Четвер, 02.05.2024, 02:42
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2013 » Червень » 17 » Статут громадського об’єднання
11:16
Статут громадського об’єднання
12        Головний спеціаліст реєстраційної служби Знам’янського міськрайонного управління юстиції Анатолій Миколайович Котляров повідомляє, що утворення громадського об’єднання здійснюється на установчих зборах його засновників та оформлюється протоколом. Також протокол установчих зборів, серед інших відомостей, має містити рішення про затвердження статуту громадського об'єднання (у разі утворення громадського об'єднання, яке має намір здійснювати діяльність без статусу юридичної особи, таке рішення приймається, якщо наявність статуту передбачена рішенням про утворення громадського об'єднання).

Статут громадського об’єднання має містити відомості про:
- мету (цілі), найменування громадського об’єднання;
- порядок реалізації права участі, права та обов’язки учасників;
- повноваження керівника та інших керівних органів, їх строки, порядок формування і зміни складу керівних органів, періодичність їх засідань, порядок прийняття рішень;
- порядок звітування керівних органів, оскарження їх рішень, дій або бездіяльності;
- порядок створення, діяльності і припинення відокремлених підрозділів;
- джерела майна і порядок його використання;
- порядок внесення змін до статуту;
- порядок добровільного припинення та розпорядження майном у випадку добровільного припинення.

1. Метою може бути здійснення та захист прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних та інших інтересів членів об’єднання та інших громадян. Громадське об’єднання зі статусом юридичної особи є непідприємницьким товариством, основною метою якого не є одержання прибутку.

2. Найменування громадського об'єднання складається з двох частин – загальної та власної назв. Загальна назва зазначає організаційно-правову форму, як громадська організація чи то громадська спілка. Власна назва громадського об’єднання має містити інформацію про його статус („дитяче", „молодіжне", „всеукраїнське" тощо) та може містити інформацію про вид громадського об’єднання („екологічне", „правозахисне" та таке інше).

3. Членами громадської організації можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, які досягли 18 років, а молодіжної та дитячої громадської організації – 14 років.

4. Права та обов’язки членів громадського об’єднання визначають установчі збори об’єднання та закріплюють у статуті.

5. Керівні органи управління громадського об'єднання утворюються відповідно до затвердженого статуту, рішенням установчих зборів. Рішення про визначення особи (осіб), яка має право представляти громадське об'єднання:
1) у правовідносинах з державою та іншими особами і вчиняти дії від імені громадського об'єднання без додаткового уповноваження, – для громадського об'єднання, яке має намір здійснювати діяльність без статусу юридичної особи, якщо утворення (обрання) органів управління не передбачено рішенням про утворення такого об'єднання;
2) для здійснення реєстраційних дій, – для громадського об’єднання, яке має намір здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи.

6. Органами управління громадського об’єднання можуть бути: загальні збори (конференція), правління (рада), голова та його заступники. До складу керівних органів можуть входити ревізійна комісія та наглядова рада (у разі їх створення та прийняття такого рішення установчими зборами). Загальні збори (конференція) є вищим керівним органом управління громадського об’єднання

7. Повноваження керівника, інших керівних органів, їх строки, порядок формування і зміни складу керівних органів, періодичність їх засідань, порядок прийняття рішень та звітування, оскарження рішень, дій або бездіяльності керівних органів визначають установчі збори громадського об’єднання та закріплюють у статуті.

8. Джерела майна і порядок його використання повинні бути внесені до статуту відповідно до норм Закону України „Про громадські об’єднання”, Податкового кодексу України та інших норм чинного законодавства для громадського об’єднання, основною метою якого не є одержання прибутку. Для виконання своїх статутних завдань таке об’єднання має право володіти, користуватися і розпоряджатися коштами та іншим майном, яке відповідно до закону передане громадському об’єднанню його членами або державою, набуте як добровільні внески, пожертвуване громадянами, підприємствами, установами та організаціями, а також майном, придбаним за рахунок власних коштів, тимчасово наданим у користування (крім розпорядження) чи на інших підставах, не заборонених законом. Доходи або власність об’єднання не підлягають розподілу між їх засновниками або членами, органами управління та не можуть використовуватися для вигоди будь-якого окремого засновника або члена такої неприбуткової організації, її органів управління.

9. Відокремлені підрозділи громадського об’єднання утворюються за рішенням вищого керівного органу такого об’єднання (у разі утворення громадського об'єднання, яке має намір здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи). Відокремлений підрозділ не є юридичною особою, користується рівними можливостями наділеними статутом об’єднання, здійснює представництво та захист інтересів об’єднання через керівника підрозділу.

10. Внесення змін і доповнень до статуту визначається статутом та чинним законодавством України. Зміни та доповнення до статуту громадського об’єднання затверджуються рішенням вищого керівного органу такого об’єднання та підлягають обов’язковій реєстрації.

11. Припинення діяльності громадського об’єднання здійснюється за рішенням громадського об’єднання, прийнятим вищим керівним органом об’єднання, шляхом саморозпуску або реорганізації шляхом приєднання до іншого громадського об’єднання такого самого статусу та/або за рішенням суду про заборону (примусовий розпуск). В разі прийняття рішення про ліквідацію, вищий керівний орган громадського об’єднання призначає ліквідаційну комісію і затверджує процедуру її роботи, визначає порядок використання коштів та майна об’єднання.

У разі ліквідації громадського об’єднання, його активи не можуть перерозподілятись між членами об’єднання, і повинні бути передані одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зараховані до доходу бюджету, якщо інше не передбачено законом.

Головний спеціаліст реєстраційної служби
Знам’янського міськрайонного управління юстиції            А.Котляров

Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 1474 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0

Кировоград: новости и сайты