Середа, 03.07.2024, 08:28
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 171
Гостей: 171
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2015 » Грудень » 9 » Сторінки історії Знам’янки
15:54
Сторінки історії Знам’янки
12
9 грудня 1943 року завершилися важкі п’ятиденні бої за звільнення Знам’янки. Могили воїнів-визволителів залишилися на території міста і району. 

На початку грудня вели запеклі бої за Диківський роз’їзд та східніше Знам’янки  воїни  32-го  Гвардійського  стрілецького корпусу генерала О.І.Родимцева, 8-го механізованого корпусу генерала А.М.Хасіна, 110-ї стрілецької дивізії полковника Огородова і 95-ї сілезької дивізії полковника Олейникова. 

8 грудня червоноармійці оволоділи селами Диківка і Лебідь та відкрили шлях на Знам’янку зі сходу. Великих втрат на сході від міста зазнали 170-а танкова бригада та 307-й стрілецький полк. 102 загиблих воїна цих, переважно, частин, з яких 28 ─ невідомі, поховано у братській могилі на площі офісу СВК «Колос» по вул. Ворошилова. Тут похований командир танкового батальйону майор І.О.Малиновський, воїни у званнях від рядового до капітана. 

Опісля боїв по всій території міста розкинулися могили воїнів. В районі міського Парку відпочинку розташувалися поховання бійців, померлих в знам’янских евакошпиталях протягом 1943-1945 років. До 10-ї річниці Перемоги всі останки воїнів були перепоховані на околиці Чорного лісу і утворено Військово-меморіальне кладовище. У 15-ти рядах, що пролягли паралельно автотрасі, розташовані могили бійців і цивільних. Тут знаходиться 456 могил воїнів і громадян міста. Біля стели розташовані вісім братських могил, у яких – останки 130 воїнів. На Військовому кладовищі спочили Герої Радянського Союзу майор М.Н.Лінник та сержант В.І.Галочкін, дев’ятеро старших офіцерів у званнях від Гвардії полковника до майора, начальник евакогоспіталю №13 Заслужений лікар України В.К.Ярних, дев’ятеро жінок ─ медсестер, фельдшерів, цивільних громадянок, вісім невідомих солдатів. Тут поховані льотчики – сержант-винищувач Н.Я.Узилевський, що помер у шпиталі у липні 1941-го, штурман бомбардувальника молодший лейтенант В.Г.Зузін, який загинув у небі над містом 28 листопада 1943 року, та лейтенант В.Д.Куліш. Створені символічні могили бійців організаторсько-партизанської групи О.П.Муханова, Б.І.Сандлера та зовсім юної М.П.Приходько, що прийняли бій у місті в ніч з 27 на 28 липня 1943 року.

Жорстокими виявилися бої на північних підступах до міста. Танкісти 5-ї Гвардійської танкової армії разом із партизанами з’єднання І.Д.Діброви вели наступ на місто, селище Знам’янка Друга, село Водяне, а німці раз за разом відбивали ці атаки. Після визволення тут залишилося кілька розбитих танків, а ще – багато військових могил. У 1956 році всі ці поховання були перенесені до братської могили біля старої сільради, а нині – селищного Будинку культури. Під шатами ялин спочивають 283 бійця-визволителя, а над ними височіє статуя воїна з мечем. На 22-х щитах уздовж двох рядів виписані імена 621-го червоноармійця, що загинули за звільнення селища та жителя селища, які пішли на фронт і загинули у боях.

Праворуч від будівлі Знам’янської школи І-ІІІ ступенів №6 за вул. Т.Г.Шевченка знаходиться споруда зі стелою граніту-габро. Тут – могила розвідників 110-ї Гвардійської стрілецької дивізії Героя Радянського Союзу старшини М.П.Панаріна та рядових Ю.Котова і А.Кривошеєва, які загинули у бою за звільнення сел. Знам’янки Другої. Учням всміхається юне обличчя командира розвідників, якому було лише 25 років. 

Пам’ятаймо визволителів!

Олег Моліс -  головний зберігач фондів міського   краєзнавчого музею                       








Категорія: Новини культури | Переглядів: 960 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/2

Кировоград: новости и сайты