П`ятниця, 29.03.2024, 01:32
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2016 » Травень » 6 » Подвиг народу- Переможця!
17:05
Подвиг народу- Переможця!
Цього року ми відзначаємо 71-шу річницю Перемоги у Великій Вітчизняній  війні. Це велике свято для всіх нас. Низький уклін всім ветеранам  і всім учасникам ВВв, хто ціною свого життя щодня наближав цю Перемогу. 

Цього дня хочеться нагадати про подвиг нашого земляка, Героя Радянського Союзу – Ананьєва Івана Федоровича.

Рядовий, кулеметник першої кулеметної роти

572-го стрілецького Бухарестського полку

233-ї стрілецької Кременчуцько – Знам’янської дивізії

57-ї армії

 Народився у квітні 1910 року в селищі Знам’янці Кіровоградської області, в робітничій сім’ї. До початку Великої Вітчизняної Війни працював на залізниці, а також у Знам’янському лісництві. Брав участь у Фінській війні 1939-1940 років.

З початку тимчасової окупації Знамянщини – член підпільно-диверсійної групи «За родину!» селища Знам’янка. Підпільно-диверсійна група була передовою ланкою великого партизанського загону ім. Ворошилова К.Є. Вона здійснювала розвідувальні завдання та зв'язок загону з населенням Знамянщини.

Ананьєв І.Ф. здійснював розвідувальні завдання, постачав продукти харчування для загону ім. Ворошилова, брав участь в організації втеч радянських військовополонених з фашистських таборів і переправляв полонених до партизанського загону, діяв як зв’язківець між підпільною групою та партизанським загоном ім. Ворошилова.

Одразу після визволення Знамянщини у грудні 1943 року Іван Федорович вливається до лав діючої армії. У боях на Кіровоградщині відзначений медаллю «За відвагу» 27 січня 1944 року та орденом Слави 3-го ступеня - у травні 1944 року. Брав участь у визволенні Румунії і Югославії.

При захопленні плацдарму в районі порту Батина на правом березі річки Дунай, вогнем з танкового кулемета знищив до 35 німецько-угорських солдатів і офіцерів, тим самим забезпечив відбиття 13 лютих контратак противника, що намагався ліквідовувати захоплений нашими військами плацдарм. Німцям не вдалося ліквідовувати плацдарм і вся дивізія переправилася через Дунай і захопила порт Батин цілком.  19.11.1944 року під час наступу на Безіменну висоту  205  Ананьєв Іван Федорович подавив вогонь з танкового кулемета противника, який заважав просуванню нашій піхоті і ведучи  ураганний  вогонь, знищив дзот, і тим самим, дав можливість піхоті увірватися в німецькі траншеї і заволодіти Південно-західними скатами висоти.

Німці намагалися контратакувати наші позиції, але вогонь з танкового кулемета Ананьєва Івана Федоровича перегородив дорогу німецькій піхоті і три контратаки були успішно відбито. 20 листопада 1944 року Безіменна висота 205 була повністю очищена. Противник чинив лютий опір, контратакував позиції наших військ. Ананьєв стійко утримував займаний рубіж, був важко поранений, але продовжував битися до останнього подиху, де знищив до 15 гітлерівців і сам поліг смертю хоробрих. 

 Указом Президії  Верховної Ради Союзу РСР від 24 березня 1945 року рядовому Ананьєву Івану Федоровичу посмертно було привласнено звання "Героя Радянського Союзу". Похований біля села Драж. На даний час там стоїть обеліск всім воїнам, загиблим на тій висоті. Подвиг кулеметника передається з вуст у вуста, з покоління до покоління жителями югославського села Драж.

Ім’я Героя носить вулиця в селищі Знам’янка Друга, на будинку де жив Ананьєв, встановлено меморіальну дошку.

В кінці хочеться додати, велике спасибі всім тим, хто звільнив нашу землю від фашистських загарбників і забезпечив нам, нашим дітям і внукам  мирне небо над головою. Подвиг цих людей безцінний.

                                Бережіть МИР!

 

Архівний відділ

Знам’янської міської ради

 

Категорія: Новини культури | Переглядів: 869 | Додав: zinkovskayai | Рейтинг: 3.3/3

Кировоград: новости и сайты