Понеділок, 13.05.2024, 13:08
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2012 » Січень » 30 » Впровадження програми економічних реформ на 2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава"
11:27
Впровадження програми економічних реформ на 2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава"
 
12         30 січня 2012 року за участю міського голови І.Крижановського, начальника відділу Держкомзему у місті Знам'янка А.Грицюк, представників засобів масової інформації, громадських об'єднань, представників відділу Держкомзему відбулося засідання "круглого столу" на тему " Результати роботи відділу Держкомзему у м.Знам'янка за 2011 рік та виконання Програми розвитку земельних відносин в м.Знам'янка на 2007-2015 роки".
Алла Анатоліївна повідомила, що земля є територіальним базисом для розміщення об’єктів містобудування, усіх видів діяльності населення, а отже, життєдіяльність суспільства, окремих груп та окремих осіб завжди пов’язана із землекористуванням.
Крім того, земля є фактором (засобом) виробництва і головним ресурсом соціально-економічного розвитку територіальної громади.
Управління і розпорядження земельними ресурсами має надзвичайно важливе значення, тому що порушення або обмеження прав суб’єктів земельних відносин веде до погіршення життєвого середовища населеного пункту в цілому.
 
12          Водночас реалізація першочергових заходів земельної реформи свідчить про наявне зростання надходжень плати за землю, внаслідок охоплення фіскальними стосунками більших площ земель, здійснення інвентаризації, покращення обліку землекористувачів.
Як приклад, в результаті залучення фактичних землекористувачів до сплати плати за землю, значно зросли надходження від плати за землю по роках :

2007р. – 413,68 тис. грн..;
2008р. – 590,96 тис. грн.
2009р. -- 1246,01 тис. грн..
2010р. -- 1363,07 тис. грн..
2011 р – 2050,30 тис. грн..

