Неділя, 28.04.2024, 09:14
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2014 » Вересень » 25 » Профілактика токсикоманії. Що таке детоксикація?»
09:39
Профілактика токсикоманії. Що таке детоксикація?»
12

В рамках роботи лекторію з профілактики негативних явищ в молодіжному середовищі в Знам’янському професійно-технічному училищі № 12 спеціаліст І категорії Знам’янського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Білокамінська О. відеолекторій на тему «Профілактика токсикоманії. Що таке детоксикація?». 

Учні дізналися, що токсикоманія  найбільшого поширення набула серед підлітків. В підлітковому віці ймовірність залучення в токсикоманію дуже велика, через властивих в цей період життя рис характеру: цікавості, підвищеної сприйнятливості, відсутність самокритики, слабка воля. Найчастіше підліткова токсикоманія розвивається під впливом наступних причин: 

- психологічні причини. Бажання стати самостійними і незалежними від дорослих спонукає підлітків робити вчинки, які ними забороняються, або викликають невдоволення. Через бажання видатися дорослими підлітки легко піддаються різним негативним впливам, в числі яких і токсикоманія; 

-соціальні причини. Найчастіше підліткова токсикоманія вражає неблагополучні сім'ї, і ті сім'ї, в яких застосовується ліберальний стиль виховання. В таких сім'ях життя підлітків ніяк не контролюється, вона пущена на самоплив. Маса вільного часу, а також незнання і невміння зайняти себе необхідною справою призводить підлітків до нудьги. Через це вони змушені проводити свій час у вуличних компаніях, де в основному і виникають перші спроби токсикоманії. 

- інші причини. Підліткова токсикоманія має й інші причини, такі як сильна цікавість, бажання випробувати нові відчуття, прагнення не відставати від своїх однолітків. 

Для отримання наркотичного сп'яніння підлітки токсикомани використовують дешеві і легкодоступні засоби побутової хімії, розчинники, нітрофарби, синтетичні клеї, засоби для виведення плям. Наркотичне сп'яніння виникає вже після кількох вдихань будь-якого з наведених вище засобів. Кожному підлітку потрібно своя доза (кількість вдихань) для настання одурманюючого ефекту. Все залежить від використовуваного засобу, затримки дихання, глибини вдиху. В наркотичному сп'янінні від вдихання психоактивних засобів, виділяють 3 фази: 

- перша фаза - має схожість з алкогольним сп'янінням. Виникає підйом настрою, з'являється приємний шум в голові. Відчувається теплота і розслаблення у всьому тілі. Пробудити сп'янілого в цій фазі досить легко. Якщо вдихання тривають, то настає друга фаза сп'яніння; 

- друга фаза - наркотичного сп'яніння - це фаза безпечності і легкості. Ця фаза характеризується дуже веселим станом, виникає бажання співати і сміятися. Багато обмежуються даної фазою сп'яніння через страх погіршити стан; 

- при продовженні вдихання настає третя фаза сп'яніння, для якої характерні барвисті слухові і зорові галюцинації («мультики»). У даній фазі наркотичне сп'яніння може тривати близько 2 годин. Після виходу з наркотичного сп'яніння з'являється сильна млявість і стомлення, відбувається пригнічення психічних функцій.

Токсикоманія - вид наркоманії, при якій для отримання наркотичного сп'яніння вдихаются психоактивні речовини. Токсикоманія - це серйозне захворювання, яке характеризується психічною та фізичною залежністю, соматичними та психічними розладами, зміною особистості. Залежно від вдихання діючої речовини бувають різні види токсикоманії.

Токсикоманія бензином - Чинними речовинами бензину викликають п'янке наркотичну дію, є ароматичні вуглеводні - толуол, ксилол, бензол. Процес токсикоманії відбувається шляхом вдихання парів бензину протягом 10 хвилин, для цього використовується тканина, змочена в бензині. В ході цього процесу відбувається подразнення дихальних шляхів парами бензину, виникають кашель і першіння в горлі. Через деякий час червоніє обличчя, частішає пульс, розширюються зіниці, хода і рухи стають не скоординованими, порушується мова. Потім настає стан ейфорії. При продовженні вдихання парів бензину, поступово розвивається психічний розлад (делірій) характеризується маренням і галюцинаціями. У разі ж припинення вдихання парів бензину, приблизно через 20-30 хвилин наркотичне сп'яніння проходить і з'являється головний біль, сильна нудота, млявість, дратівливість, апатія. Причому дані симптоми зберігаються тривалий час. 

