П`ятниця, 19.04.2024, 09:25
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2017 » Жовтень » 31 » Принцип добровільності збережеться до весни 2020 року? Деталі Вінницького Форуму
08:24
Принцип добровільності збережеться до весни 2020 року? Деталі Вінницького Форуму
12
Україна йде своєю дорогою реформ і чітко знає, що хоче. Децентралізація, маючи потужну підтримку і Президента України, і Прем’єр-міністра – приречена на успіх. 

Всього за три роки реалізації реформи, в Україні сформовано 665 об’єднаних територіальних громад, в яких проживає майже 6 млн населення. По це сказав у Вінниці перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода в ході Форуму регіонального економічного розвитку в умовах децентралізації.

«Коли ми починали здійснювати цю реформи, були ті, які голосно кричали, що «все пропало», «село помре». Тепер вони все активніше беруть учать у перших місцевих виборах до рад об’єднаних громад, ідуть туди великими колонами. Це ще одне підтвердження того, що рухаємося правильним шляхом», - сказав В’ячеслав Негода.

Окрім здобутків реформи, він детально зупинився на завданнях найближчої перспективи.

«Продовження процесу добровільного об’єднання громад – серед пріоритетів. Принцип добровільності очевидно збережеться десь до весни 2020 року, бо вже восени місцеві вибори в Україні мають відбутися на новій територіальній основі. Питання розпорядження ОТГ землями поза межами населених пунктів – першочергове. Земля – важливий ресурс для розвитку об’єднаних громад. Уряд це розуміє, тому направив на розгляд Парламенту відповідний законопроект. Також нашим завданням є упорядкування районного рівня та чіткий розподіл повноважень між місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування. А далі – законодавче визначення нового адміністративно-територіального устрою України», - поінформував перший заступник Міністра.

Необхідність упорядкування районного рівня набуває дедалі гострішого характеру. Так, за словами В’ячеслава Негоди, із загальної кількості районів в Україні (490), у 308 відбулося об’єднання громад. У 103 районах об’єдналися більше половини місцевих рад. Є 14 районів, в яких всі громади об’єдналися, 9 районів – у форматі один район-одна громада. 29 ОТГ створилися в межах 2 або 3 районів у 19 областях.

«Є конституційні шляхи вирішення питання районного рівня. Або парламент приймає рішення про зміну адміністративно-територіального устрою районного рівня на території всієї країни, або рішення про зміну адміністративно-територіального устрою районного рівня на території окремих областей. Серед шляхів вирішення цього питання є і такий, що Верховна Рада може прийняти рішення про ліквідацію окремих районів, у яких всі територіальні громади об’єдналися. Можливо законодавчо врегулювати та достроково припинити повноваження районних рад у районах, де всі громади об’єдналися в одну ОТГ. Або, як це зараз визначено поки проектом закону № 6636, - утворення нового району шляхом об’єднання в один район двох і більше суміжних районів», - пояснив В’ячеслав Негода.

Довідка: 27 жовтня у Вінниці відбувся Форум регіонального економічного розвитку в умовах децентралізації: можливості та виклики. Учасниками заходу стали представники органів місцевого самоврядування та виконавчої влади регіону, центральних органів виконавчої влади, неурядових організацій, міжнародних проектів технічної допомоги, народні депутати України. Форум відбувся за підтримки програми U-LEAD з Європою – програми, яка надає підтримку Уряду України у реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізації владних повноважень.

Джерело: сайт «Децентралізація влади»
Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 663 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1

Кировоград: новости и сайты