Земельні ресурси зберігають своє значення, як в умовах економічної кризи, так і в умовах економічного росту, адже попит на земельні ділянки може змінюватись, але головне те, що цей ресурс не занепадає.
В рамках реалізації земельної реформи в м. Знам’янка виконано наступне:
Грошова оцінка земель населених пунктів. До 1 січня 2011 року для оподаткування та оцінки земель приймалась для розрахунків нормативна грошова оцінка, яка була виконана в 2004 році ДП Кіровоградським інститутом землеустрою. Відповідно до ст18 Закону України " Про оцінку земель” нормативна грошова оцінка земельних ділянок проводиться у межах населених пунктів незалежно від їх цільового призначення не рідше, ніж один раз у 5-7 років.
В серпні 2010 року замовлено проведення повторної грошової оцінки земель міста Знам’янка за кошти міського бюджету та перераховано кошти в сумі 74,0 тис.грн . Кіровоградським інститутом землеустрою розроблена документація була направлена на державну експертизу в Департамент державної експертизи землевпорядної документації та ліцензування Держкомзему. Згідно висновку від 18.07.2011 року № 295-11 технічна документація не в повній мірі відповідає вимогам та повертається на доопрацювання, контроль за усуненням зауважень покладається на головне управління Держкомзему у Кіровоградській області. Після виправлення зауважень документація буде затверджена міською радою та відповідно до ст.5 Закону України «Про оцінку земель» застосована для визначення розміру земельного податку, державного мита при міні спадкуванні та даруванні земельних ділянок згідно із законом, орендної плати за земельні ділянки . На даний час на території міста діють діфференційовані ставки земельного податку відповідно до ст. 275 Податкового кодексу України.
Формування територій і встановлення меж населених пунктів. Знам`янською міською радою неодноразово піднімалось перед суміжними сільськими радами питання про погодження меж міста і прилеглих сільських рад. Відділом Держкомзему у м. Знам’янка підготовлено і передано в обласний земельно – кадастровий центр, обласне головне управління земельних ресурсів планово - картографічні матеріали по проектних межах міста. На даний час продовжено роботи по виготовленню генерального плану міста і після його затвердження, на його основі будуть продовжено роботи по встановленню меж міста Знам’янка, що дозволить чітко впорядковувати відомості про земельні ділянки власників землі та землекористувачів, створення реального банку і ринку земель, вирішення питання планування, зонування і забудови міста його інженерних мереж та управління земельними ресурсами в цілому. На даний час проводиться робота по погодженню проектних меж міста з суміжними землекористувачами, тобто Дмитрівською та Петрівською сільськими радами. Оскільки остаточно межі не погоджені ( немає згоди на передачу земель елеватора, сільгосптехніки, сирзавода, заводу "Пуансон”, консервного заводу, бази " Кіровоградобленерго”, насіннєвої станції, інкубатора, Райду, контори колгоспу "Колос”, дитсадка колгоспу "Колос”) вирішення питання погодження проектних меж міста затягується. На роботи по встановленню меж міста в міському бюджеті було заплановано кошти в сумі 130,0 тис. грн. В зв’язку з тим, що роботи по виготовленню генерального плану міста ще не закінчені, виділення коштів для встановлення меж міста не проводилось.
Відповідно роботи з розмежування земель комунальної та державної власності мають сенс після вирішення питання встановлення меж нашого міста оскільки передбачається зміна його площі.
Інвентаризація земель міста. Ці роботи продовжуються по цей час, в основному за кошти землевласників та землекористувачів. В 2007 році на ці роботи з міського бюджету було виділено кошти в сумі 15 тис. гривень. На карту міста масштабу 1 : 2000 вноситься інформація про оформлення права власності та права користування земельними ділянками. На території міста станом на 30.12.2011 року про інвентаризовано 1135,21 га земель, що складає 75,7 % відсотків від заганої площі міста. В зв’язку з дефіцитом бюджету залишаються непроінвентаризованими землі багатоповерхового житлового фонду, землі загального користування.
Поновлення планово- картографічного матеріалу зйомок минулих років, придбання ортофотопланів космічних знімків. Одним із напрямків забезпечення виконання планових показників Програми розвитку земельних відносин, створення бази для прискорення та здешевлення землевпорядних та землеоціночних робіт є використання сучасних геоінформаційних технологій з застосуванням ортофотопланів космічних знімків. Кошти з міського бюджету на проведення даних робіт не виділялись.
Видача державних актів на право власності на земельні ділянки громадянам для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд
(присадибна ділянка). Роботи виконуються за кошти власників земельних ділянок.
По місту приватизовано 96,5 % земельних ділянок .Видано 1390 державних
актів на право власності на землю.
Розвиток ринку земель в місті . Протягом 2001 – 2011 року постійно проводиться робота з продажу земель несільскогосподарського призначення. Заключено 35 договорів купівлі – продажу земельних ділянок . За весь період від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення надійшло до міського бюджету 2,051 млн. грн. , зокрема за 2011 рік продано 6 земельних ділянок на загальну суму 272,16 тис.грн
