцям за рахунок інших.
Вважаємо, що способом вирішення цієї проблеми є внесення до Закону України "Про оренду землі” змін щодо встановлення мінімального строку оренди ділянок комунальної власності. Цей термін (наприклад, 3 роки) може бути зменшений лише на письмове прохання самого орендаря. Тоді можливість зловживань буде дещо обмежена.
Про користь такого рішення говорить також і той факт, що законами України передбачено мінімальний строк користування державною власністю. Так, концесійні договори укладаються щонайменше на 10 років (ч.1 ст.9 Закону України "Про концесії”). Концесія за своїм змістом дуже близька до оренди, і тому застосування схожих правил слід вважати можливим.

Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 1118 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0

Кировоград: новости и сайты