Четвер, 25.04.2024, 09:15
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2011 » Листопад » 30 » Питання пошуку нових підходів для вирішення проблеми наркоманії - на постійному контролі обласної та місцевої влади
11:33
Питання пошуку нових підходів для вирішення проблеми наркоманії - на постійному контролі обласної та місцевої влади
 
12          29 листопада 2011 року під головуванням виконуючої обов'язки заступника голови обласної державної адміністрації Г.Пастух відбулось засідання координаційної ради з питань профілактики наркоманії та протидії злочинності, пов'язаної з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, при обласній державній адміністрації, в якому взяла участь керуюча справами міськвиконкому Н.Тесленко.
Зі вступним словом до всіх присутніх звернулась Галина Василівна Пастух, яка назвала ситуацію, що склалася в області з наркоманією, не з кращих в Україні. А загальнодержавна статистика свідчить, що з кожним роком проблема набуває більшого розмаху. Адже з 1990 року кількість наркозалежних в державі збільшилася вчетверо і склала 109 тисяч осіб.
За словами Галини Пастух, за дев'ять місяців поточного року в області офіційно зареєстровано більше 3-х тисяч наркоманів, третина з яких старші 35 років, близько 2-х тисяч – особи з 18 до 35 років. Є в сумному реєстрі і п’ять підлітків віком до 17 років.
Більш детально члени координаційної ради проаналізували стан виконання обласного плану заходів у сфері протидії поширенню наркоманії, боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів на 2011-2015 роки.
Про напрямки роботи закладів освіти у цьому контексті розповіла начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Ельза Лещенко. Основний акцент в роботі навчальних закладів – на превентивному вихованні. За її словами, у поточному році збільшилася кількість шкіл, які запроваджують у навчанні курси профілактичного напрямку – "Школа проти СНІДу", "Основи здоров’я та безпеки життєдіяльності", "Школа здоров’я". Крім того, для учнівської молоді щороку проводяться відповідні тематичні тренінги. Так, до кінця нинішнього навчального року таке навчання пройдуть майже 14 тисяч школярів. Однак, Ельза Лещенко відзначила низьку мотивацію учнів та їх батьків щодо участі у подібних тренінгах та залученні дітей до позашкільної освіти. Вкрай необхідним, на її думку, є включення у штатну чисельність ПТНЗ ставки соціального педагога.
Про результати роботи діяльності служб соціально-профілактичної роботи за десять місяців 2011 року проінформувала представник обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олена Коваленко. За її словами, в області п’ять років тому створено чотири служби, які діють у Кіровограді, Малій Висці, Добровеличківці. Однак в Олександрії, таку службу ліквідовано, а її функції покладено на службу у справах дітей міської ради. Мотивація клієнтів на відмову від вживання наркотичних засобів, забезпечення доступу до якісних соціальних, медичних, психологічних, юридичних та інформаційних послуг – ключові засади діяльності служб.
За словами Олени Коваленко, у поточному році послугами служб скористалися 275 наркозалежних, яким допомогли з оформленням документів, поліпшенням житлових умов, працевлаштуванням, лікуванням, а окремим допомогли відмовитися від вживання наркотиків та залучили до реабілітаційних програм.
Первинною профілактикою негативного явища займаються і мобільні консультпункти, що працюють при центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.
Як пояснив директор ОЦСССДМ Сергій Давидяк, служби соціально-профілактичної роботи були створені як експериментальні майданчики, які сьогодні діють у штатному режимі. На його переконання, поліпшити ситуацію в області вдасться, якщо аналогічні служби діятимуть на кожній території. За підрахунками Сергія Давидяка, створення такої служби обійдеться місцевим бюджетам у півсотні тисяч гривень.
Свою точку зору на ситуацію із вживанням та обігом наркотичних засобів в області висловили і представники громадських організацій.
Президент обласного благодійного фонду "Повернення до життя" Олександр Остапов озвучив результати проведених фондом досліджень даної проблеми в містах області. Тривожить найбільше те, що наркоманія молодшає. Середній вік наркомана наразі складає 29 років, тоді як чотири роки тому був 34 роки. Найбільше молоді, враженої хворобою, мешкає в Олександрії та Світловодську, далі йдуть Кіровоград та Знам’янка. За словами Олександра Остапова, збільшилася кількість осіб, які вживають так звані "аптечні наркотики", або стимулятори, які протягом декількох років роблять з людини інваліда. За його підрахунками, на ці наркотики підсіли вже близько 40% наркозалежних.
На переконання представників громадських організацій, найбільший ефект у профілактичній роботі з молоддю має дати живе спілкування з людьми, які перебороли хворобу, або ж фільми про страшні наслідки життя "на голці".
Помітно зрушити ситуацію на краще, на думку Галини Пастух, мають нові підходи та зміна ставлення чиновників до самої проблеми. Вона доручила присутнім на засіданні керівникам територій наступного року запланувати належне фінансування відповідних місцевих програм з питань профілактики наркоманії та протидії злочинності.


                                         За маиеріалами сайту Кіровоградської обласної державної адміністрації
Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 1141 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0

Кировоград: новости и сайты