В місті в 2011 році рішенням сесії від 18.11.2011 року затверджено регуляторний акт "Порядок набуття прав на землю на конкурентних засадах”, розроблено та затверджено перелік земельних ділянок для набуття прав на земельні ділянки на конкурентних засадах.
Створення автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру міста. Державний земельний кадастр містить систему необхідних відомостей і документів про правовий режим земель, їх розподіл серед власників землі та землекористувачів, у тому числі орендарів, за категоріями земель, про якісну характеристику і народногосподарську цінність земель.
Ведення державного земельного кадастру забезпечується проведенням топографо-геодезичних, картографічних, ґрунтових, геоботанічних та інших обстежень і розвідувань, реєстрацією землеволодінь та землекористувань і договорів про оренду землі, обліком кількості та якості земель, бонітуванням грунтів, економічною та грошовою оцінкою земель.
Для ведення земельного кадастру на належному рівні в сучасних умовах необхідно продовжити запровадження автоматизованої системи на базі широкого використання сучасних геоінформаційних технологій, комп'ютерної техніки - єдиної регіональної інформаційної системи для забезпечення місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування, громадян, підприємств, установ та організацій достовірною інформацією про землю.
Наповнення банку даних здійснюється шляхом введення до нього складових частин державного земельного кадастру починаючи з даних реєстрації права власності на землю, права користування землею та договорів про оренду землі
Відділ Держкомзему у м. Знам’янка придбав за власні кошти програмний комплекс "ГІС-6.0". Цей програмний продукт дає змогу на базовому рівні виконувати роботи по наповненню, веденню та адмініструванню баз даних автоматизованої системи державного земельного кадастру, веденню індексних кадастрових планів, реєстрації прав, формування даних статистичної звітності базового рівня.
В місті вже значна кількість земельних ділянок отримали свій уніфікований кадастровий номер і пройшли реєстрацію у системі, яка може повністю задовольнити необхідною інформацією як у цифровому, так і у графічному вигляді зацікавлених юридичних та фізичних осіб.
Відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" в області формується єдиний Державний реєстр прав, який базується на державному обліку земельних ділянок усіх форм власності, їх обмежень та правочинів.
Державна реєстрація земельних ділянок та прав на них шляхом внесення записів до бази даних державного реєстру земель з 1 січня 2011 року проводиться відділом Держкомзему у місті Знам’янка. За 2011 рік визначено 334 кадастрових номера земельної ділянки , зареєстровано 198 державних актів на право власності на земельні ділянки, 5 державних актів на право власності на земельні ділянки юридичних осіб, 4 державних акта на право постійного користування земельними ділянками, 65 договорів оренди земельних ділянок, надано 101 витяг з Поземельної книги, проставлено 8 відміток про перехід права власності.
Спеціалістами відділу протягом 12 місяців 2011 року розглянуто 654звернення громадян та юридичних осіб , сесіями міської ради прийнято 134 рішень з питань регулювання земельних відносин .
Особистий прийом громадян начальником відділу проводиться 3 рази на тиждень . Прийом громадян працівниками відділу здійснюється в робочих кабінетах відділу щоденно з 8-00 до 17-15, надається практична допомога і роз’яснення населенню земельного законодавства та порядку реалізації їхнього права на землю.
По постійно діючій гарячій телефонній лінії звернулося 9 громадян.
З метою вдосконалення, підвищення ефективності та якості роботи із зверненнями громадян відділом проводяться наради з спеціалістами відповідальними за ведення правової роботи та за розгляд звернень громадян. Надаються відповідні доручення спеціалістам щодо посилення персональної відповідальності з питань розгляду звернень громадян.
Рішенням міської ради від 16 грудня 2011 року затверджено звіт начальника віділу Держкомзему у м. Знам’янка "Про хід виконання Програми розвитку земельних відносин в м. Знам’янка на 2007-2015 роки ” за 2011 рік.
Всі напрямки Програми розвитку земельних відносин на території Знам’янської міської ради виконуються. Виконання частини питань, які визначені в Програмі розвитку земельних відносин на 2007 –2015 роки на території міста Знам’янка, на які необхідно фінансування з міського бюджету, стримується за відсутністю коштів. Питання фінансування робіт треба вирішити на протязі наступних років.
Загалом на всі заходи, передбачені Програмою розвитку земельних відносин на 2007 – 2015 роки на території міста Знам’янка було заплановано:
• на 2007 рік кошти в сумі 1013,2 тис. грн., виділено - 15,0 тис. грн.
• на 2008 рік кошти в сумі 277,3 тис. грн., коштів не виділено
• на 2009 рік кошти в сумі 146,6 тис. грн., коштів не виділено
• на 2010 рік кошти в сумі 145,4 тис. грн., коштів не виділено
• на 2011 рік кошти в сумі 58,9 тис. грн., коштів не виділено

