Четвер, 28.03.2024, 14:31
Вхід | Вихід | RSS
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Belarusian  English  Russian  Ukrainian 

Меню

Пошук

Погода та курс валют

Погода
Погода у Знам'янці

вологість:

тиск:

вітер:



Календар свят та подій

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Опитування

Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Інформаційний портал


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Відео про місто

Корисні посилання

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Головна » 2014 » Лютий » 6 » Звіт про роботу відділу культури і туризму за 2013 рік
14:40
Звіт про роботу відділу культури і туризму за 2013 рік
 
12
Відділ культури і туризму Знам’янського міськвиконкому протягом 2013 року працював над реалізацією державної політики в галузі культури, мистецтв, культурної спадщини та туризму на території міста. Основна діяльність закладів культури була спрямована на забезпечення збереження і подальший розвиток культурної інфраструктури, творчого потенціалу, запровадження інноваційних форм діяльності, підтримка розвитку аматорського мистецтва, яка забезпечує якісний рівень національної культури, збереження історико-культурної спадщини та створення умов для естетичного виховання, навчання та духовного і творчого розвитку дітей.
В організації практичної роботи протягом звітного року відділ культури і туризму керувався вимогами міських цільових програм, які направлені на розвиток галузі культури міста та покращення матеріально-технічної бази закладів культури:
«Міська програма «Центральний регіон-2015»»;
«Міська програма підтримки хореографії та розвитку масового танцювального руху у місті Знам’янка на період до 2015 року»;
«Міська цільова програма покращення матеріально-технічної бази закладів культури міста на 2013-2015 роки»;
Міська комплексна програма «Молодь Знам’янщини» на 2009 – 2015 роки.
Мережа закладів культури році складається з дев’яти установ, які у 2013році організовували свою діяльність відповідно до статутних завдань.
  
12
Основним осередком музичної культури нашого міста є Знам’янська дитяча музична школа імені М.В.Лисенка (директор С.Івасенко), яка по праву має статус однієї з кращих шкіл естетичного виховання області. Працюючи у напрямку удосконалення виховного процесу з підготовки юних музикантів, педагогічний колектив закладу направляє всі свої знання, досвід і вміння на розкриття творчих здібностей учнів та розвиток їх майстерності

У 2012 - 2013 році у школі навчалось 204 учнів на 4 відділах: фортепіанному, струнно-смичковому, народному, музично – теоретичному .

Контингент учнів по класам формується з урахуванням їх бажань, крім того діти розвивають свої творчі здібності не тільки навчаючись грі на музичних інструментах, а і приймаючи участь в різноманітних колективах, таких як: хори, ансамблі скрипалів, домристів, баяністів та акордеоністів, духових дерев’яних інструментів, фортепіанні та вокальні ансамблі, оркестр народних інструментів.

Високий рівень успішності учні школи підтверджували на конкурсах різних рівнів, таких як :
- шкільні конкурси: «Юний віртуоз» (фортепіанний відділ), «Вправні смички» (струнно-смичковий відділ), «Відкриваємо юні таланти» серед учнів 1-2 класів;
- XI Міжнародний дитячий відкритий конкурс пам’яті П.І.Чайковського;
- обласний конкурсу виконавської майстерності «Паросток»;
- Всеукраїнського конкурсу «Провесінь»;
- Міжнародний фестиваль – конкурс «Нейгаузівські музичні зустрічі;
- регіональний конкурс «Дивограй», та ін..

Працюючи наполегливо та творчо, використовуючи сучасні передові методики навчання викладачі отримують успішні результати у вихованні юних музикантів. Як результат: гран – прі одержали 2 учасника, дипломи І ступеня – 2, дипломи ІІ ступеня одержали 3 учні, дипломи учасників - 15 учнів.
Для забезпечення навчально-виховного процесу школа має спеціалізовану бібліотеку, яка налічує більше 7737 примірників нотної та учбово-методичної літератури, фонотеку, відеотеку. Школа забезпечена необхідним інструментарієм: роялі, фортепіано, баяни, акордеони, домри, скрипки, балалайки, кобзи, бандури, гітари, духові та ударні музичні інструменти. До відзначення 50 - річчя заснування закладу, за підтримки міської влади в 2013 році вирішено питання покращення матеріальної бази школи та придбані нові сучасні інструменти: скрипка та фортепіано.

