Четвер, 25.04.2024, 14:30
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2014 » Березень » 6 » Т.Г.Шевченко крізь призму віків
16:29
Т.Г.Шевченко крізь призму віків
12
В рамках заходів з відзначення 200-ї річниці від Дня народження Т.Г.Шевченка, міський краєзнавчий музей прийняв участь у літературно-краєзнавчій розвідці «Т.Г.Шевченко крізь призму віків», яка проходила на базі Кіровоградської обласної бібліотеки для юнацтва ім. О.М.Бойченка. На заході були присутні учні ЗОШ №1 та №4, студенти Кіровоградського інституту регіонального управління та економіки, викладачі та студенти Кіровоградського музичного училища, працівники ДАКО.

Директор Знамۥянського міського краєзнавчого музею Кулик Тетяна Станіславівна детально розповіла про зв'язок Т.Шевченка з нашим краєм, супроводжуючи свій виступ слайд-презентацією. Адже теренах нашого краю виросло рясне дерево Шевченкового роду. Доля значної частини нащадків пов’язана із містом Знам’янка. Тут з кінця ХІХ ст. оселились родини від трьох дітей сестри поета Катерини Красицької. З нагоди 100-річчя з дня смерті Т. Г. Шевченка, внучата племінниця поета Катерина Красицька та її донька Антоніна Красицька, які проживали в Знам'янці, заснували громадський музей «Кобзарева світлиця», який до сьогодні є єдиним шевченківським музеєм в області.
 
12
Громадська діячка, журналістка, представниця п’ятого покоління шевченківського роду Яніна В’ячеславівна Шкода поділилась цікавою інформацією про генеалогічне дерево роду Шевченка, продемонструвавши унікальні матеріали історичного та літературознавчого характеру, фотографії Кобзаря та його родичів тих часів.

Спогади онуки Т. Г. Шевченка Антоніни Красицької передані до Держаного архіву Кіровоградської області. Про ці та інші матеріали, які знаходяться на зберіганні архіву, розповіла начальник відділу археографії та використання документів Гончарова Тетяна Вікторівна. Учасники заходу переглянули архівні матеріали на виставці «Шевченкіана в архівних матеріалах фонду Державного архіву Кіровоградської області».

Доторкнутися до творчої спадщини поета, яка втілена в віршах, покладена на музику гостям допомогли студенти Кіровоградського музичного училища. Слухачі були заворожені співом Глушко Аліни та Кузьменко Віри. В їх виконанні прозвучали українські народні пісні на слова Т.Г. Шевченка «Нащо мені чорні брови» та «Утоптала стежечку», концертмейстер Гараніна Тетяна Федорівна та викладач співу Кашугіна Оксана Миколаївна.

Поетичність та душевність творів Кобзаря передали виконавці літературних читань: Катерина Пенза, уривок з поеми «Катерина», Владислава Чанковська, уривок з поеми «Утоплена» у супроводі бандуристки Алевтини Чанковської.
До заходу була оформлена книжкова виставка «Літературна творчість митця».
Категорія: Новини культури | Переглядів: 991 | Додав: Admin | Рейтинг: 3.0/2

Кировоград: новости и сайты