Субота, 04.05.2024, 04:09
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2012 » Березень » 30 » Про реалізацію заходів щодо забезпечення пріоритетного розвитку освітньої галузі області
12:01
Про реалізацію заходів щодо забезпечення пріоритетного розвитку освітньої галузі області
 
12         Міський голова І.Крижановський взяв участь у колегії обласної державної адміністрації , де розглядалося питання щодо реалізації заходів забезпечення пріоритетного розвитку освітньої галузі в області.Про реалізацію завдань, визначених Указом Президента України „Про заходи щодо забезпечення пріоритетного розвитку освіти в Україні”, проінформувала начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Ельза Лещенко. 
Одне із перших пріоритетних завдань, яке проаналізувала Ельза Лещенко, стосується доступності освіти, зокрема, розвитку дошкільної освіти. Як повідомила Ельза Лещенко, минулого року в області відкрито 7 нових та відновлено функціонування 9-ти дошкільних навчальних закладів. Вона зазначила, що у селах зі складною демографічною ситуацією загальноосвітні навчальні заклади реорганізовані у навчально-виховні комплекси. 
Детально прокоментувала Ельза Лещенко хід комп’ютеризації навчальних закладів області. Вона повідомила, що у минулому році за кошти з державного бюджету було придбано 27 навчально-комп’ютерних комплексів. Окремо вона звернула увагу на той факт, що значно збільшилася кількість закуплених індивідуальних комп’ютерів, порівняно із 2010 роком. Так, у 2010 році показник придбаних персональних комп’ютерів становив 84 одиниці, а 2011 році – це вже 191 комп'ютер.
Як зазначила Ельза Лещенко, жодного персонального комп’ютера за кошти місцевих бюджетів за два останні роки не придбали у Вільшанському, Гайворонському, Кіровоградському, Новгородківському, Світловодському районах, містах Знам’янці та Світловодську.
Щодо виконання іще одного пріоритетного завдання, що стосується збереження здоров'я дітей, в області успішно діє програма "Шкільна парта".
- Минулого року фактично придбано 1682 комплектів шкільних меблів та 98 стільців на загальну суму 1203,639 тис. грн., відремонтовано 7171 комплектів шкільних меблів та 328 стільців на суму 344,277 тис. грн., це більше, ніж передбачено обласною програмою "Шкільна парта", - повідомила Ельза Лещенко.Звернула увагу начальник управління освіти і науки облдержадміністрації і на інші важливі складові освітнього процесу, зокрема, на забезпечення харчуванням дітей у школах та обладнання навчальних закладів внутрішніми туалетами. Зрозуміло, що території намагаються успішно працювати і в цих напрямках, але, наприклад, проблемі внутрішніх туалетів донедавна не приділялась належна увага, тому й вирішити одразу її досить складно.
Як підкреслила Ельза Лещенко, в області приділяється належна увага і підтримці обдарованої молоді, виховній роботі та попередженню дитячої злочинності, бездоглядності та безпритульності.
В свою чергу по проблемним питанням, що стосувались м. Знам’янка, доповів міський голова І.Крижановський.
Комп’ютеризація та інформатизація закладів освіти – всі заклади комп’ютеризовані та підключені до Інтернету, але на жаль фінансовий стан міського бюджету не дає можливості на даний час придбати комп’ютера для шкіл.
Забезпечення закладів шкільними меблями – в 2011 році придбано 43 комплекти парт та відремонтовано 89 комплектів. В 2012 році передбачено придбати 60 комплектів парт згідно програми «Шкільна парта», кошти плануються виділити у другому кварталі.
Розвиток позашкільної освіти – на сьогодні у 6 школах навчаються 2752 дитини, а позашкільні заклади охоплюють 1309 дітей, що складає 47,5%.
Міська цільова програма розвитку позашкільної освіти та підтримки обдарованої молоді на період до 2014 року затверджена сесією міської рад у лютому місяці.
