Понеділок, 06.05.2024, 12:19
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2013 » Вересень » 27 » ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПОЧИНАЄТЬСЯ З МЕНЕ
10:31
ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПОЧИНАЄТЬСЯ З МЕНЕ
Протягом серпня 2013 року Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді провів моніторинг щодо виконання державними установами міста Знам’янка вимог ст. 13 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» (далі - Закону).
Моніторинг здійснювався в рамках проведення міського етапу Всеукраїнської інформаційно-профілактичної акції «Відповідальність починається з мене». Інформація збиралася шляхом надання запиту в усній формі та телефонним опитуванням. Під час проведення моніторингу інформацію надали представники 50 підприємств, установ і організацій, які розташовані на території міста Знам’янка. Об’єктами моніторингу стали наявність спеціальних місць для куріння, графічного знаку про заборону куріння та наявність розміщеної інформацію про шкоду, яку завдає людині куріння з текстом «Куріння шкодить вашому здоров’ю».
Проведене дослідження показало наступні порушення:
• представники установ часто уникають відповідей, надають неповні відповіді або безпідставно відмовляються надавати відповіді на інформаційні запитання, що стосуються обмежень щодо куріння тютюнових виробів, не виконуючи вимоги Закону України «Про доступ до публічної інформації ”;

• отримані відповіді від рядових працівників установ та їх аналіз показали, що в 32 випадках із 50 надана інформація стосовно наявності спеціальних місць для куріння, наявності графічного знаку про заборону куріння та наявності розміщеної інформацію про шкоду, яку завдає людині куріння, суттєво відрізняється від відповідей, які одночасно було надано керівниками цих установ.
В процесі порівняльного аналізу 2013 року та 2011 року було встановлено, що в 7 організаціях інформація змінилися, а саме: в 4 організаціях зникло відведене спеціальне місце для куріння, у 2 організації зник графічний знак про заборону куріння, а в 6 організаціях зникла інформація про шкоду, яку завдає людині куріння з написом «Куріння шкодить вашому здоров’ю».
Моніторинг показує, що у 8 організаціях з 50 опитаних не відведено спеціального місця для куріння, в 3 організаціях не розміщено графічних знаків про заборону куріння, а в 12 організаціях не розміщено наочної інформації про шкоду, яку завдає організму людини куріння. Цікавим є те, що із 50 опитаних організацій вимоги Закону не виконуються належним чином в 15 організаціях, з яких 3 відносяться до юридичних і правоохоронних установ. В 1 організації наймач відповів на завдані питання під час проведення моніторингу, що орендодавцем не виділено спеціального місця для куріння, графічні знаки про заборону куріння та наочної інформації про шкоду куріння орендодавець також не розміщує.
Загалом дослідженнями встановлено, що більшість установ, організацій та підприємств міста виконує вимоги Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення».
Але стурбованість викликає ситуація, яка була виявлена у ході проведення моніторингу. Якщо оцінювати інформацію у відсотках, то приблизно 31 % організацій зі 100% опитаних, висловлювали свою думку щодо необов’язковості виконання вимог Закону у зв’язку з відсутністю курців серед працівників, не беручи до уваги забезпечення наочною інформацією відвідувачів з метою обізнаності населення щодо шкоди паління та пропаганди здорового способу життя, а приблизно 45 % організацій висловили думку, що цей Закон взагалі не є ефективним, тому що курці ставляться до його вимог скептично.
Отримана в результаті моніторингу інформація може свідчити про потребу у вдосконаленні деяких статей Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» (наприклад, ст. 20 відповідальність за порушення законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення.). Шкода тільки, що песимістичну атмосферу серед населення вдосконалення цього Закону чи будь-якого іншого змінити не зможе, а все це через зневіру народу, правовий нігілізм та особисту безвідповідальність кожного з громадян. Це ще раз підкреслює необхідність кожної людини у формуванні для себе життєвого кредо: «Відповідальність починається з мене».



Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 931 | Додав: Zagor | Рейтинг: 0.0/0

Кировоград: новости и сайты