П`ятниця, 26.04.2024, 19:35
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2017 » Жовтень » 12 » Вихованці інтернату у музеї
08:44
Вихованці інтернату у музеї
12
Наближається свято День захисника України. З цим святом збігаються деякі інші важливі дати – свято Покрови Пресвятої Богородиці та День українського козацтва. В цей час відбуваються заходи вшанування воїнів України різних епох, тематичні заходи історично-виховного спрямування.

10 жовтня у Міському краєзнавчому музеї побували вихованці Знам’янської спеціальної школи-інтернату. У музеї відбувся урок-захід, присвячений українському козацтву у нашому краї та воїнам та захисникам України – продовжувачам слави звитяжних воїнів-козаків. Організатором уроку виступила Л.О.Ягодзинська.  

Символом козацтва стала Запорізька Січ, але у нашому краї, на межі лісової і степової областей України з XVIІ ст. будувалися козацькі фортеці-зимівники, ліси Чорний, Чута і Нерубай слугували воїнам надійним прихистком. З нашим краєм пов’язані походи гайдамаків під проводом Г.Голого, М.Гриви, І.Жили. В наших місцях воював і зустрів свою останню мить гайдамака М.Мамай, а у тих місцях утворилася пізніше станція Мамаїв Яр. Землі сучасної Кіровоградщини пов’язані з перемогою козаків у Куруківській битві 1625 року, з кількома сутичками, які передували перемозі війська Б.Хмельницького при урочищі Жовті Води 5-6 травня 1648 року.  

Гідними спадкоємцями козацтва давнини стали учасники Української революції початку ХХ ст., воїни Холодноярської Січі 1918-1922 років, отамани В.Чучупака, Г.Нестеренко-Орел, М.Бондаренко-Кібець, П.Хмара, відділи яких діяли поблизу Знам’янки,учасники Знам’янського повстання 1920 року. А сучасними нащадками козацтва виступили патріоти України, які проголосили відтворення українського козацтва у Запоріжжі, на свято Покрови, 14 жовтня 1990 року. Утворилися сотні і полки вже сучасного козацтва, серед яких постав і Окремий Чорноліський полк ім. Козака Мамая, що почав свій родовід від 14 березня 2003 року. Сучасне козацтво продовжує боронити землю України у бойових умовах. Зараз більшість козаків полку Козака Мамая відстоюють Батьківщину на Сході. Ми завжди пам’ятатимемо ройового козацького полку В.Голого, що загинув під Дебальцевим, добровольця ЗСУ.   

Козацька слава – це не книжкова історія, це – живий перегук кількох поколінь воїнів України. Вони виборювали її волю, закладали традиції нашої держави. Відчути цей перегук поколінь, цю спадкоємність традиції захисників України, є головною метою заходів до Дня захисника України, особливо за участю юнацтва. Сподіваємось, що зустріч у стінах музею виявилася корисною і вихованці школи-інтернату не лише дізналися багато нового, а й відчули емоційно ці сторінки боротьби за Україну.  
Категорія: Новини культури | Переглядів: 700 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1

Кировоград: новости и сайты