Субота, 18.05.2024, 07:42
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2012 » Жовтень » 5 » Земельна реформа є однією з ключових у програмі економічних перетворень Президента та Уряду України (частина 1)
10:48
Земельна реформа є однією з ключових у програмі економічних перетворень Президента та Уряду України (частина 1)
 
12         Трансформації у сфері земельних відносин розпочалися разом з незалежністю України і тривають уже понад 20 років, але, на жаль, досі багато проблем так і залишилось невирішеними.
Президент України поставив перед Урядом завдання нарешті завершити земельну реформу і вирішити багато наболілих питань у цій важливій сфері, пріоритетними серед яких є:
- створення земельного кадастру;
- розмежування земель державної та комунальної власності;
- інвентаризація земель;
- встановлення меж населених пунктів;
- введення комфортного обслуговування громадян з реєстрації і видачі державних актів.
Завершальним етапом земельної реформи стане зняття мораторію і введення ринку земель сільськогосподарського призначення. Протягом останнього року реалізація земельної реформи активізувалася.
У липні минулого року вперше в історії України прийнято Закон «Про Державний земельний кадастр», який вступає в силу з 1 січня 2013 року. Досі в Україні не було єдиної бази даних про землю, кадастр вівся на папері, врізнобій, що за умов непрозорості породжувало масу зловживань.
Віднині кадастр - це єдина геоінформаційна база даних про абсолютно усі ділянки країни. Всі відомості тепер зберігаються в єдиному місці, в електронному вигляді і в єдиному форматі. Це революційний крок на шляху до цивілізованого суспільства. У рамках цього закону зараз розробляється надсучасне програмне забезпечення для кадастрово-реєстраційної системи. Україна одна з останніх країн в цивілізованому світі, яка впроваджує автоматизовану систему кадастру. Тому Держземагентство має шанс на основі передового світового досвіду та новітніх хай-тек розробок створити одну з найсучасніших систем.
Відповідно до завдань, визначених Національним планом дій на 2011-2012 та Планом дій з проведення земельної реформи і створення прозорого ринку земель сільськогосподарського призначення реалізовано низку заходів в рамках земельної реформи.
Зокрема, в нормативно-правовому забезпеченні вперше за два десятиліття проведення земельної реформи було прийнято ряд законів, які покликані врегулювати ключові питання реформи, а саме:
- Закон «Про державний земельний кадастр».
- Прийнято довгоочікувані зміни до Земельного кодексу щодо розблокування аукціонів земель державної та комунальної власності.
- Закон щодо спрощення процедури встановлення меж адміністративно-територіальних одиниць.
- Закон про розмежування земель державної та комунальної власності (потребує подальшого доопрацювання).
- Розроблено та прийнято в першому читанні Законопроект 9001 «Про ринок земель».
Економічна вигода та практичний зиск для громадян від активізації нормотворчої діяльності очевидні. Майже за 10 років розмежовано менше одного відсотка земель. Це пов'язано з тим, що нині діюча процедура є складною і, крім того, надзвичайно вартісною. Вона потребує понад 2,5 млрд бюджетних коштів. Нова процедура розмежує землі одномоментно з прийняттям закону і заощадить мільярди гривень. Пропонується визнати комунальними всі землі в межах населеного пункту, крім приватної землі, і ділянок, на яких знаходяться державні об'єкти. І навпаки.
Крім того, для сільських населених пунктів, стосовно визначення меж, знижується рівень прийняття рішення з обласної до районної ради. А у тих випадках, коли межі сіл не змінюються відповідно до проведених ще на початку 90-х років проектів формування територій, можна буде закріпити межі без розробки генерального плану, заощадивши сільраді кількасот тисяч гривень.

Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 824 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0

Кировоград: новости и сайты