Субота, 18.05.2024, 14:14
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2012 » Травень » 22 » У день 151-річниці з дня перепоховання Т.Г.Шевченка
13:00
У день 151-річниці з дня перепоховання Т.Г.Шевченка
 
12 Як умру, то поховайте
Мене на могилі,
Серед степу широкого,
На Вкраїні милій

Смерть Тараса Шевченка 10 березня 1861 року боляче вразила всіх, хто його знав…
13 березня поховали Шевченка в Петербурзі на Смоленському православному кладовищі. Та для того, щоб виконати Заповіт славного поета, було подано клопотання про перевезення праху Тараса Шевченка на Україну. У квітні 1861 року це стало можливим. Довгим був шлях домовини з прахом Шевченка: Москва, Тула, Батурин, а згодом і Київ. Саме в Києві спочатку хотіли поховати поета. Та 20 травня 1861 року на пароплаві «Кременчук» все ж було відправлено його прах до Канева. Там ще 2 доби домовина простояла в Успенському соборі. А 22 травня у церкві було відслужено панахиду і прах Тараса Шевченка віднесли на Чернечу гору.
 
12          …Ще за життя мріяв Шевченко про «тихе пристанище і спокій». Виконали нащадки його заповіт, поховали в Каневі на Чернечій горі…
З того часу саме 22 травня – день, коли сотні тисяч українців приходять на Чернечу гору, щоб вклонитися світлій пам’яті Кобзаря.
Тепер цей день в Україні відзначають на державному рівні.
У місті Знам'янці 22 травня ,у день 151-річниці з дня перепоховання Т.Г.Шевченка, відбулося покладання квітів до пам'ятника Великому Кобзареві та урочистості з нагоди завершення благодійної акції по вшануванню нащадків шевченкового роду – Катерини Максимівни та Антоніни Вереміївни Красицьких.  
12     У заході взяли участь: керівництво міста на чолі з міським головою І.Крижановським; секретар міської ради А.Тесленко; депутати Кіровоградської обласної ради А.Табалов, І.Малик, В.Джулай, О.Заточна; Знам'янської міської ради  О.Смик ; представники міських організацій політичних партій та громадських організацій, трудових колективів, підприємств, установ, організацій міста.  
Міський голова подякував всім небайдужим, хто взяв участь у благодійній акції по збору коштів на впорядкування могил нащадків шевченкового роду Катерини Максимівни та Антоніни Вереміївни Красицьких. Всі виступаючі наголосили, що тільки пам'ятаючи минуле ми зможемо побудувати заможну українську державу.
12         Учасники заходу поклали квіти до пам'ятника Шевченка.
Після чого учасники заходу побували на кладовищі, де поховані Катерина Максимівна та Антоніна Вереміївна. Настоятель церкви Преподобного Сергія Радонезького отець Василь освятив могили Красицьких.
Крім того, у бібліотеках облаштовано тематичні книжкові та фото-виставки, огляди літератури, експозиції, присвячені діяльності видатного генія. В навчальних закладах пам’ятним датам Кобзаря проведені виховні години, уроки пам’яті, лекції, читання творів Т.Г.Шевченка.
12         


Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 859 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0

Кировоград: новости и сайты