Четвер, 02.05.2024, 05:12
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2011 » Листопад » 9 » Семінар-практикум з відповідальними за правоосвітню роботу на підприємствах та установах міста
21:50
Семінар-практикум з відповідальними за правоосвітню роботу на підприємствах та установах міста
 
12          9 листопада 2011 року під головуванням голови Знам’янської міської міжвідомчої координаційно – методичної ради з правової освіти населення, керуючої справами міськвиконкому Н.Тесленко відбувся семінар-практикум з відповідальними за правоосвітню роботу на підприємствах та установах міста. Під час роботи семінару були розглянуті питання про організаційні засади протидії торгівлі людьми, захист персональних даних, організацію надання громадянам безоплатної правової допомоги.
   Гладун Сергій Олександрович – провідний спеціаліст організаційно – правового відділу Знам’янського міськрайонного управління юстиції доповів про організаційні засади протидії торгівлі. Він зазначив, що з метою визначення організаційно-правових засад протидії торгівлі людьми, гарантування гендерної рівності, основних напрямків державної політики та засад міжнародного співробітництва у цій сфері, повноважень органів виконавчої влади, порядку встановлення статусу осіб, які постраждали від торгівлі людьми, та порядку надання допомоги таким особам, Верховна Рада України 20 вересня 2011 року прийняла Закону України «Про протидію торгівлі людьми». Боротьба з торгівлею людьми є невід'ємною складовою частиною діяльності органів внутрішніх справ по боротьбі із злочинністю.
З метою ефективної допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми, та їх захисту створено Національний механізм взаємодії вказаних суб'єктів, основними заходами якого є: взаємне інформування про злочини, передумови та причини торгівлі людьми, методи, що використовують торгівці; спільна розробка програм та планів; спільна організація заходів; обмін передовим досвідом діяльності.
Особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, має право звернутися до місцевої державної адміністрації із заявою про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, та до органів внутрішніх справ щодо захисту прав і свобод.
Процедура встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, визначається Кабінетом Міністрів України.
Законом передбачено обов'язкову складову процедуру встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми. А саме проведення місцевою державною адміністрацією співбесіди з вказаною особою із заповненням відповідного опитувальника. Після чого, протягом місячного терміну з дня проведення такої співбесіди, приймається рішення про надання такого статусу, або відмову. У разі відмови у встановленні статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, заявник має право оскаржити таке рішення у судовому порядку.
Особа, яка звернулася для встановлення відповідного статусу має право до прийняття рішення про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, на забезпечення особистої безпеки, поваги, а також на безоплатне одержання: інформації щодо своїх прав та можливостей, викладеної мовою, якою володіє така особа;- медичної, психологічної, соціальної, правової та іншої необхідної допомоги; - тимчасового розміщення в закладах допомоги для відповідних осіб. Після надання статусу особа, яка постраждала від торгівлі людьми, крім вищезазначеного має право на: відшкодування моральної та матеріальної шкоди; одноразової матеріальної допомоги; допомоги у працевлаштуванні, реалізації права на освіту та професійну підготовку.
Контроль у сфері протидії торгівлі людьми в межах та спосіб визначених Конституцією України здійснює:
- Верховна Рада України - здійснює парламентський контроль;
- інші органи державної влади - у сфері протидії торгівлі людьми;
- Генеральний прокурор України та підпорядковані йому прокурори - нагляд за додержанням і застосуванням законів у сфері протидії торгівлі людьми.
Крім того законодавством встановлено здійснення громадського контролю за такими напрямками:
- відповідність діяльності суб'єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, цьому Закону та іншим законам;
- додержання міжнародних зобов'язань України у сфері протидії торгівлі людьми;
- забезпечення невідворотності покарання за злочини торгівлі людьми.
12          Ніколаєва Олена Сергіївна – заступник начальника Знам’янського міськрайонного управління юстиції детально зупинилась на питанні щодо організації надання громадянам безоплатної правової допомоги. У своєму виступі вона зазначила: «Конституція України встановила, що утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.
02 червня 2011 року прийнято Закон України «Про безоплатну правову допомогу». Цей Закон відповідно до Конституції України визначає зміст права на безоплатну правову допомогу, порядок реалізації цього права, підстави та порядок надання безоплатної правової допомоги, державні гарантії щодо надання безоплатної правової допомоги. Відповідно до зазначеного Закону: безоплатна правова допомога - правова допомога, що гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел; тобто, право на отримання безоплатної первинної правової допомоги мають усі особи, які знаходяться під юрисдикцією України.
правова допомога - надання правових послуг,спрямованих на забезпечення реалізації прав і свобод людини і громадянина, захисту цих прав, свобод, їх відновлення у разі порушення; правові послуги - надання правової інформації, консультацій і роз'яснень з правових питань; складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру;(здійснення представництва інтересів особи в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; забезпечення захисту особи від обвинувачення; надання особі допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.
   
