Неділя, 19.05.2024, 10:26
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2012 » Листопад » 8 » Роз’яснювальна інформація на тему «Про безпеку використання газу в побуті»
16:54
Роз’яснювальна інформація на тему «Про безпеку використання газу в побуті»
 
12         Для газопостачання промислових підприємств, міст, селищ та сільських населених пунктів широко застосовуються два основних види горючих газів: природні та зріджені. Природні гази видобувають з газових та нафтогазових родовищ, а зріджені гази отримують шляхом спеціальної теплової обробки різних видів палива. Природні гази можна розділити на дві основні групи: природні гази чисто газових родовищ та попутні гази, які отримують під час видобутку нафти. Як природні, так і попутні гази складаються з горючої частини, яка бере участь у горінні, та інертної частини, яка не бере участі у горінні. Горюча частина природних газів складається з метану від 75 до 98% та незначних кількостей інших газів, горюча частина попутних газів — з метану від 44 до 93% та значних кількостей інших газів: етану, пропану, бутану, пентану тощо. Іноді до складу горючої частини газу входять сірчані сполуки. Інертна частина природних газів складається з азоту, вуглекислого газу, водяної пари, кисню. Як чисто природні, так і попутні гази при звичайних умовах не мають запаху і кольору. Природні гази легші за повітря, а попутні гази в залежності від кількості домішок у них можуть бути важчі за повітря у 1,5 разу. Позитивні сторони горючих газів відомі кожному, хто ними користується. Газ дуже зручний у користуванні: швидко і просто запалюється, повністю згоряє, не дає попелу і кіптяви, не вимагає споруд біля житлових будинків, складських приміщень для зберігання, як інші види палива. В будь-який час досить тільки піднести запалений сірник, відкрити крани газового приладу і ви отримаєте джерело тепла, на якому можна приготувати їжу, нагріти воду тощо. Газ не потребує попередньої заготовки. При згорянні виділяє багато тепла. Поряд з позитивними сторонами горючим газам притаманні і негативні, які при невмілому користуванні або при недотриманні правил безпеки можуть призвести до важких наслідків, викликати отруєння, вибухи і пожежі. Самі по собі природні та зріджені гази, які використовуються у побуті, не отруйні, токсичної дії на організм людини та тварин не мають і небезпечні лише постільки, оскільки при витіканнях витісняють з приміщення повітря. При значних скупченнях цих газів у приміщенні людина, що знаходиться у ньому, відчуває недостачу кисню. А накопичення природних або зріджених газів у повітрі приміщення більше 10% може викликати смерть від ядухи. Отже, як природні, так і зріджені гази не є отруйними, вони мають задушливі властивості.
При згорянні газу утворюється вуглекислий газ. Він також, як і природні, і зріджені гази, не має кольору і запаху. Вуглекислий газ має кислуватий смак. Він приблизно в 1,5 разу важчий за повітря і тому скупчується у нижній зоні приміщення. Велика кількість вуглекислого газу в приміщенні зменшує кількість кисню, це викликає ядуху. Сильну токсичну дію на організм людини має чадний газ. Він утворюється при неповному згорянні як природних, так і зріджених газів внаслідок недостатнього надходження кисню для горіння в результаті неправильно відрегульованого пальника газового приладу або інших дефектів. Чадний газ отруйний і тому являє дуже велику небезпеку для оточуючих. Помітити його у повітрі приміщення простими засобами неможливо тому, що він не має ні кольору, ні запаху, ні смаку. За вагою він дещо легший за повітря і тому скупчується у верхній частині приміщення. Наявність його у повітрі більше 0,15% може призвести до тяжкого отруєння, 0,4% — до смерті.
Зріджені гази складаються в основному з пропану та бутану. При звичайних умовах вони знаходяться у газоподібному стані, але при нормальній температурі і підвищенні тиску в закритій посудині можуть бути переведені з газоподібного стану в рідкий, тому їх і називають зрідженими. Однак варто тільки відкрити вихід з посудини, як зріджені гази почнуть швидко випаровуватись, перетворюючись знов у газоподібний стан. Завдяки такій властивості зріджених газів, їх можна перевозити в герметичній тарі на великі відстані, зберігати і використовувати при необхідності. Зріджені гази застосовують для газопостачання населення у тих випадках, коли немає можливості подачі природного газу. Зріджені гази приблизно у два рази важчі за повітря.
