Субота, 18.05.2024, 13:39
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2012 » Травень » 21 » "Плануємо майбутнє" у Кіровограді
13:58
"Плануємо майбутнє" у Кіровограді
 
12         19 травня у Кіровограді відбувся І-й Міжнародний відкритий форум громадських рад "Плануємо майбутнє".
Понад півтори сотні учасників, а це керівники громадських рад при облдержадміністраціях з усіх регіонів України, міські голови та голови райдержадміністрацій області, керівники громадських організацій не лише з Кіровоградщини, а й з інших регіонів держави, експерти з розвитку громадянського суспільства брали участь у роботі І-го Міжнародного відкритого форуму громадських рад "Плануємо майбутнє". Більше того, до Кіровограда завітали представники Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства при Президентові України. Знам’янку представляли міський голова Ігор Крижановський, голова Громадської ради Надія Коленченко.
Своїми думками щодо стратегії розвитку громадянського суспільства в Україні з учасниками Форуму уже встигли поділитися Марина Ставнійчук, Радник Президента України - Керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України, секретар Конституційної Асамблеї, член Європейської комісії за демократію через право (Венеціанська комісія) від України та Андрій Єрмолаєв, директор Національного інституту стратегічних досліджень.
 
12          З вітальним словом до учасників Форму звернувся і голова облдержадміністрації Сергій Ларін.
- Я вітаю вас із початком Першого відкритого форуму громадських рад «Плануємо майбутнє» і сьогоднішнім святом - Днем Європи! Вважаю, що це дуже правильно - саме у День Європи говорити про загальнолюдські цінності, про співпрацю влади із громадськістю. І, звісно, про найповніше - залучення представників громадянського суспільства до ухвалення важливих управлінських рішень – як на рівні держави, так і на рівні регіону, - зазначив голова облдержадміністрації.
- Ефективна взаємодія держави і громадянського суспільства залишається однією із важливих передумов розвитку демократії. Успішність цієї взаємодії – у постійному діалозі та участі громадян у веденні державних справ. Я переконаний, що одним із провідних механізмів для залучення громадян до прийняття державних рішень стало якраз створення громадських рад, - продовжив він.
Сергій Ларін зауважив, що обласна влада вважає представників громадських рад за своїх партнерів при вирішенні важливих соціально-економічних питань. І, як підкреслив керівник області, Кіровоградщина має чудовий досвід ефективної міжсекторної співпраці, зокрема, у створенні, реалізації та контролі виконання головної програми розвитку області – "Центральний регіон – 2015".
- Програма соціально-економічного розвитку області «Центральний регіон-2015» - це середньостроковий п’ятирічний план дій, який було створено у 2010 році за допомогою всієї громади Кіровоградщини. Головною метою цього проекту є вивести Кіровоградщину у п’ятірку кращих регіонів у державі, в першу чергу – за якістю життя громадян. В основі програми «Центральний регіон-2015» – базові президентські реформи, розробки фахівців і пропозиції близько двадцяти тисяч жителів, - зазначив Сергій Ларін.
- Ми залучаємо громадськість і до контролю виконання програми, зокрема, проводимо відкриті захисти територіальних сегментів, - зауважив Сергій Ларін.
Згадав голова облдержадміністрації про іще один успішний проект, що успішно виконує функцію універсального засобу комунікації між обласною владою і жителями регіону – "Гарячу лінію". Сергій Ларін зазначив, що за 2 роки роботи на гарячу лінію надійшло більше 30 тисяч дзвінків від жителів області.
- Кіровоградська область – піонер у питанні налагодження взаємостосунків між владою і громадським сектором, -наголосила у своєму виступі Радник Президента України - Керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України Марина Ставнійчук під час І-го відкритого форуму громадських рад "Плануємо майбутнє.
Марина Ставнійчук зазначила, що їй особисто надзвичайно приємно брати участь у заході такого рівня і спрямування, вона також передала учасникам Форуму вітання і від Президента України.
Марина Ставнійчук переконана, що розвиток громадських інституцій в Україні надзвичайно важливий процес, оскільки люди свідомі того, що все, що відбувається в державі, повинно відбуватися за їхньої участі. А тому, як наголосила вона, Президент України поставив серйозне завдання стосовно налагодження довіри між суспільством і владою. З огляду на започатковані реформи в державі, жодного питання без довіри суспільства вирішити неможливо.
- Країні потрібна стратегія державної підтримки розвитку громадянського суспільства, - наголосила Радник Президента України та зауважила, що вже в березні Глава держави затвердив стратегію розвитку громадянського суспільства, що покликана налагодити довіру між владою і людьми, змінити "філософію, природу" влади. Адже люди повинні мати право брати участь у розробці і прийнятті стратегічно важливих рішень і контролювати їх виконання разом із владою. І при реалізації цього завдання головну роль відіграє інститут громадських рад, що виступає своєрідним комунікатором між владою і людьми.
За словами Марини Ставнійчук, стратегія має як короткострокові, так і довгострокові перспективи реалізації. І цей документ не повинен носити лише декларативний характер, - переконана вона. Як повідомила Марина Ставнійчук, планується, що у кожному регіоні буде створено комітети по моніторингу впровадження стратегії. І завдання кожної території затвердити власні плани-стратегії розвитку. Насамкінець Марина Ставнійчук відзначила ініціативність і прогресивність Сергія Ларіна, як голови облдержадміністрації. Радник Президента України переконана, що не кожна область зможе похвалитися добре налагодженим взаємозв'язком між владою і громадським сектором, який вдалося встановити на Кіровоградщині.
- Логічно, що перший відкритий Форум громадських рад проходить саме у Кіровограді, де існує відкритий діалог влади і суспільства, - наголосив відомий соціолог, політолог та керівник компанії Research & Branding Group Євген Копатько під час першого відкритого Форуму громадських рад у Кіровограді.
Спираючись на дані соціологічних досліджень Євген Копатько наголосив, що на Кіровоградщині забезпечено плідну взаємодію влади та громади.
Навіть результат соціологічних опитувань - більше 60% жителів області вважають себе патріотами України красномовно свідчать, що на цій території існує високий дух патріотизму і бажання громади спільно працювати на розвиток території. А таке бажання і ґрунтується у ефективному діалозі влади і громадськості.
Як зазначив відомий соціолог, саме такого ефективного діалогу і чекає більшість українського суспільства.
У підсумковому слові під час І-го відкритого форуму громадських рад "Плануємо майбутнє" голова облдержадміністрації Сергій Ларін наголосив, що створення ефективної, дієвої, незалежної громадської ради при облдержадміністрації було одним із пріоритетів у його діяльності як очільника області.
- Ми не можемо бути опонентами чи ворогами апріорі. Ми маємо і зобов’язані дискутувати, відверто обговорювати проблеми, чути, що нам каже населення, як реагують на наші дії лідери громадської думки. Ми взяли за правило – системно і систематично обговорювати кожен свій крок, кожне серйозне рішення – і в соціальних, і в економічних питаннях. І це стосується не лише програми "Центральний регіон – 2015".
Під час Форуму підписано чотирьохсторонню угоду про співпрацю між Кіровоградською обласною державною адміністрацією, Кіровоградською обласною радою, Громадською радою при Кіровоградській обласній державній адміністрації та Національним інститутом стратегічних досліджень.
Кінцева мета такої співпраці – розробка стратегічної програми розвитку Кіровоградської області до 2020 року.
Надія КОЛЕНЧЕНКО, учасник І-го Міжнародного відкритого форуму громадських рад "Плануємо майбутнє"

Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 815 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0

Кировоград: новости и сайты