12 Право на безоплатну правову допомогу - гарантована Конституцією України можливість громадянина України, іноземця, особи без громадянства, у тому числі біженця, отримати в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу, а також можливість певної категорії осіб отримати безоплатну вторинну правову допомогу.
Надання безоплатної первинної правової допомоги - вид державної гарантії, що полягає в інформуванні особи про її права і свободи, порядок їх реалізації, відновлення у випадку їх порушення та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.
Безоплатна первинна правова допомога включає такі види правових послуг: надання правової інформації; надання консультацій і роз'яснень з
правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.
 
12Пам'ятайте! органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування
забороняється встановлювати плату за надання будь-якого з видів правових послуг та за видачу особам бланків заяв, звернень, запитів, довідок, інших документів, подання яких передбачено законодавством для реалізації прав і свобод людини і громадянина.
Якщо питання, порушені у зверненні, не належать до компетенції органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування, до якого надійшло звернення особи, такий орган протягом п'яти календарних днів повинен надіслати це звернення до відповідного органу та повідомити про це особу, яка подала звернення. Якщо під час розгляду звернення про надання безоплатної первинної правової допомоги встановлено, що особа потребує надання безоплатної вторинної правової допомоги, орган виконавчої влади чи орган місцевого самоврядування, який розглядає звернення, зобов'язаний роз'яснити особі або її законному представникові порядок подання звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги, - наголосила Олена Сергіївна.
Звернення, що не стосуються надання первинної правової допомоги, розглядаються в порядку, встановленому законодавством про звернення громадян.
Надання безоплатної вторинної правової допомоги буде здійснюватися поетапно починаючи з січня 2013 року».
Під час семінару було обговорено питання щодо проведення тижня права в місті 5-9 грудня. З більш детальною інформацією ознайомила всіх присутніх голова Знам’янської міської міжвідомчої координаційно – методичної ради з правової освіти населення, керуюча справами міськвиконкому Н.Тесленко.
- Сьогодні правова освіта це система, що функціонує в рамках освітнього процесу, організовану на ідеї права, систему виховних і навчальних дій, спрямованих на формування пошани до права, власних уявлень і установок, що спираються на сучасні правові цінності суспільства, правової культури, заснованої на функціональній правовій компетенції, достатніх для захисту прав, свобод і законних інтересів особи і правомірної реалізації її цивільної позиції, а також позитивного досвіду діяльності в соціально – правовій сфері.   
12           Одним з напрямків правоосвітніх заходів є проведення в Україні Всеукраїнського тижня правових знань. Підґрунтям заходу є Указ Президента України, яким започатковано проведення щорічного тижня права з нагоди 60-ї річниці проголошення Загальної декларації прав людини, - зазначила Наталія Олександрівна.
Як підсумок семінару всі відповідальні за право освітню роботу на підприємствах та установах міста отримали методичні рекомендації щодо організації проведення тижня правових знань, який проходитиме 5 – 9 грудня та перелік нормативних документів, рекомендованих для використання під час підготовки та проведення такого семінару, а саме: Закон України «Про попередження торгівлі людьми»,Закон України «Про захист персональних даних»,Закон України «Про безоплатну правову допомогу», Указ Президента України «Про Всеукраїнській тиждень права» від 08.12.2008 р. № 1149/2008, Постанова КМУ від 17.07.2011 р. № 777-р «Про затвердження плану заходів з проведення у 2011 році Всеукраїнського тижня права.









Категорія: Експрес інформація | Переглядів: 919 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0

Кировоград: новости и сайты