П`ятниця, 26.04.2024, 19:53
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2013 » Грудень » 17 » Забезпечення належного захисту прав дитини є складовою процесу європейської інтеграції України –позиція Глави держави
17:51
Забезпечення належного захисту прав дитини є складовою процесу європейської інтеграції України –позиція Глави держави
 
12
 Відбулася тематична апаратна нарада за участю структурних підрозділів міськвиконкому, освітніх закладів міста, представників КМСД Знам’янського МВ УМВС України в Кіровоградській області. У ході наради були розглянуті такі проблемні питання як реалізація у місті завдань, доручень Президента України щодо захисту прав дитини; про взаємодію міської влади з відповідними службами,установами,з питань здійснення контролю за умовами утримання та виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають під опікою, піклуванням; про стан роботи загальноосвітніх закладів міста щодо здійснення соціального захисту дітей, сприяння фізичному, духовному та інтелектуальному розвитку неповнолітніх.

       У своєму виступі керуюча правами міськвиконкому, заступник голови комісії з питань захисту прав дитини Н.Тесленко зазначила, що Президент України Віктор Янукович визначає захист прав дитини одним із ключових національних пріоритетів України і зобов'язує усі відповідальні органи влади працювати в інтересах дітей. 
      З останніх актів Президента України на захист прав дитини спрямовані: Указ № 312/2013 від 1 червня 2013 року «Про додаткові заходи із забезпечення гарантій реалізації прав та законних інтересів дітей»; доручення № 1-1/1852 від 22 липня 2013 року «Щодо поліпшення соціальної підтримки дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей із сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, створення умов реалізації права дітей на виховання в сім’ї» (про центри соціальної підтримки дітей і сімей); Указ № 609/2012 від 22 жовтня 2012р «Про Національну стратегію профілактики соціального сирітства на період до 2020 року». 
    Начальник служби у справах дітей Л.Карпук проаналізувала питання виконання показників влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання. Лариса Дмитрівна зазначила: « Президент України Віктор Янукович в 2012 році затвердив своїм Указом Національну стратегію профілактики соціального сирітства. Документ чітко визначає пріоритет збереження біологічної сім’ї дитини, раннє виявлення складних життєвих обставин та профілактику негативних проявів у сім’ї».
     Згідно статистичної звітності станом на 01.12.2013 року на первинному обліку служби у справах дітей перебуває 116 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них сімейними формами виховання охоплено 85 % категорійних дітей.
     2013 року поставлено на первинний облік служби та надано статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування 16 дітям.
     З них 11 дітей влаштовано в сім’ї опікунів, піклувальників,3 – до прийомних сімей, 2 – усиновлено громадянами України. 
     Систематично проводяться рейди обстеження умов проживання дітей в таких сім’ях. 2013 року проведено 132 рейди «Діти вулиці», «Вокзал», з них 7 нічних рейдів до місць масового зібрання молоді.
       За їх результатами вживаються заходи до батьків, які не виконують батьківських обов’язків. За рік службою подано 6 позовних заяв до Знам’янського міськрайонного суду, щодо позбавлення батьків батьківських прав,з них 4 задоволено, 2 знаходяться в проваджені Знам’янського міськрайонного суду. Загалом спеціалістами служби прийнято участь у 94 судових засідань з різних питань, що стосуються захисту прав дітей. Директор міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Н.Шевченко зупинилася на питаннях раннього виявлення складних життєвих обставин та профілактики негативних проявів у сім’ї. «Президент України чітко визначив пріоритет-збереження біологічної сім’ї дитини»-зазначила Н.Шевченко та підкресливши , що в цьому важливу роль повинні відігравати соціальні служби. По місту функціонує 5 прийомних сімей, в які влаштовано 12 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них 1 створена в цьому році. На обліку служби у справах дітей перебуває 20 неповнолітніх як такі, що опинились у складних життєвих обставинах. З них 2 дитини зазнали насилля в сім’ї, 1 дитина систематично залишає місце проживання, 17 дітей, батьки яких ухиляються від виконання батьківських обов’язків. Влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у сім’ї-ключове завдання Президента України, влади на місцях.        Саме це стало подальшою розмовою на нараді.
        Підсумовуючи питання порядку денного Н .Тесленко підкреслила, що Президент України звертає особливу увагу місцевих органів влади на профілактику дитячої злочинності, соціальний супровід дітей, які повернулися з місць позбавлення волі, кваліфіковану допомогу неповнолітнім, звільненим від кримінальної відповідальності умовно достроково або з випробуванням.
Практика свідчить, що для кожної дитини Держава – це, перш за все, та посадова особа, яка уповноважена вирішити її проблеми. Захист прав дитини, як професія, вимагає високої правової культури, компетентності, педагогічної мудрості, людяності.

Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 761 | Додав: Zagor | Рейтинг: 2.3/3

Кировоград: новости и сайты