Неділя, 28.04.2024, 16:18
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2014 » Вересень » 16 » «Шляхами слави партизанської»
11:24
«Шляхами слави партизанської»
12
    1 вересня 1939 року фашистська Німеччина почала Другу Світову війну, яка по руйнуваннях і людських жертвах значно перевищила Першу Світову війну. Удару військ фашистської коаліції піддався і Радянський Союз. Одній з найважливіших складових боротьби із загарбниками був партизанський рух. Найбільш активною формою всенародної боротьби в тилу ворога були озброєні дії партизанських формувань. ЦК КП(б)У і місцеві підпільні організації велику увагу приділяли зміцненню діючих і створенню нових партизанських загонів, забезпеченню їх кадрами і озброєнням. Військові ради фронтів і армій, що діяли на Україні, встановлювали безпосередні зв'язки з партизанськими загонами і диверсійними групами прифронтових районів, допомагали їм зброєю і спорядженням. В цілях посилення військового керівництва партизанськими загонами у прифронтовій смузі і координації їх дій з частинами Червоної Армії при військових радах фронтів осінню 1941г. стали створюватися спеціальні оперативні групи. Бойові дії партизанських загонів у тилу ворога почалися відразу ж після вступу загарбників на українську територію.
На початку війни Кіровоградським обкомом КП(б)У було створено підпільні райкоми партії і визначено керівників партійних організацій. У липні 1941 року розпочинає роботу Кіровоградський підпільний обком КП(б) У на чолі з секретарем Михайлом Михайловичем Скирдою та завідувачем сільськогосподарського відділу Петром Кириловичем Василиною. Створюється два підпільних міських комітети – в м. Кіровограді та в м. Знам’янці, 28 підпільних райкомів 251 первинних організацій.
   У Чорному лісі базувались і діяли партизанські загони ім. Суворова - командир Г.М.Володін, ім. Сталіна – командир І.С.Шученко, ім. Щорса – командир І.І.Нечаєв, ім. Хрущова – командир І.Ф.Присажнюк, ім. Пожарського – Д.А.Горячий, ім. Дзержинського – командир Петров, ”За Победу” – командир Гугрін, "За Родину” – командир Кришталь, "Москва” – командир Д.О.Коршиков, ім. Ворошилова – командир С.І.Довженко, з’єднання ім. Ворошилова – командир І.І.Діброва.
В архівному відділі Знам’янської міської ради знаходиться копія документу, який засвідчує мужність та героїзм українського народу.
   27 липня 1943 року о 21годині 45 хвилин з аеродрому Можнякова в тил ворога вилетіла Одеська організаторська – партизанська група штабу партизанського руху Південно - Східного фронту, організована 8 травня 1943 року з партійно – радянського активу тих, що закінчили спецшколи, під командуванням О.П. Муханова із завданням організувати і очолити в тилу ворога партизанську боротьбу в окупованих районах: Вознесенський, Березовський, містах: Одеса, Вознесенськ.
Із-за виключно недбалого викидання екіпажем літака «Дуглас», група Муханова у складі 10 чоловік двома заходами була викинута, замість району Нарубаєвка (34 км. північно – західніше сел. Знам’янка) на станцію і центр м. Знам’янка. За свідченням очевидців в результаті запеклої сутички між німецьким гарнізоном і парашутистами було вбите і поранено 30 фашистів і поліцейських. Всі десантники загинули, за винятком Понізенко Н.В., яка приземлилася у дворі с. Ніколаєвка і змогла повернутися до своїх.
Останньою загинула Приходько М.П., яка, не бажаючи попасти в руки ворога, останнім патроном вистрілила собі в голову. Але невдало. Вороги нічого не добилися від важко пораненої десантниці і отруїли її.
   Копія архівної довідки надана Інститутом історії партії ЦК Компартії України.
   Постановою бюро Знам’янського міськкому Компартії України і виконкому міської Ради народних депутатів від 22 березня 1990 року було прийнято рішення встановити на будівлі міського будинку піонерів меморіальну дошку з метою увіковічення пам'яті воїнів, загиблих смертю хоробрих при виконанні бойового завдання в ніч з 27 на 28 липня 1943 року, партизанської групи під командуванням Муханова О.П
    Партизани та підпільники висаджують у повітря залізничні колії, ешелони з ворожими військами і технікою нападають на автомашини з німцями, звільняють з концтаборів військовополонених і мирних громадян, перешкоджають німцям відправляти населення області на роботи до Німеччини. Їх безмежний героїзм та жертовність можуть слугувати прикладом справжнього патріотизму та любові до своєї Вітчизни. 


Начальник архівного відділу
О.Гребенюк
Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 920 | Додав: Zagor | Рейтинг: 5.0/1

Кировоград: новости и сайты