Завданням земельної реформи було і залишається змінити ставлення до землі, а саме, використовувати земельні ресурси ефективно, раціонально і по-господарськи, примножувати та відтворювати їхню продуктивну силу.

22 липня 2011 року у трудовому колективі відділу Держкомзему в місті Знам’янка проведено «Інформаційний день» за участю спеціалістів головного Управління Держкомзему у Кіровоградській області. Учасники заходу заслухали та обговорили інформаційний виступ на тему: «Про роботу органів влади по реалізації програми Президента України „Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава”, стратегічні плани і завдання на майбутнє.
Необхідно удосконалення земельних відносин, а саме:
– створення прозорого ринку землі, розробка ефективного механізму обороту земель
сільськогосподарського призначення;
– створення електронного загальнодержавного кадастру землі й відповідної земельно-
інформаційної бази даних, проведення інвентаризації земельних ресурсів;
– спрощення механізму виділення земельних ділянок під будівництво (див. розділ
«Дерегуляція бізнесу й сприяння підприємництву»).

В промові було зазначено, що люди чекають змін тому, що розуміють: далі так не може жити ані суспільство, ані економіка, ані держава. Саме тому Віктор Янукович визначив гасло „Не люди для реформ, а реформи для людей”. За рахунок певних кроків керівництва країни, люди будуть мати соціальну захищеність, турботу про їх життя, здоров’я та матеріальний їх стан, а також практичні гарантії громадських прав і свобод.

За умови збільшення кількості об’єктів господарювання на землі, з метою збереження, охорони й забезпечення раціонального використання землі, як основи подальшого продовольчого ринку, приоритетними напрямками діяльності у сфері земельних відносин в місті Знам’янка на 2012 рік є:
- забезпечення документального посвідчення права власності та права користування на земельні ділянки: громадян, які мають право на приватизацію земельних ділянок для будівництва і обслуговування житлових будинків, ведення особистого селянського господарства, садівництва, індивідуального дачного та гаражного будівництва.
- завершення створення автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру, як базової основи для ведення інших видів кадастру, реєстрів, в тому числі й економічних та природоохоронних.
- проведення інвентаризації земельних ділянок з метою встановлення правових засад, обґрунтованості та якості господарювання у визначених просторових межах.
- здійснення розмежування земель права державної та комунальної власності для підвищення відповідальності за використання земельних ресурсів та посилення економічної бази місцевого самоврядування.
- завершення робіт з грошової оцінки земель міста для завершення введення землі в економічний обіг, формування та розвитку ринку земель.
- поновлення планово-картографічного матеріалу зйомок минулих років з метою забезпечення достовірною інформацією щодо існуючого використання земель міста, складу землеволодінь, землекористувань, їх просторової організації та структури земельного фонду і подальшого проведення робіт по еколого-економічній організації території.
- встановлення меж міста
- складання генерального плану міста з наступною розробкою проектів функціонального зонування,
-удосконалення структури землекористування з метою скорочення можливості некомерційного користування земельними ділянками, максимального залучення інвесторів визначених сфер діяльності шляхом надання їм земельних ділянок у довгострокове користування та створення цивільного ринку землі.
- забезпечення екологічної збалансованості землекористування та охорони земель ;

Виконання заходів даcть можливість:
вирішити завдання земельної реформи з метою підвищення ефективності та екологічної
безпеки використання суспільством земельних ресурсів;
здійснити раціоналізацію землекористування та створити інвестиційно привабливе і стале
землекористування;
збільшити надходження від платежів за землю до бюджетів усіх рівнів;
запровадити повноцінний ринок земель, та створити умови для одержання землевласниками
іпотечних кредитів;
підвищити ефективність оренди землі;

Щорічним посланням Президента України до Верховної Ради України «Модернізація України – наш стратегічний вибір» визначено, що реформування земельних відносин і заснована на ньому перебудова усієї системи організації аграрного виробництва мають особливе значення як щодо створення умов для ефективного використання потужного ресурсу зростання національної економіки, так і щодо поліпшення умов життя та праці значного прошарку населення України.





Категорія: Експрес інформація | Переглядів: 876 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0

Кировоград: новости и сайты