На 2012 р. заплановано коштів на освіту 29553,8 тис. грн., при потребі 39444,2 тис. грн. необхідно додатково 9890,4 тис. грн. Інформація про обсяг доходів ІІ кошика з якого фінансується позашкільна освіта по містах обласного підпорядкування: на 1 людину в м. Кіровограді – 206,5 грн., м. Олександрія – 117,8 грн., м. Світловодськ – 142,8 грн., м. Знам’янка – 84,2 грн.
З метою стабілізації кримінальної ситуації в підлітковому середовищі по м. Знам’янка, прийнято рішення міської ради про обмеження перебування у нічний час поза домівками неповнолітніх.
Також Ігор Борисович озвучив проблеми освіти в місті.
Освіта – основний бюджетоутримувач в місті. Так в 2012 році видатки на освіту складають 57,6 % загального фонду без врахування вилучення.
Головні проблеми:
- це навчання 350 школярів в другу зміну;
- дефіцит 250 місць в дитячих садках;
- відсутність державного фінансування позашкільної освіти;
- ліквідація з 1 жовтня поточного року централізованого теплопостачання в місті;
- значний обсяг видатків освіти на оплату енергоносіїв.
Вирішення вказаних проблем вимагає завершення будівництва ЗОШ № 5, що дозволить:
- перевести всіх школярів в першу зміну;
- зробити переміщення деяких закладів освіти і культури, що дасть можливість вивільнити приміщення двох дитячих садків, поновити їх діяльність і на 100% забезпечити потребує дошкільному вихованні.
Міський голова висловив подяку від імені знам’янчан Сергію Миколайовичу Ларіну за поновлення робіт на об'єкті ЗШ № 5 і у вирішенні актуальних для людей проблем.
Гострим питанням освіти є відсутність в Бюджетному Кодексі України норм про фінансування позашкільної освіти в містах обласного підпорядкування.
Проблемами завершення децентралізації опалення міста і перш за все закладів освіти та енергозбереження в них міська рада займається з першого дня обрання.
Так в минулому році за рахунок коштів державної субвенції і міського бюджету було виконано:
- заміна вікон на енергозберігаючі в школі № 7 – 100%, № 3 – 40%, в дитсадках № 4 і № 7 – 50%
- введено в експлуатацію газові котельні ЗОШ № 2 і ДЮСШ ;
- придбано новий котел для ЗОШ № 6 і в ній же виконано реконструкцію систем теплопостачання з заміною теплотрас на теплоізольовані труби;
- виконано реконструкцію котельні ЗОШ № 3 із 100% заміною обладнання на більш енергоефективне.
Станом на сьогодні ми маємо ПКД на заміну вікон на енергозберігаючі на дві школи, чотири дитячих садка – але на жаль не маємо в цьому році грошей.
За рахунок міського бюджету в поточному році:
- плануємо провести заміну конфорок на електроплитах в їдальнях садків і шкіл, що дасть економію в 20-30 % по електроенергії;
- замінимо теплотраси в ЗОШ № 7 і ДНЗ № 5 на теплоізольовані;
- підключимо до автономних котелень два дитячих садочка;
- замінимо на більш продуктивні декілька котлів в закладах і установах освіти;
- замінимо на більш економні декілька одиниць холодильного і прального обладнання в дитсадках;
- в двох школах облаштуємо теплі туалети, в третій зробимо капремонт системи водовідведення.
Маємо проекти, але на жаль не маємо коштів на встановлення систем пожежної сигналізації в 3-х закладах освіти.
Як висновок – робиться чимало, є розуміння проблем, є підтримка вчителів і батьків. Проблема на жаль – дефіцит коштів, особливо в цьому році – коли з міського до Держбюджету вилучається більше 21 млн. грн. – і місто вже сьогодні має 4,1 млн. грн. кредитів казначейству які повертати нічим.
Ігор Борисович звернувся до голови облдержадміністрації С.Ларіна з проханням:
- підтримати звернення Знам’янського міськвиконкому про надання місту статусу «монофункціонального», що автоматично збільшує формульні видатки на освіту орієнтовно на 300 тис. грн. в рік.;
- звернутись до Кабінету Міністрів України з пропозицією про внесення змін до Бюджетного Кодексу України, стосовно врахування в формулі видатків на освіту і позашкільної освіти в містах;
- звернутись до Уряду України з проханням до фінансувати завершення будівництва середньої школи № 5.

Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 787 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0

Кировоград: новости и сайты