Балони зі зрідженим газом треба ставити тільки вертикально, далі від тепла і відкритого вогню, бажано в приміщеннях, які добре провітрюються. На дачах — у підвалах або на дворі в спеціальних ящиках з вентиляційними отворами. Шланг краще використовувати «броньований», тобто такий, який має металеву оплітку. Після заміни балону необхідно перевіряти мильною водою герметичність усіх з'єднань. Ні в якому разі балони зі зрідженим газом не можна кидати, піддавати дії прямих сонячних променів.
Перша ознака витоку газу — специфічний запах у приміщенні. Для цього в газ, призначений для побутового використання, включають спеціальні добавки з різким запахом. Друга ознака — свист газу, який витікає з труби, шлангів, редуктора балону. Дрібний витік газу можна помітити, обмазавши шланг або трубу мильною водою. У місці пошкодження з'являться бульбашки. Не можна перевіряти витік газу за допомогою відкритого вогню сірника або запальнички! В усіх випадках, коли ви помітили витікання газу, треба, захистивши ніс і рот мокрою ганчіркою, пройти у загазоване приміщення, щоб перекрити кран газової труби або закрутити вентиль газового балону і провітрити приміщення. Категорично забороняється, працюючи у загазованому приміщенні, користуватись відкритим вогнем і вмикати світло. Не можна користуватись і телефоном, тому що, точно так же, як вимикач або лампочка, електричні проводи телефону можуть давати іскру під час вашого дзвінка. Необхідно запам'ятати: в загазованих кімнатах не можна користуватись жодним електроприладом, а сірники, запальнички, свічки тощо краще відкласти далі при вході до приміщення. Електрику треба вимикати на щитку, який розташований на сходовій клітці, або знеструмити весь під'їзд, коли запах газу відчувається на сходах. При витоку газу також необхідно повідомити про це аварійну газову службу за телефоном «104» або 2-20-03.
Ознаки отруєння. До медична допомога при отруєннях. Для запобігання отруєнню продуктами згоряння газу необхідна постійна вентиляція приміщень, де працюють газові прилади. При малій потужності газових пальників і нормальній їхній роботі та хорошій вентиляції приміщень небезпечної концентрації чадного або інших газів не утворюється. У цьому випадку достатньо забезпечити надходження свіжого повітря у приміщення і видалення продуктів згоряння газу через відчинену кватирку та вентиляційний канал. Зі збільшенням потужності пальників газових приладів, крім надходження свіжого повітря та вентиляції приміщень, необхідно встановлювати димохід. Вимірюваннями встановлено, що відчинена кватирка на кухні об'ємом 20 м3 зменшує концентрацію чадного газу з 0,052 до 0,016%, тобто на 71%, а повністю відчинене вікно — на 87%. Короткочасне відчинення дверей на кухню зменшує вміст чадного газу у приміщенні на 26% порівняно з попереднім, а у напіввідчиненому положенні — з 0,046 до 0,008%, тобто на 80%. Повністю відчинені двері зменшують забруднення повітря на 85%. Ось чому газові прилади дозволяється розташовувати у приміщеннях, які добре вентилюються. При отруєнні чадним газом у людини з'являються головні болі, загальна слабкість, нудота, іноді блювота, сонливість, озноб, а іноді і втрата свідомості. Потерпілого необхідно негайно винести на свіже повітря, а якщо отруєння відбулось взимку, — в тепле приміщення, яке провітрюється, покласти на спину і тепло накрити. Необхідно звільнити потерпілого від стискуючого одягу (ремінь, комір), дати понюхати нашатирного спирту і слідкувати за тим, щоб він не заснув. Якщо потерпілий у свідомості, необхідно заставити його випити гарячий чай або каву. У важких випадках отруєння слід терміново викликати лікаря. Якщо потерпілий не дихає, необхідно зробити штучне дихання, якщо ж дихає — штучне дихання робити шкідливо.

Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 1016 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0

Кировоград: новости и сайты