Понеділок, 06.05.2024, 05:45
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2014 » Жовтень » 24 » Тиждень з профілактики соціально небезпечних хвороб
09:08
Тиждень з профілактики соціально небезпечних хвороб
 
12
З 20 по 24 жовтня 2014 року в Знам'янській спеціальній загальноосвітній школі – інтернат, пройшов тиждень з профілактики соціально небезпечних хвороб. До учнів 7-12 класів прийшли розповісти про шкідливі звички, соціально небезпечні хвороби та шляхи їх подолання, спеціаліст І категорії Знам’янського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Білокамінська О. М. та лікарі Знам’янської центральної районної лікарні - нарколог Чернєцов П. П., акушер гінекологічного відділення Хом’яченко Т. А.

Діти дізналися про те, що глибоко помиляється той, хто вважає, що алкоголь харчовий продукт. Насправді це сильна отрута, яка руйнує організм. Саме слово в перекладі з арабської означає "одурманюючий”. У 1975 році Всесвітня організація охорони здоров’я визнала, що алкоголь – наркотик. Чимало людей впевнені в тому, що вживання спиртного корисне і навіть необхідне, бо знімає втому та нервову напругу, допомагає у лікуванні. Але це не зовсім так. Алкоголь (етиловий спирт) – продукт спиртового бродіння, в процесі якого утворюються різні хімічні сполуки, в тому числі й отруйні. Основними з них є сивушні масла, найбільше яких у самогоні. Про це свідчать нудота, головний біль, тяжке сп’яніння, біль у шлунку тощо. Коли різні негаразди спричиняють нервово-емоційне напруження, організм людини ще гірше переносить алкоголь. Немає жодного органу чи системи, які б не вражало тривале вживання алкоголю. Незначна частина його всмоктується в роті, 20 % - у шлунку, решта – в кишках. Алкоголь можна виявити в крові вже через 5 хвилин після його вживання. Він шкідливо впливає на всі внутрішні органи. В тих, хто систематично п’є, виникають гастрити, виразкова хвороба шлунка й дванадцятипалої кишки, коліти, гепатити. Особливо страждає печінка, яка знешкоджує різні отрути, що надходять в організм людини, в тому числі алкоголь і сивушні масла. Але, якщо отрут багато і надходять вони часто, орган просто не справляється. 
 
12
В результаті виникає запалення печінки – гепатит, а потім і жирова дистрофія, цироз. Доведено, що смертність від цирозу печінки в алкоголіків вища, порівняно з непитущими, у 9 разів, а ймовірність ракової хвороби – частіша у півтора рази. Помиляються ті, хто думає, ніби алкоголь підвищує апетит. Справді, спочатку подразнена слизова оболонка шлунку збільшує виділення соку, з’являється відчуття голоду, однак такий сік містить багато соляної кислоти, бідний на ферменти і не поліпшує травлення. Систематичне пияцтво призводить до того, що алкоголь не стільки збуджує, скільки подразнює шлунок. Тому серед алкоголіків багато хворих на гастрит із підвищеною кислотністю.Часте вживання алкоголю, неповноцінне харчування сприяє перетворенню побутового пияцтва на хворобу – хронічний алкоголізм. Для п’яниць характерне уявлення, згідно з яким пити і напиватись не соромно, а лікуватись від алкоголізму – принизливо. Тому важко таку людину вмовити прийти на прийом до спеціаліста.

Також, дівчатам з числа учнівської молоді було надано інформацію про те, що інфекції, які передаються статевим шляхом (ІПСШ) національна проблема охорони здоров'я України. За даними МОЗ в Україні щорічно реєструється близько 400 тисяч нових випадків сифілісу, гонореї, хламідіозу, герпесу, сечостатевого мікоплазмозу, генітального кандидозу та трихомонозу. Офіційна статистка відображає, за різними оцінками, від 30% до 40% реальної кількості випадків ІПСШ. Це пов’язано зі збільшенням прихованих форм і тим, що окремі групи населення не отримують належної дерматовенерологічної допомоги.  Проблему ІПСШ не можна відокремлювати від епідемії ВІЛ/СНІД в Україні, оскільки одним з основних шляхів передачі ВІЛ-інфекції є статевий. Відповідно до оперативної інформації, наданої Українським центром профілактики і боротьби зі СНІДом, станом на 1 грудня 2008 року частка випадків зараження ВІЛ внаслідок введення наркотичних речовин ін’єкційним шляхом (37,3 %) вперше за останні 12 років поступилася долі випадків інфікування ВІЛ статевим шляхом, що зросла до 41,7 %. Це зумовлює необхідність інтенсифікації заходів з діагностики та лікування ІПСШ в групах ризику щодо ВІЛ з метою попередження подальшого розповсюдження ВІЛ в Україні. За результатами численних досліджень встановлено, що наявність ІПСШ суттєво підвищує ризик передачі та інфікування ВІЛ статевим шляхом. Зокрема передачі ВІЛ сприяють сифіліс, генітальний герпес, гонорея, хламідіоз, трихомоноз, кандидоз, мікоплазмоз та інші венеричні інфекції. Ерозії та виразки, запалення, пошкодження тканин, що зумовлено ІПСШ, ослаблюють чинники захисту організму від інфікування ВІЛ.

Учнівська аудиторія не тільки дізналася для себе багато нового, а й зробила відповідні висновки.

Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 870 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0

Кировоград: новости и сайты