Четвер, 25.04.2024, 20:12
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2015 » Червень » 10 » Правові засади створення та діяльності організацій політичних партій
09:58
Правові засади створення та діяльності організацій політичних партій
 
12
Політичні партії є головними інститутами політичної системи громадянського суспільства, без яких демократія не є дієздатною. У правовому розвинутому суспільстві політичні партії є інструментом здійснення цивілізованого процесу формування як законодавчої, так і виконавчої влад. 

Тому право на створення політичних партій є однією з базових свобод сучасних демократій. Саме поняття існування свободи створення політичних партій є правовою основою багатопартійної політичної системи, навіть якщо про неї ніде в правових актах не йде мова.

Законом України "Про політичні партії в Україні" закріплюється юридичне визначення поняття політичної партії, встановлюється порядок створення та припинення діяльності партій, запроваджуються основні принципи їх організаційної побудови, форми участі в політичному житті, джерела фінансування тощо. Політичні партії є рівні перед законом.

Статтею 11 Закону України "Про політичні партії в Україні" передбачено, що політична партія протягом шести місяців з дня реєстрації забезпечує утворення та реєстрацію у встановленому Законом порядку своїх обласних, міських, районних організацій у більшості регіонів України.

Згідно зі статутами політичних партій їх структуру складають обласні, районні, міські організації, а також первинні осередки. Статутами політичних партій передбачена легалізація своїх структурних утворень у встановленому законом порядку. Розгалужена система місцевих організацій (осередків) політичних партій дає змогу забезпечити виконання політичними партіями своїх завдань, зокрема, участь у виборах.
Створення структури партійних організацій політичних партій належить до основоположних засад їх діяльності. Відповідно до частини першої статті 92 Конституції України засади утворення і діяльності політичних партій визначаються виключно законами України. 

Статтею 11 Закону України "Про політичні партії в Україні" передбачено, що реєстрація обласних, міських і районних організацій або інших структурних утворень, передбачених статутом партії, здійснюється відповідним органом виконавчої  влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації  (легалізації)  об’єднань  громадян,  інших громадських формувань,  лише після реєстрації політичної партії. 

Реєстрація обласних, міських, районних організацій або інших структурних утворень, передбачених статутом партії, здійснюється протягом 10 днів з дня надходження письмової заяви від них, завіреної керівним органом політичної партії. До заяви додаються: копія статуту політичної партії; протокол установчих зборів або конференції, на яких було утворено обласну, міську, районну організацію або інше структурне утворення політичної партії.

Первинні осередки політичної партії, яким статутом політичної партії не надається право юридичної особи, легалізують свою діяльність шляхом письмового повідомлення про утворення до відповідного органу виконавчої  влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації  (легалізації)  об’єднань  громадян,  інших громадських формувань в 10-денний строк з часу їх утворення. Про своє утворення первинні осередки політичної партії повинні у вказаний строк повідомити також відповідні місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

Невід’ємною частиною свободи об’єднання, гарантованою статтею 11 Європейської Конвенції про права людини, є право вільного членства в політичних партіях.  Відповідно до статті 6 Закону членом політичної партії може бути лише громадянин України, який відповідно до Конституції України має право голосу на виборах.
Громадянин України може перебувати одночасно лише в одній політичній партії.

Головний спеціаліст відділу державної реєстрації юридичних осіб 
та фізичних осіб – підприємців, легалізації об’єднань громадян 
реєстраційної служби Знам’янського міськрайонного управління юстиції                                       А.Котляров     

Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 861 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1

Кировоград: новости и сайты