Токсикоманія ацетоном - Цей різновид токсикоманії, як і все інші види токсикоманії, характеризується сильними галюцинаціями. Але настають вони значно швидше. Відразу після вдихання парів ацетону з'являється легка ейфорія і на тлі її починаються галюцинації, відбувається дезорієнтація в часі. Галюцинації бувають досить барвистими, в основному сексуального змісту. Під час галюцинацій підлітки сидять з опущеною головою, не реагуючи на навколишній світ, очі напівзакриті. Якщо вдихання парів ацетону продовжується тривалий час, то можливе настання коми. Після виходу підлітка з п'янкого стану з'являється сильна слабкість, дратівливість, апатія, виникає нудота і блювота. 

Токсикоманія розчинниками нітрокрасок - Для даного виду токсикоманії при вдиханні парів розчинників нітрофарб характерно розлад свідомості, рухове пожвавлення, швидка зміна стану екстазу сильної злобою. Якщо інгаляція парами триває, то розвивається делірій зі слуховими і зоровими галюцинаціями. З'являється легкість в тілі, відчувається душевний підйом. Після стану наркотичного сп'яніння виникає сильна слабкість в тілі, головний біль і блювота. 

Токсикоманія клеєм - При цьому виді токсикоманії використовується клей певних марок. Його наливають у целофановий пакет, і потім цей пакет надівається на голову. Бувають випадки, коли в стані наркотичного сп'яніння підлітки не можуть зняти з голови пакет з клеєм, в результаті чого вони гинуть від задухи. Початок наркотичного сп'яніння характеризується легкої ейфорією, слідом за якою наступають галюцинації. Після виходу з наркотичного сп'яніння, з'являється сильний головний біль, загальна слабкість, нудота і блювота. 

Всі перераховані види токсикоманії - викликають серйозні руйнування в організмі підлітка. При тривалому процесі токсикоманії протягом 1-2 років наступають незворотні зміни в головному мозку та інших органах, підлітки стають недоумкуватими.

Лікування токсикоманії - проводиться в стаціонарі (психіатричному або наркологічному) і амбулаторно. Процес лікування складається з декількох етапів. Спочатку лікування знімається інтоксикація і усувається абстинентний синдром. Основне лікування полягає у відновленні порушених соматичних функцій, ліквідації психічних розладів, нормалізації психологічного стану і придушенні симптомів психічної залежності. На завершальному етапі лікування проводять противорецидивную терапію та реабілітаційні заходи. Для зняття інтоксикації спільно з загальноприйнятими дезінтоксикаційними засобами (кровозамінники, глюкоза, вітаміни) використовуються ноотропні препарати у великих дозах. Найчастіше використовується ноотропіл роблять сильний антигіпоксичний і дезінтоксикаційний ефект. При дуже сильної інтоксикації показана гемосорбція, діурез форсований, гемодіаліз. Лікування токсикоманії зумовленої прийомом заспокійливих або снодійних препаратів, зокрема барбітуратів, проводиться без форсованого діурезу, в ході такого лікування поступово знижується доза лікарських засобів (щодня на 10%). Якщо не дотримуватися цієї умови можна спровокувати важкі прояви абстинентного синдрому. У разі виникнення психозів призначаються нейролептические препарати, транквілізатори, а також проводиться симптоматична терапія. Для проведення корекції поведінкових відхилень і придушення сильної тяги до психоактивних засобів, використовуються нейролептики.

Для того щоб клієнта не мучив абстинентний синдром - похмілля і ломка, призначається детоксикація. Детоксикація - це виведення з організму людини токсичних речовин, чистка крові. Для того, щоб підтримати печінку, нирки, серце до складу крапельниць додаються вітаміни і препарати стимулюючі роботу організму. Вводити такі препарати важливо, так як не тільки алкоголь і наркотики погано впливають на органи і організм в цілому, але також і крапельниці вимиваючи і очищаючи кров позбавляють лімфу корисних речовин,  таких як хімікатів і токсинів. Крапельниця дає величезне навантаження на серце, сама по собі, тому серце підтримувати теж необхідно.  Для наркомана і алкоголіка тверезість небезпечна так само як і не тверезість. Всі їхні органи знаходяться в залежності від допінгу який допомагав  їм нормально функціонувати. Якщо тверезий організм не підтримати медикаментами - тверезість може завдати величезних збитків і дискомфорту. «Сухе одужання» - так називають наркомани і алкоголіки лікування без медикаментозної підтримки, в інших випадках сухе одужання може мати летальні наслідки. 

Будьте обізнані та бережіть своє життя!



Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 882 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1

Кировоград: новости и сайты