У звітному році робота бібліотек Знам’янської міської ЦБС (директор М.Колісніченко) була спрямована на створення образу теплого, затишного дому, де уважно прислухаються до думок і побажань різних вікових та соціальних груп. Тож робота над виконанням основних завдань діяльності сфери потребувала від працівників бібліотек привернення уваги користувачів підвищенням рівня бібліотечних послуг, цікавими книжковими виставками, різноманітними формами масових заходів, комп’ютерними технологіями та інше.

Науково-пізнавальний рівень забезпечували круглі столи, краєзнавчі читання, інформаційні години, книжкові виставки, тематичні зустрічі, та ін.. Крім того, з метою проведення інноваційної діяльності, за ініціативи відділу культури і туризму, у 2013 році були введені нові, не притаманні роботи бібліотеки форми роботи: флеш-моби, бібліо-фольк-party, відео презентації: «Чорнолісся пам’ятає» та «Пам’ять крізь роки, присвячені 70-річчю визволення Знам’янки від німецько-фашистських загарбників, перегляди художніх та документальних фільмів «Пам’ятай своє ім’я, урок - застереження «Гіркої пам’яті ковток», інтелектуальний турнір «Мова – життя основа», веб-огляд «Кіровоградщина: історія рідного краю», краєзнавчий конкурс «Мій рідний край, моя земля», фотовиставка «Сімейні розваги»,майстер клас «Мистецтво творити дива»,програма «Бібліотечне літо», та ін.. А результатом такої діяльності стало відзначення на обласному рівні неординарні підхіди до повсякденної роботи та зайняте ІІ місце обласному Ярмарку інновацій бібліотек Кіровоградщини, чим працівники ЦБС довели свою успішність та перспективність. Інновації не тільки позитивно вплинули на діалог між бібліотекою і читачем, а й дозволили більш активно пропагувати фонд книгозбірні, швидше обслуговувати користувачів та знаходити відповіді на різноманітні запити.

На сьогодні бібліотеки сприймаються суспільством не лише як місце інтелектуального розвитку, а і як інформаційні центри. Вже другий рік поспіль в центральній універсальній бібліотеці працює Вища Народна Школа в рамках якої проводяться безкоштовні інформаційні уроки - бесіди по користуванню ПК. Протягом 2013 року школу відвідувало 16 слухачів. Вони навчилися самостійно користуватися комп’ютером, ознайомилися з текстовим редактором Word і його можливостями.
Для створення комфортних умов роботи умов для обслуговування читачів бібліотеки в за підтримки міської влади вирішено питання капітального ремонту приміщення центральної універсальної бібліотеки, а саме заміна вікон на енергозберігаючі.

Має свої позитивні результати і робота ЦБС з громадськими організаціями. Знам’янський інформаційно-освітній жіночий клуб, створений на базі центральної бібліотеки, спільно з ОЖІС розпочав реалізацію проекту «Турбота про жінку – впевненість у майбутньому». Для широкого інформування населення в центральній універсальній бібліотеці створений загальнодоступний інформаційний куточок «Майбутнє варто планувати», наповнений комплектами надійних джерел інформації (буклети, листівки, контрацептиви та ін) від Програми АМР США «Здоров’я жінок України». Такий проект є унікальним у нашому регіоні, оскільки впроваджується вперше.

Відділом культури і туризму приділяється постійна увага виконанню делегованих державою повноважень, а саме охороні та збереженню культурної спадщини в місті та селищі Знам`янка. Основним закладом, який здійснює діяльність саме у цьому напрямку є міський краєзнавчий музей (директор Т.Кулик).

