Субота, 04.05.2024, 16:44
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2014 » Березень » 10 » Знам’янчани вшанували Великого Кобзаря
17:17
Знам’янчани вшанували Великого Кобзаря
 
12
У 2014 році Україна святкує 200-річчя від дня народження видатного поета, художника, громадського діяча Тараса Григоровича Шевченка.

9 березня, в день 200-річчя з дня народження Великого Кобзаря, біля пам’ятника Т.Г.Шевченко у місті Знам’янка відбулася літературно–музична композиція. У заході взяли участь: міський голова І.Крижановський, представники підприємств, установ та організацій міста, міських організацій політичних партійта громадських організацій депутати міської ради, учнівська та студентська молодь, громадськість Знам’янщини.

У своїх словах виступаючі відзначали геніальність та велич таланту Тараса Шевченка, який вніс в історію української культури та літератури проникливість і глибину думки, мужність і ніжність лірики, гостроту і пристрасність слова, самовіддану любов до своєї Батьківщини.
  
12
Звертаючись до учасників заходу, міський голова наголосив: «Саме Тарас Григорович Шевченко – поет, якого по праву вважають чільною постаттю у формуванні не лише сучасної української літератури, а й української нації й держави.

Життя Тараса Шевченка є прикладом свідомого вибору людини, що обрала нелегку, сповнену випробувань і боротьби дорогу служіння рідному народові, захищати який не бралися політики і державні діячі. Перетворення «малих отих рабів німих» на повноцінну націю, наділену власним Словом, здатну говорити своєю мовою у хорі світових голосів, - вікопомна місія, що її взяв на себе Тарас Шевченко і яку виконав самовіддано і гідно. Саме тому його ім’я навіки вписано у скрижалі пам’яті українського народу, чию гідність, мову і культуру він захищав усім своїм життям.  
12
«Борітеся - поборете!» - звертався Кобзар до своїх співвітчизників, які не мали власної держави. У сучасному ж світі, в незалежній Україні, полум’я Шевченкових слів палає так само яскраво, надихаючи нас на подальшу відповідальну діяльність для утвердження національної самодостатності». 

«Доля переслідувала його в житті скільки могла, та вона не зуміла перетворити золота його душі в іржу, ані його любові до людей в ненависть і погорду, а віри в Бога у зневіру і песимізм.
  
12
 
Доля не шкодувала йому страждань, але й не пожаліла втіх, що били із здорового джерела життя.
Найкращий і найцінніший скарб доля дала йому лише по смерті – невмирущу славу і все розквітаючу радість, яку в мільйонів людських сердець все наново збуджуватимуть його твори.

Отакий був і є для нас, українців, Тарас Шевченко», - зазначають у своїх словах учасники заходу.
Тарас Шевченко був не лише творцем неперевершеного «Кобзаря», а й драматургом, прозаїком, мислителем, істориком, етнографом, фольклористом і художником. Геній Великого Кобзаря надзвичайно широкий і багатогранний. Проте його життєвий шлях був дуже важким: із прожитих 47 років 24 він був кріпаком, 10 – провів у засланні, і лише 9 років прожив вільною людиною. Все його життя – важкий труд, де було так мало місця для щастя. Оспівуючи Тараса Шевченка, український народ обрав його співцем історичної слави і соціальної недолі, власних сподівань та прагнень.
 
12
Ім’я славетного Кобзаря відоме в усьому світі – у багатьох країнах йому встановлені пам’ятники, його твори перекладені майже на всі мови світу; його ім’ям в Україні названі навчальні заклади, театри, площі, вулиці, міста та селища. Національна опера України, Київський національний університет, центральний бульвар міста Києва носять ім’я видатного сина українського народу. 

На урочистостях прозвучали вірші Тараса Шевченка та пісні на його слова.
Присутні вшанували пам’ять Великого Кобзаря та на знак визнання його творчості поклали квіти до пам’ятнику.
Категорія: Новини міської ради | Переглядів: 980 | Додав: Admin | Рейтинг: 2.6/5

Кировоград: новости и сайты