П`ятниця, 29.03.2024, 16:16
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2015 » Грудень » 8 » Забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та засобами індивідуального захисту
11:10
Забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та засобами індивідуального захисту
12
У нашій країні турбота про захист працівників від несприятливих факторів на робочих місцях законодавче покладена на роботодавців. Вони зобов'язані у відповідності до ст. 8 Закону України «Про охорону праці» за свій рахунок забезпечити працівників засобами індивідуального захисту, а також фірмовим спецодягом.

На всіх підприємствах, в установах, організаціях повинні бути створені безпечні та нешкідливі умови праці.

Умови праці на робочому місці, безпека технологічних процесів, машин, механізмів, обладнання та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовуються працівником, а також санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам нормативних актів про охорону праці.

Чинне законодавство з охорони праці передбачає, що працівники певних професій на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, а також роботах, пов'язаних із забрудненням, або таких, що здійснюються у несприятливих метеорологічних умовах, повинні безоплатно (за встановленими нормами) забезпечуватися спеціальним одягом, спеціальним взуттям, іншими засобами індивідуального захисту (далі - ЗІЗ) та спецхарчуванням. Обов'язок щодо дотримання законодавства з охорони праці і забезпечення працівників ЗІЗ покладено на роботодавців.

Обов'язковість видачі спецодягу, спецвзуття та інших ЗІЗ на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці передбачена ст. 163 КЗпП і ст. 8 Закону України «Про охорону праці».

У тих випадках, коли працівники підприємств залучаються до разових робіт, пов'язаних з ліквідацією наслідків аварій, стихійних лих тощо, не передбачених трудовим договором, вони також повинні бути забезпечені відповідними ЗІЗ.

ЗІЗ видаються працівникам тих професій і посад (професійних назв робіт), які застосовуються у відповідних виробництвах, цехах, дільницях, а також підчас виконання певних робіт зі шкідливими та небезпечними умовами праці, а також робіт, пов'язаних із забрудненням або таких, що здійснюються у несприятливих метеорологічних умовах, і передбачені в нормативно-правових актах про охорону праці за нормами безоплатної видачі працівникам спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ, які встановлюють для роботодавця обов'язковий мінімум безоплатної видачі ЗІЗ з визначенням їх захисних властивостей і строків їх використання (носіння).

Працівникам, професії та посади (професійні назви робіт) яких передбачені в Нормах безоплатної видачі ЗІЗ, працівникам загальних (наскрізних) професій різних галузей промисловості, засоби індивідуального захисту видаються незалежно від виду економічної діяльності підприємства, за винятком випадків, коли ці професії та посади (професійні назви робіт) передбачені у відповідних Нормах безоплатної видачі ЗІЗ з урахуванням специфічних умов праці.

Засоби індивідуального захисту, передбачені в нормативно-правових актах з охорони праці, повинні бути видані працівникам залежно від характеру та умов праці на строк носіння, який у будь-якому випадку не повинен перевищувати строк придатності, визначеного документами виробника (інструкціями з експлуатації, паспортами тощо).

Ці ЗІЗ повинні відповідати вимогам стандартів, зокрема, ДСТ 12.4.011-89.ССБТ. "Засоби захисту працівників. Загальні вимоги і класифікація”.

Загальний порядок забезпечення ЗІЗ працівників, для яких їх застосування є обов'язковим під час трудового процесу, встановлюється Положенням № 53, яке поширюється на всі підприємства, установи, організації незалежно від форм власності.

Страховий експерт з охорони праці
Відділення ВД ФССНВ у Знам’янському р-н.                                     О. Аносов




Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 1083 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1

Кировоград: новости и сайты