Основний фонд музею станом на 31.12.2012 року становить 3054 одиниць Протягом року надійшло 50 предметів основного фонду. Всі експонати музею знаходяться в задовільному стані і реставрації не потребують.

В музеї діють постійні експозиції: «Природа Чорноліського краю», «Рідне місто моє», «Козацькі зимів’я і найдавніші селянські поселення у Чорноліссі», «Слава визволителям», «Декоративно-ужиткове мистецтво та селянський побут кін. ХІХ поч. ХХ ст.». Окрему кімнату займають експозиції філії «Кобзарева світлиця». Крім постійно діючих експозицій в музеї практикуються тимчасові, присвячені пам’ятним датам та державним святам.

В звітному році музеєм було ініційовано і створено програму «Музей-школі», згідно якої запропоновані нові форми і методи роботи для навчальних закладів міста. Програму презентовано під час проведення методичних об’єднань вчителів історії і географії шкіл міста та представлено директорам навчальних закладів. Протягом року реалізовувались основні заходи та пункти програми: : виставки, культурологічні акції, зустрічі з цікавими людьми, відкриті уроки та навчально-виховні заходи що значно підвищило престиж музею, кількісні і якісні показники його роботи.

Протягом року музеєм надано 5500 г культурницьких послу громадянам на суму 1400 грн.. Проведено 88 екскурсій, в яких взяли участь 2800 чоловік, із них 820 дітей незахищених категорій.
За звітній рік проведені роботи по реконструкції системи опалення закладу. Вартість робіт згідно проектно-кошторисної документації та договору підряду з ТОВ «Монтажник» по встановленню електроопалення в музеї склала 61820 грн. На сьогоднішній день температурний режим в музеї відповідає діючим санітарним нормам.

Протягом 2013 року співробітниками музею проводилися наукові дослідження за темами: Історія міста у долях знам’янчан (збір свідчень старожилів про Знам’янку у різні історичні періоди), Археологія краю, Заселення краю І пол.. ХУІІІ ст., Визволення міста, Історія і традиції української народної вишивки. Крім того постійно проводиться робота з комплектування фондів музею за темами: Рідне місто моє, Гілки Шевченкового роду, Видатні земляки, Залізниця: історія, люди, події та ін..

Охорона культурної спадщини є одним з пріоритетних завдань відділу культури і туризму. Станом на 1 грудня 2013 року у місті Знам'янка знаходяться 17 історичних пам'яток культурної спадщини, 13 з яких були внесені до Державного реєстру нерухомих пам'яток України і входять до переліку пам'яток культурної спадщини по м. Знам'янка Кіровоградської області. Вони мають визначених балансоутримувачів, використовуються за призначенням та перебувають у задовільному стані.
З метою розвитку «Зеленого туризму» в місті Знам'янка діє зелена садиба «Вишивана хата». Господарка оселі - голова міської Асоціації майстрів народної творчості, майстриня-вишивальниця - Айвазовська Раїса Олексіївна. З метою поширення інформації про діяльність садиби видано інформаційний, який поширений серед зацікавлених організацій та установ

Споконвіку пісня, танець, музика, слово, витвори майстрів народної творчості були виразниками національної ідеї, оберегами історичної пам’яті. Вони підживлювали і зміцнювали дух та надію народу на краще майбутнє.

Культурні досягнення та традиції – це скарб, яким треба вправно скористатися. Тож, збереження культурного спадку, шанування своїх видатних земляків, розвиток народного мистецтва, організація та проведення загальноміських заходів є основними напрямками діяльності Палацу культури м. Знам’янка (директор Л.Кравцова).

Протягом 2013 року при міському Палаці культури діяли 15 колективів художньої самодіяльності, в яких налічується 296 учасників різного віку. Це такі як: народний самодіяльний ансамбль української пісні та танцю «Барвінок», аматорський зразковий дитячий танцювальний колектив «Веселка» ( доросла і молодша групи), дитячий танцювальний колектив «Топотушки», хор «Ветеран», театральний колектив, фольклорний , гурток бального танцю «Грація», танцювальний колектив сучасного танцю,концертно-театральна студія, ВІА «Ретро», молодіжне ВІА «Проти течії, духовий оркестр, інструментальний оркестр, оркестр барабанщиць, гурток бально-спортивного танцю «Лада». Протягом року проводились традиційні та святкові засідання сімнадцяти любительських об'єднань та клубів за інтересами, які діють на базі міського Палацу культури.

