П`ятниця, 19.04.2024, 21:12
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2015 » Травень » 27 » Туристичний велопохід до Дня вишиванки відбувся!
09:59
Туристичний велопохід до Дня вишиванки відбувся!
 
12
Відділом культури і туризму Знам’янського міськвиконкому, спільно із ТКК «Чорнолісся», був організований та проведений туристичний велопохід, приурочений до Дня вишиванки:
 
Маршрут походу був наступний: Соснівка- Олександрівка- Кам'янка, довжиною у 29 км. Дистанція була подолана, задоволення отримано, мета – досягнута – Тясминський каньйон.

Тясминський каньйон — каньйон на річці Тясмин, у районі міста Кам'янка Кам'янського району Черкаської області. Утворений у протерозойських гранітах, вік яких оцінюється у 2 мільярди років.

Тясминський каньйон – цінна пам'ятка природи. Стрімкі, майже прямовидні скелі на лівому боці річки піднімаються вгору подекуди на 12—15 метрів.

Скелі густо поросли молодим лісом з татарського та американського кленів, глоду та інших порід, що мають важливе протиерозійне і наукове значення. Тут трапляються рідкісні для області папороті — аспленій волосовидний, аспленій стінний, багатоніжка та цистоптерис ламкий.

 
12
Опис Тясминського каньйону був би не повний без згадки про мохи: про ентостодона угорського, який має обмежене поширення в Європі, а також сланцюваті печіночні мохи (цікаво, що при несприятливих посушливих умовах згортаються у „трубочки” і в такому стані можуть перебувати багато років, не втрачаючи життєдіяльності).

Безперечно, що особливу наукову цінність Тясминського каньйону складає флора мохів гранітних скель, що зрошуються вапняковими водами. Український біолог А.С. Лазуренко відкрив і описав у цьому місці реліктовий комплекс мохів, котрі збереглися тут ще з льодовикового часу. Усі вони дуже рідкісні, а місцезнаходження десматадона українського - єдине в Україні.

Загалом, Тясминський каньйон, степові схили і ділянки степу по обидва боки Тясмину являють собою цінний, в науковому відношенні, об’єкт. Тут зростає низка рідкісних видів мохів і судинних рослин. Це – мальовничий ландшафт лісостепової зони України. У зв’язку з цим, науковцями ставиться питання оголосити Тясминський каньйон пам’яткою природи державного значення.

Сподіваємося, що наступного разу цією красою і враженнями будеш насолоджуватись і ти!


 
 
 

Категорія: Новини туризму | Переглядів: 1072 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/4

Кировоград: новости и сайты