Субота, 20.04.2024, 09:53
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2015 » Вересень » 21 » Вони – народні герої
09:39
Вони – народні герої
12
День партизанської слави, що відзначається в Україні 22 вересня, це не просто свято, це своєрідна данина пам’яті нашій історії, тим людям, які пройшли кривавими шляхами війни, борючись з німецькими окупантами. 

У цей день відвідують музеї партизанської слави, покладають вінки до могил полеглих у боях партизан. Адже партизанський рух завжди відображав прагнення народу до свободи. Понад п’ятсот з’єднань та сотні загонів і груп народних месників, що діяли у тилу ворога під час Великої вітчизняної війни на території України, ще зробили й вагомий внесок у визволення всієї країни від фашистських загарбників. 

В прагненні до перемоги партизани проявили зразки героїзму та мужності. Радянський партизанський рух був головним чином організований та повністю контролювався органами ВКП(б) та НКВС. Головною метою руху було перешкодження закріплення німецької армії на завойованих територіях СРСР, руйнування всіма засобами тилу супротивника. Основними бойовими діями «радянських партизанів» було впровадження тактики «спаленої землі», диверсії на ворожих комунікаціях та терор проти окупаційних військ, сил національного Руху Опору, та лояльного до антибільшовицьких сил місцевого населення.

В листопаді 1943 року кінна партизанська розвідка донесла, що в напрямку Дмитрівського лісництва рухається великий фашистський обоз з автомашин, підвід, піхоти. Загін партизан перекрив шлях до Плоского лісу. Патріоти витримали шість контратак. До пізнього вечора тривала ця бойова операція, в результаті якої партизани отримали перемогу.

Спогади партизана - орденоносця – Г.Бабкін, з газети «Сталінська перемога» від 23.02.1946року.
Пам’ятаю, як зараз, на дворі лютував мороз. На ст. Знам’янка стояли німецькі ешелони з танками і військами, готовими до відправлення на схід.

Машиніст Ларіонов Василь вивів з ладу водоналивну колонку. Вода залила колії, стрілочні переводи. Мороз же робив свою справу. 

Три дні із Знам’янки 11 поїздів з танками та іншою технікою не могли відправитись.
Гестаповці арештували Ларіонова. Били його до крові і заморожували під водоналивною колонкою. Народного месника Василя Ларіонова замордували німецькі кати.

«Чорний ліс. Партизанський загін ім.Ворошилова. Командир загону-секретар обкому партії тов.Скирда М.М. дає наказ партизанам: - Німці оточили ліс. Вони хочуть нас знищити. Становище серйозне. Боєприпасів мало. Але пам’ятайте,із своїх позицій ні кроку назад. Стріляти тільки в ціль.

…Зав’язався бій. Німці несли велику втрати. Партизани стояли на смерть…Атака відбита. Боєприпасів стало зовсім мало. Непомітно висунувся я вперед і став спостерігати. Два німецьких солдати поміж деревами тягнуть кулемет в напрямі наших позицій. Я пригадав смерть народного месника Василя Ларіонова…Притис приклад до плечей і з двох пострілів з ними покінчив. Захопивши кулемет і патрони, я  прибув у загін. З німецького кулемета і їх патронами ми знову відбили наступ німців…»

Партизани Чорного лісу разом з Червоною Армією звільняли від німецьких загарбників ряд сіл Знам’янського, Єлисаветградківського, Чигиринського, Ново-Георгієвського та інших районів.

Ціною великих жертв,понівечених доль дісталася перемога нашому народові. Задля неї воїни,підпільники,партизани пройшли тяжкий шлях випробувань,подолавши всі труднощі. Ми низько схиляємо голови перед їхньою стійкістю,мужністю,віру в перемогу!

Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 942 | Додав: Admin | Рейтинг: 3.0/2

Кировоград: новости и сайты