Згідно плану роботи силами творчиз колективів ПК та аматорів мистецтва було проведено 335 масових заходів, які були спрямовані на забезпечення дозвілля всіх верств населення та відродження національних традицій. Це тематичні вечорів відпочинку, конкурсно - розважальних програм, тематичні масові заходи, театралізовані свята, концерти, та ін.. Традиційно масовими є святкування Масляни, Дня захисту дітей, Дня молоді, Дня міста, Дня незалежності України, Новорічних свят та ін..

З метою залучення знам’янчан до опанування різних видів мистецтва на сцені Палацу культури відбулись 20 гастрольних професійних колективів Кіровоградської та інших областей: обласна філармонія, академічний обласний український музично-драматичний театр ім. М.А.Кропивницького, цирк-шапіто, ДП «Молодість» (м. Київ), рок-гурт «Brain Washed» м. Берлін, циганський театр «Ромен», м.Київ, та ін..

У 2013 році творчі колективи міського Палацу культури, міська асоціація самодіяльних художників та народних умільців та працівники міського краєзнавчого музею були учасниками обласних фестивалів та конкурсів: «Калиновий спів», «Вересневі самоцвіти» та ІІ Центрально-Українського музейно - туристичного фестивалю та міжрегіональної туристичної виставки «Кіровоградщина запрошує – 2012», обласний огляд-конкурс танцювальних колективів «Весняні ритми», міжрегіональний фестиваль східного танцю «Талісман», огляд-конкурс народного мистецтва серед працівників залізничного транспорту, м.Харків, м.Одеса.

У звітному періоді, за рахунок бюджетних коштів в ПК був реалізований проект по заміни вікон на енергозберігаючі та, дякуючи субвенції з державного бюджету, проектантом ТОВ «Кіровоградбудпроект» виготовлено проектно-кошторисну документацію та розпочато роботи з проведення капітального ремонту палацу.

Основні завдання діяльності сфери культури на 2014 рік:

- Забезпечити проведення культурологічних заходів і рамках відзначення 200 річча від дня народження Т.Г.Шевченка та 75 річниці заснування Кіровоградської області;
- Забезпечення вільного розвитку культурно-мистецьких процесів в місті;
- Виконання функції спеціально уповноваженого органу охорони культурної спадщини в межах повноважень, відповідно до вимог Закону України "Про охорону культурної спадщини";
- Проведення моніторингу наявної туристичної інфраструктури (заклади розміщення, харчування, дозвілля, садиби зеленого туризму) та інвентаризації і паспортизації об’єктів культурної спадщини;
- Створити електронний реєстр культурних пам’яток міста;
- Розробити рекламно-інформаційної продукцію по напрямкам роботи відділу;
- Створити Інтернет-сайт відділу та провести його промоакцію;
- Активізувати роботу асоціації народних умільців та театральної студії при МПК;
- Розширення бібліотечно-інформаційних послуг на основі використання традиційних та інноваційних ресурсів бібліотек;
- Придбання музичних інструментів для музичної школи та комп’ютерної техніки для ЦБС;
- Впровадження інноваційних форм роботи з використанням нових електронних накопичувальних та демонстраційних засобів;
- Провести заміну вікон на енергозберігаючі в приміщенні музичної школи та краєзнавчого музею;
- Провести реконструкція системи теплопостачання бібліотеки №1;
- Завершення проекту по ремонту приміщення Палацу культури.

Світлана Бабаєва -
начальник відділу культури і туризму

Категорія: Новини культури | Переглядів: 1883 | Додав: Admin | Рейтинг: 1.0/3

Кировоград: новости и сайты